Piloţii ucraineni folosesc în sfârşit avioanele de luptă F-16 pentru operaţiuni în interiorul ţării, a anunţat Zelenski

Sursa foto: Twitter
Sursa foto: X

Piloţii ucraineni au început să zboare cu avioane F-16 pentru operaţiuni în interiorul ţării, a anunţat duminică preşedintele Volodimir Zelenski, confirmând sosirea mult-aşteptată a avioanelor de luptă produse în SUA, la mai bine de 29 de luni de la startul invadării Ucrainei de către Rusia, relatează Reuters.

Liderul ucrainean a anunţat folosirea avioanelor F-16, pentru care Kievul a făcut presiuni îndelungate, în timp ce se întâlnea cu piloţi militari la o bază aeriană, în timp ce se întâlnea cu piloţi militari.

„F-16 sunt în Ucraina. Am reuşit. Sunt mândru de băieţii noştri care stăpânesc aceste avioane şi au început deja să le folosească pentru ţara noastră”, a declarat Zelenski.

Sosirea avioanelor reprezintă un moment important pentru Ucraina, după multe luni de aşteptare, deşi rămâne neclar câte avioane sunt disponibile şi cât de mult impact vor avea acestea în consolidarea apărării aeriene şi pe câmpul de luptă. Rusia a ţintit bazele care le-ar putea găzdui şi a promis că le va doborî astfel încât să nu aibă niciun impact asupra războiului.

Construite de Lockheed Martin (LMT.N), avioanele F-16 se aflau de mult timp pe lista de dorinţe a Ucrainei datorită puterii lor de distrugere şi disponibilităţii globale. Acestea sunt echipate cu un tun de 20 mm şi pot transporta bombe, rachete şi proiectile.

Vorbind cu reporterii pe pista unui aerodrom, Zelenski a declarat că Ucraina încă nu are suficienţi piloţi instruiţi pentru a utiliza avioanele F-16 sau suficiente avioane.

„Lucrul pozitiv este că aşteptăm F-16 suplimentare … mulţi oameni se antrenează acum”, a spus el.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: