Skip to content
Politică

Pieleanu și jocul procentelor: PSD își poate da foc la valize. Cartea câștigătoare a lui Iohannis EXCLUSIV

etineretcostinesti.wordpress.com

Sociologul Marius Pieleanu – directorul institutului de sondare a opiniei publice Avangarde – a acordat miercuri o declarație pentru PSnews.ro, în care a arătat cum se prezintă procentajele PSD după controversele privind legile justiției.

Discuția cu profesorul universitar a pornit de la situația PSD în sondaje în contextul polemicii juridice. La rândul lui, patronul Avangarde a dat drept probabilă o scădere de încredere a social-democraților în cazul în care legile justiției vor eșua, dar a atras atenția că votanții PSD-iști au alte priorități (școli, spitale, drumuri etc.).

„Deocamdată, nu avem confirmarea faptului că controversele legate de legile justiției ar afecta în vreun fel Partidul Social Democrat. E posibil (ca aceste controverse – n.r.) să afecteze Partidul Social Democrat la intenția de vot dacă legile justiției, din varii motive, nu vor trece. Pentru că, în mod evident, publicul votant PSD-ist așteaptă această chestiune cu legile justiției, mai ales că a devenit și o temă de interes pentru ei în urma discuției în spațiul public, pro sau contra necesității lor. Dar, dincolo de asta, vă atrag atenția că, totuși, în ierarhia priorităților publicului PSD, legile justiției nu se află pe primul loc. Electoratul PSD cere în continuare creștere de salarii și de pensii, îmbunătățirea serviciilor medicale și a infrastructurii rutiere, construcția de noi școli și spitale… Sigur: ca temă, legile justiției există, dar ocupă un loc secundar în raport cu marile proiecte la care PSD-ul s-a angajat în campanie, a explicat Pieleanu.

Întrebat cum stă acum în sondaje președintele Klaus Iohannis și în ce măsură poate beneficia de neimplicarea în scandalul parlamentar, Marius Pieleanu a subliniat că șeful statului a crescut vizibil după întâlnirea cu omologul american Donald Trump și că și-a menținut poziția de pe vârful curbei încrederii, Iohannis plasându-se acum la o favorabilitate similară celei de la alegerile prezidențiale din 2014.

„Deocamdată, (Iohannis – n.r.) iese bine. Deocamdată, președintele Iohannis nici nu are motive să se amestece prea tare, pentru că însăși disputa – atât parlamentară, cât și extraparlamentară (în stradă) – referitoare la modificarea legilor justiției îl avantajează. În opinia mea, deocamdată, cu cât Klaus Iohannis stă mai departe de aceste chestiuni, cu atât conservă sau crește interesul electoratului față de propria sa persoană. Dacă s-ar implica, mă tem că ar fi efecte perverse – ar fi posibil să ne așteptăm la o supărare din partea fanilor săi, pentru că în continuare românii cred că PSD-ul poate fi un bun partid pentru Executiv, dar președintele are totuși rolul de a monitoriza activitatea acestuia – e o chestiune pe care eu am constatat-o, ca opinie rezultată din sondajele multe pe care le fac.

Creșterea semnificativă a președintelui Iohannis s-a produs în clipa în care a făcut celebra sa vizită la Washington, cu domnul președinte Donald Trump. Acolo a rupt bariera celor 50 de procente, iar acum, când vorbim, este undeva la 52-53% dacă ar avea loc mâine alegeri pentru funcția de președinte – procente pe care și le conservă de câteva luni, de la vizita în SUA. Practic, președintele Iohannis rămâne la scorul acela din 2014, de 6 milioane și ceva de voturi dacă ar avea loc alegeri mâine. Plus sau minus câteva sute de mii, dar oricum câștigă alegerile astăzi, când vorbim, a detaliat Pieleanu.

Reluând ideea că Gabriela Firea este singura șansă serioasă a PSD pentru prezidențialele de peste doi ani, profesorul de la SNSPA a subliniat totuși că actuala coaliție mai are un candidat cu potențial demn de luat în seamă pentru scrutinul din 2019: Călin Popescu-Tăriceanu, întrucât președintele ALDE este capabil să rupă voturi de la PNL. Astfel, potrivit sociologului, Firea este nevoită să împartă cu Tăriceanu voturile coaliției.

„Din partea cealaltă, în continuare Gabriela Firea este un opozant serios, dar vine foarte puternic din urmă Călin Popescu-Tăriceanu. Tăriceanu este acum la favorabilitate de peste 40% și totodată trendul e de creștere. Cauza este relativa consecvență pe care o are în ieșirile publice și intransigența față de «statul paralel» – ca să preiau o sintagmă din spațiul public.

(Firea – n.r.) e cam cot la cot cu Tăriceanu (ca procente – n.r.). Problema Gabrielei Firea este că, totuși, ar putea fi reprezentanta PSD-ului în alegeri și mă tem că publicul nu este încă pregătit să voteze majoritar un reprezentant 100% al PSD-ului pentru funcția de președinte. Ultimul exemplu elocvent a fost candidatura lui Victor Ponta, care era un bun profil de președinte al României; cu toate astea, nu a reușit să depășească un prag psihologic – pe care îl obținuse, de altfel, și Geoană în 2009 -: în jurul a 5 milioane de voturi. Un reprezentant al PSD-ului nu poate obține mai mult decât cifra asta, ceea ce se pare că este insuficient pentru fotoliul de președinte”, a arătat Pieleanu.

Solicitat să precizeze dacă, ținând cont de o atare situație, PSD poate câștiga președinția numai în alianță cu ALDE, Marius Pieleanu a confirmat: „Da – un candidat comun cu ALDE. Profilul lui Tăriceanu este unul adecvat și opțiunilor de centru-dreapta din România. Călin Popescu-Tăriceanu (ALDE, în general) a început să adune din centrul-dreapta al eșichierului politic românesc (și ca ideologie – nu numai ca eșichier politic). PNL-ul este încă la o cotă sub potențialul său, din păcate. Toți cei care se declară de dreapta – dar sunt nemulțumiți, din motive diferite, de activitatea actualului PNL – au început să se ducă (iar asta a început să se vadă în sondaje) spre ALDE. De altfel, ALDE are deja peste 10% intenție de vot astăzi, când vorbim – ceea ce e un scor foarte mare pentru un partid care nu are totuși o istorie lungă”.

În încheiere, Marius Pieleanu a dat de înțeles că PNL nu are altă șansă de a face o figură bună în scrutinul din 2019 decât susținându-l pe Klaus Iohannis pentru un nou mandat prezidențial.

„În mod normal, președintele PNL, Ludovic Orban (cotat acum cam la nivelul partidului: 24-25% părere bună), ar trebui să fie candidatul acestei formațiuni politice. Dar sigur: atâta vreme cât în cazul PNL-ului Klaus Iohannis are un cuvânt greu de spus, nu cred că se va pune problema schimbării candidaturii, ci cred că PNL va merge în continuare cu actualul președinte și la următoarele alegeri prezidențiale”, a conchis șeful Avangarde.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *