Pilonul II de pensii. Câți bani ar fi avut românii în cont dacă s-ar fi respectat calendarul inițial

Sursa foto: Facebook
Sursa foto: Facebook

Un român ar fi avut cu peste o treime mai mulți bani în contul de pensie privată, pentru un stagiu complet de cotizare, dacă autoritățile nu ar fi modificat calendarul de contribuții valabil la lansarea sistemului, acum 15 ani, moment marcat marți printr-un eveniment organizat de Asociația pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR) la sediul Băncii Naționale a României (BNR).

În cei 15 ani de existență, Pilonul II a ajuns la 8,1 milioane de participanți, dintre care aproximativ jumătate actuvu, 117 miliarde de lei acumulați, dintre care trei sferturi reprezintă contribuțiile virate în sistem și un sfert (peste 30 de miliarde de lei) reprezintă câștigul net adăugat în conturile tuturor românilor care cotizează la fondurile de pensii private, conform statisticilor detaliate marți de preşedintele APAPR, Radu Crăciun, la evenimentul organizat la banca centrală.

În același timp, fondurile de pensii private din Pilonul II au efectuat deja plăți în valoare totală de 1,7 miliarde de lei către 130.000 de beneficiari, cifră așteptată să depășească 2 miliarde de lei până la finele lui 2023 și să continue să crească exponențial în anii următori, mai ales în perspectiva ieșirii din câmpul muncii a așa-numiților „decreței”.

Potrivit calculelor APAPR, ipotetic, un român cu salariul mediu care a contribuit continuu la Pilonul II între 2008 şi 2023 ar avea azi în cont o sumă medie de 36.000 de lei. Dacă se respecta calendarul iniţial de contribuţii, suma acumulată ar fi fost de 49.000 de lei. Astfel, 36% aplicat la datele statistice reale arată un minus de 17.000 de lei pentru un stagiu complet la Pilonul II.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL