Skip to content
Politică

Ping-pong cu Dan Andronic între comisii parlamentare

" "

Președintele Comisiei SRI Adrian Țuțuianu a anunțat că  jurnalistul Dan Andronic nu va mai fi audiat de către Comisia SRI, ci de către Comisia  comună de anchetă parlamentară a alegerilor din 2009, dat fiind faptul că s-a anunţat deja constituirea acesteia, a precizat, marţi, preşedintele Comisiei SRI.

„Noi aveam programat să-l chemăm (pe Dan Andronic, n.r.) la audieri mâine (miercuri, n.r.). În condiţiile în care s-a anunţat deja constituirea unei Comisii comune de anchetă a celor două Camere, care-şi propune aceleaşi lucruri pe care ni le propuneam noi – ceva mai mult, de fapt, pentru că noi ne propuneam să analizăm doar activitatea SRI şi a unor cadre din SRI legat de alegerile din 2009 – apare ca inutilă chemarea la Comisia SRI (a lui Andronic, n.r.)”, a precizat Ţuţuianu, potrivit mediafax.ro

" "
" "

Țuțuianu a arătat că în cadrul acestei Comisii comune de anchetă parlamentară se vor face toate audierile persoanelor care au legătură cu alegerile din 2009 şi care au fost indicate în materialul publicat de Andronic.

Legat de audierea Laurei Codruța Kovesi și Florian Coldea, Țuțuianu a declarat că: „Asta va decide Comisia, trebuie să o luăm pe etape”.
El a arătat că decizia de convocare a plenului şi de supunere la vot a proiectului de hotărâre privind înfiinţarea comisiei va fi luată cel mai probabil joi, în cadrul Birourilor permanente reunite.

Comisia SRI a apreciat, săptămâna trecută, ca utilă invitarea lui Dan Andronic la audieri, pentru săptămâna în curs, pentru a prezenta date şi informaţii precise despre articolul său cu privire la alegerile din 2009.

În legătură cu afirmaţiile făcute de un jurnalist, Dan Andronic, într-o publicaţie, după îndelungi consultări am constatat cu toţii că nu avem în articolul publicat elemente suficiente care să ne contureze implicarea SRI în procesul electoral, dar am considerat că este util să-l invităm pe Dan Andronic în cursul săptămânii viitoare la audieri pentru a veni cu date şi informaţii precise”, a spus săptămâna trecută preşedintele Comisiei SRI, social-democratul Adrian Ţuţuianu.

„Deocamdată avem o poveste care este ambalată frumos. Am recitit de mai multe ori articolul respectiv, dar nu am putut trage o concluzie. În schimb ştiu că există o preocupare a opiniei publice legat de acest subiect, după cum am spus, că o implicare a SRI în procesul electoral ar fi foarte gravă. Din aceste motive îl vom chema la audieri”, a adăugat Ţuţuianu.

PSD şi ALDE au cerut, săptămâna trecută, anchetă parlamentară pentru clarificarea aspectelor ce ţin de organizarea alegerilor din 2009, dar şi de rezultatul scrutinului prezidenţial, după dezvăluirile făcute de Dan Andronic cu privire la noaptea alegerilor şi persoane aflate în anturajul lui Traian Băsescu.

Solicitarea a fost formulată în contextul în care jurnalistul Dan Andronic a publicat, lunea trecută, un articol în evz.ro, în care susţinea că în seara celui de al doilea tur al alegerilor prezidenţiale din 2009 a mers la locuinţa lui Gabriel Oprea, în calitate de consultant politic, unde se aflau, printre alţii, George Maior, şef al SRI la momentul respectiv, Florian Coldea, prim-adjunct al directorului SRI, şi Laura Codruţa Kovesi, la momentul acela procuror general al României. Dan Andronic scria că Florian Coldea şi Laura Codruţa Kovesi erau preocupaţi, în seara alegerilor, de victoria lui Traian Băsescu.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *