Skip to content
Economie Politică

Pilonul II versus Pilonul I: te bucuri de economiile tale sau plătești cu ele pensiile speciale actuale

Începând cu data de 1 septembrie 2019, românii își pot transfera contribuția virată către Pilonul II, al pensiilor de stat administrate privat, la Pilonul I, aflat în administrarea statului.

Contributorii la Pilonul II de pensii vor putea cere ca statul să nu le mai facă viramentele lunare către pensia administrată privat, rămânănd astfel doar la Pilonul I (pensia de stat), însă numai după o perioadă de contribuție de cel puțin 5 ani.

Banii acumulați până în prezent la Pilonul II nu vor putea fi retrași sau mutați în Pilonul I, astfel că un contributor la Pilonul II care va opta anul următor să rămână doar în Pilonul I va rămâne și în Pilonul II cu ce a acumulat până acum, urmând să primească bani și din această sursă la momentul pensionării.

Activele acumulate până în prezent în Pilonul II vor rămâne acolo.

În prezent, din contribuția de 25% către asigurările sociale, 21,25% merg către Pilonul I, iar restul de 3,75% intră la pensiile administrate privat.

In forma inițială, legea prevedea majorarea graduală până la 6% a procentului pentru Pilonul II, până în 2016, dar, din lipsă de bani, guvernele au tot amânat creșterea procentului sau mai rău, l-au scăzut.

Iar OUG adoptată vineri permite, celor care doresc, să aleagă să nu le mai fie virate deloc contribuțiile la Pilonul II.

Data de 1 septembrie 2019, de la care se poate opta transferul contribuțiilor catre Pilonul I, nu este una întâmplător aleasă.

Astfel, la data respectivă punctul de pensie va înregistra o creștere semnificativă, iar Legea pensiilor va avea cel mai mare impact bugetar.

Mai simplu spus, de la 1 septembrie 2019 presiunea pe bugetul de  asigurări sociale va crește și guvernanții se vor afla în și mai mare nevoie de bani, pentru a acoperi deficitul.

Așadar, virarea celor 3,75%, care în prezent merg la Pilonul II, către pensiile aflate în administrarea statului, a fost gândită în primul rând în folosul guvernului.

În conturile de pensie privată, de pe Pilonul II, populația poate să vadă cum sunt valorificați banii și se multiplică. Deturnarea acestor sume în bugetul asigurărilor sociale de stat face ca ele să ajungă într-o ”oală”, la comun, unde nu pot fi comensurate și nu ai de unde să știi ce și cum s-a acumulat, adică ce vei primi exact.

În plus, nici nu poate fi vorba de investirea și multiplicarea lor, din moment ce bugetul de asigurări sociale se află pe deficit, deci este exclus ca banii aflați acolo să aducă și un randament, așa cum se întâmplă la Pilonul II.

Cei ce își scot banii din contul privat de pe Pilonul II și îi trec în administrarea statului nu fac decât să plătească, din economiile lor, pensiile pentru zecile de mii de angajați de la stat, pentru care statul nu a plătit contribuții.

Mai rău, vor plăti pensiile speciale acordate celor care s-au pensionat în această perioadă.

În prezent, 6,04 milioane de români participă la Pilonul II de peste 5 ani și pot deci opta pentru a-și transfera contribuțiile la Pilonul I, administrat de stat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *