Potrivit specialiştilor ANM, acest an agricol 2024 ar putea fi unul dintre cei mai secetoşi din istorie. Culturile cele mai afectate sunt porumbul şi floarea soarelui. De la 1 septembrie 2023, când a început anul agricol curent şi până când se termină, la 31 august 2024, cantităţile de precipitaţii au fost deficitare iar mai, iunie şi iulie, au fost caracterizate de cantităţi de apă cu mult sub normele lunare. Și lucrurile nu se opresc aici: urmează august, luna lui Cuptor, la propriu. La fel de arzătoare, spun meteorologii.
Expert în piața cerealelor, Cezar Gheorghe, a făcut o analiză a pierderilor pe care agricultura românească le va înregistra anul acesta: „Pierderile generate României de seceta din acest sezon sunt, într-adevăr, impresionante”.
„Rezultatele raportului Wise, care a generat o presiune foarte mare asupra indicațiilor de de preț în ceea ce privește grâul, în ceea ce privește porumbul și de ce nu, soia sunt alarmante. Americanii au recolte foarte bune de porumb, cu peste 3,6 milioane tone, în plus, la grâu. Au venit de asemenea, cu circa 6 milioane tone, în plus, la porumb. Producția globală de porumb în acest sezon este cu 100 de milioane tone mai mare decât cea a sezonului precedent.
Acest lucru pune mare presiune, pentru că, dacă stăm să judecăm aceste lucruri, 100 de milioane de tone sunt extrem de multe și acoperă efectiv tot arealul Uniunii Europene și Ucraina.
Acum, se taie la greu din cifrele pe care le așteptam în privința producțiilor de floarea soarelui, la noi în țară.
Acum, arde efectiv totul și ard câmpurile, arde porumbul arde la propriu și și floarea-soarelui, pe câmpii. Și noi am făcut o estimare foarte sumară în ceea ce privește pierderile generate României în acest sezon. Cifrele sunt, într-adevăr, impresionante”.
Potrivit lui Cezar Gheorghe, la porumb în acest sezon vom pierde cam 6 milioane tone. La un preț de 180 euro pe tonă, ajungem la o cifră de 1.080.000.000 euro.
„În ceea ce privește graul, mai adăugăm 1.000.000 tone pe care l-am pierdut din cauza secetei pe toată perioada primăverii și în toată perioada prin recoltare, acea maturare forțată a grâului și a și la un preț mediu, să spunem, de 220 euro pe tonă, ajungem la pierderi de 220 de milioane de euro.
Continuăm cu rapița care a pierdut circa 400.000t începând din toamnă până la recoltare din aceleași condiții de secetă petrologică intensă. Lipsa precipitațiilor din toamnă, întoarcere a hectarelor cu rapiță și o producție mult diminuată din cauza acelei maturări forțate conduc aici, la o pierdere de 180 de milioane de euro.
Pierderi cu floarea soarelui: dacă noi estimăm pierderi de circa 800.000 tone la un preț mediu de circa 404 euro, avem o pierdere de 323 de milioane, în total.
Concluzie: 1,8 miliarde de euro pierderi numai din secetă și din arșița care a pustiit România
„La care trebuie să mai adăugăm ceva costuri de finanțare, pentru că banii ăia s-au băgat în pământ și nu mai vin înapoi sub nicio formă. Și avem aici, circa 1.000.000 de hectare de porumb cu o medie a cheltuielilor directe de 580 euro. Avem grâu, 200.000 de hectare afectate cu 570 euro cheltuiala directă, fără cea indirectă, rapița, 148.000 de hectare semințe de floarea soarelui, 320.000 de hectare cu niște medii de cheltuieli directe între 570 și 550 euro pe tonă. Un alt total de circa 1.000.000.000 euro băgați în pământ, care nu vor mai fi recuperați niciodată”, a conchis Cezar Gheorghe.
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News