Skip to content
Economie

Pierde sau nu Ministerul Muncii bani la rectificare? Explicațiile analistului economic Valentin Ionescu

profit.ro

Pierde sau nu Ministerul Muncii bani la rectificare? Într-un interviu pentru PS News, analistul economic Valentin Ionescu a explicat motivația variantei de rectificare bugetară pentru Ministerul Muncii propuse de Executiv, care ar avea un minus de 2,7 miliarde de lei. Analistul susține că această suma a fost deja încasată, astfel încât „ s-a constatat că până în iarnă nu mai este nevoie să se suplimenteze și practic va fi scoasă din bugetul de stat care este acoperit din contribuții sociale în bugetul asigurărilor sociale de stat”.

„Florin Cîțu taie suma din bugetul de stat de la transferuri: 2,7 pentru că suma respectivă nu mai este necesară să acopere deficitul în bugetul asigurărilor sociale de stat.

Bugetul asigurărilor sociale de stat nu are voie să fie închis pe deficit. Pentru a nu fi închis pe deficit este alimentat de bugetul de stat și este alimentat în principiu la pensii, nu în altă parte. Dacă cei de la Ministerul Muncii au avut încasări la contribuții sociale înseamnă că nu mai au nevoie de finanțare de la bugetul de stat pe suma respectiva. Din acest motiv Florin Cîțu a zis că nu se taie nimic de la Ministerul Muncii pentru că de fapt ei au încasări din contribuții și atunci acoperă suma de 2,7 de miliarde de lei din contribuții și nu mai are nevoie să dea din bugetul de stat corespondentul acestei sume. E o chestie de aritmetică”, spune analistul.

De asemenea, acesta spune că „bugetul asigurărilor sociale de stat nu va avea de suferit pentru că are deja surse de finanțare asigurate”.

„A încasat banii ăștia, a constatat că până în iarnă nu mai are nevoie să suplimenteze și practic îi scoate din bugetul de stat care este acoperit din contribuții sociale în bugetul asigurărilor sociale de stat.

El când spune că n-a tăiat chiar așa este pentru că nu taie, doar redistribuie suma pentru că mai are nevoie de ea la pensii și o bagă în altă parte. Nu e nimic anapoda.

Ministerul Muncii are două surse de alimentare: bugetul asigurărilor sociale de stat unde face plata pensiilor și pe șomaj și separat, în măsura în care bugetul asigurărilor sociale de stat nu acoperă finanțarea este o acoperire din bugetul de stat. Ei au constatat că la pensii, din contribuțiile sociale încasate până în acest moment se acoperă cu plata pensiilor, deci nu mai au nevoie din bugetul de stat de aceeași suma ca cea calculată la începutul anului și atunci, au tăiat în mod corespunzător suma de 2,7 miliarde de lei pentru că este acoperită din contribuții. Prin urmare, bugetul asigurărilor sociale de stat nu va avea de suferit pentru că are deja surse de finanțare asigurate”, conchide analistul economic Valentin Ionescu.

Premierul Florin Cîţu a declarat joi, la Palatul Victoria, că la rectificarea bugetară nu se taie nimic de la Ministerul Muncii, dar sumele acordate de la bugetul de stat acestui minister vor fi reduse, având în vedere că s-au încasat mai mulţi bani la buget din contribuţii, fapt care a condus la scăderea deficitului la pensii.

Cîţu a fost întrebat într-o conferinţă de presă despre faptul că, într-o variantă propusă de rectificare bugetară, Ministerul Muncii ar avea un minus de 2,7 miliarde de lei.

„Acesta este un lucru bun şi va trebui să ne uităm altfel. La pensii există un deficit. Acel deficit este finanţat prin subvenţie de la bugetul de stat. Faptul că noi reducem sumele pe care le dăm de la bugetul de stat către Ministerul Muncii înseamnă că de fapt am încasat mai mulţi bani din contribuţii şi acel deficit s-a redus, deci am crescut pensiile anul trecut. Şi anul acesta au crescut pensiile, pentru că punctul de pensie e mai mare în medie decât anul trecut. Şi cu toate acestea, chiar cu o pensie mai mare, am încasat mai mulţi bani la buget din contribuţii şi acel deficit a scăzut şi nu mai e nevoie să alocăm resurse de la bugetul de stat. Despre asta este vorba la Ministerul Muncii”, a explicat premierul.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *