Skip to content
Politică

Ping-pong de acuzații între Cioloș și Tăriceanu despre Schengen și OUG 13

sighet247.ro

Un ping-pong de acuzații a apărut în aceste zile între foștii premieri Dacian Cioloș și Călin Popescu-Tăriceanu în legătură cu Ordonanța de Urgență (OUG) nr. 13/2017 și intrarea României în spațiul Schengen.

Cioloş a declarat joi că România ar fi avut şanse să intre în Schengen dacă nu ar fi existat Ordonanţa 13. Tăriceanu a catalogat spusele lui Cioloş drept „o invenție” și „o afirmație pur politicianistă”. Vineri, Dacian Cioloş l-a atacat pe preşedintele Senatului, susținând că poziția sa privind şansele României de a intra în spaţiul Schengen în 2017 se bazează pe discuţii avute anul trecut cu lideri ai statelor UE, informează Adevărul.ro.

„Domnul Tăriceanu ne dă asigurări că nu vom intra nici anul acesta în spaţiul Schengen. Din păcate, are dreptate. Asta, nu din cauza momentelor electorale din altă parte ci, în primul rând, din cauza incoerenţelor de acasă. In acest context, spune că declaraţia mea de ieri, că România ar fi avut şanse să intre în Schengen încă din acest an, ar fi, citez, «o invenţie politicianist㻓. Afirmaţia mea se bazează pe discuţii avute anul trecut cu lideri ai statelor membre care au amânat această decizie în Consiliu, precum şi discuţii cu Comisia Europeană referitoare la evoluţia şi viitorul Mecanismului de Cooperare şi Verificare pe Justiţie.

În cel mai recent raport MCV a fost evident că, dincolo de îngrijorări reale legate de abordări tip OUG 13, limbajul a fost pozitiv, raportul remarcând evoluţia bună a instituţiilor din justiţie. Prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans a spus în mai multe rânduri că România este foarte aproape de a fi în situaţia încheierii MCV.

În general, nu există faptă fără răsplată şi nu există iresponsabilitate fără consecinţe. Este îngrijorător că domnul Tăriceanu vrea ca românii să creadă că suntem oropsiţii Europei şi că o anumită percepţie negativă despre România ar exista mai ales din cauza altora. Din păcate, la începutul acestui an, s-a văzut clar din cauza cărui tip de comportament al unor politicieni de la noi există această percepţie. Şi s-a mai văzut că reacţia celor care au apărat în stradă statul de drept şi lupta împotriva corupţiei a fost nu doar apreciată în toată Europa şi în lume, dar a fost chiar luată ca exemplu de atitudine şi acţiune civică. De altfel, în deplină consonanţă logică, supărat că UE se amestecă în treburile României, domnul Tăriceanu se duce la Bruxelles să se plângă de aşa-zise derapaje ale justiţiei. Nu mai e nimic de adăugat”, a detaliat Dacian Cioloș.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *