Skip to content
Politică

Pieleanu îi ia la bani mărunți pe politicieni. Ar putea urma o surpriză majoră EXCLUSIV

rnews.ro

Sociologul Marius Pieleanu a acordat joi o declarație pentru PSnews.ro, în care i-a luat la bani mărunți pe politicieni în ceea ce privește situația lor din sondaje și a arătat că ar putea urma o surpriză majoră.

Pentru început, patronul institutului Avangarde a afirmat că în ultima vreme „nu s-au produs modificări semnificative, fiindcă nu sunt evenimente majore care să producă nemulțumire publică”.

„Toate discuțiile astea au fost legate numai de creșteri salariale, de pensii, de micșorări de impozite – motive care duc mai degrabă la creșterea în aprecierea publică a partidului de guvernământ decât într-o scădere”, a continuat profesorul universitar, la insistențele noastre legate de controversele din jurul Legii salarizării și a impozitului pe gospodărie.

Întrebat dacă ancheta privind alegerile anului 2009 a avut vreo influență asupra procentajelor de încredere de care se bucură oamenii politici, sociologul a răspuns că o prăbușire poate avea loc numai în situația în care se vor confirma suspiciunile de fraudare a scrutinului prezidențial de acum opt ani.

„Dacă se va confirma suspiciunea de fraudă, atunci sigur că se resetează întregul design al partidelor, fiindcă în mod evident partidele răspunzătoare de posibila fraudare a alegerilor vor pierde în simpatie publică, numai că deocamdată sunt doar supoziții”, a punctat Pieleanu.

Nici situația externă nu îi clintește pe politicienii autohtoni, a menționat Marius Pieleanu, întrucât „românii nu sunt preocupați de ceea ce se întâmplă în jurul nostru sau în lume, în general. Au preocupările lor, pe o agendă imediat, individuală”.

Totuși, o situație interesantă a fost reliefată de către Marius Pieleanu în legătură cu primarul Capitalei, Gabriela Firea. Astfel, directorul Avangarde a atras atenția că edilul general ar avea șanse mari să îl învingă pe actualul președinte al României, Klaus Iohannis, în situația în care ar avea loc alegeri prezidențiale în municipiul București.

„Doamna Firea este cel mai bine poziționată din Partidul Social Democrat – este peste Iohannis încredere. Dacă ar avea loc în București (cel puțin) alegeri pentru funcția de președinte al României, l-ar bate pe Klaus Iohannis”, a subliniat Pieleanu.

Noi am insistat: niciunul dintre recentele scandaluri bucureștene nu a fost de natură să îi erodeze procentele Gabrielei Firea? Marius Pieleanu, în schimb, a rămas ferm: nu a fost cazul nici cu întârzierile de la Pasajul Sudului („pentru că Pasajul Sudului este mai degrabă atribuit imagologic executantului, nu primăriei”), nici cu clanul taximetriștilor care dă asaltul la Primăria Generală (întrucât „taximetriștii nu sunt bine văzuți de populație”), nici cu managerii de spitale bucureștene (deoarece Firea „la spitale n-a mișcat nimic major: a schimbat 2-3 manageri. Influența nu e atât de mare, mai ales că spitalele respective nu aveau coordonate de mare performanță, ca să-și fi schimbat cumva serviciile – în sensul restrângerii calității – după înlocuirea managerilor”).

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *