Skip to content
Politică

Piperea a învățat lecția Teodorovici: Mai întâi vorbesc cu premierul, apoi comunic EXCLUSIV

cotidianul.ro

Cazul Teodorovici a lăsat traume la nivel de consilieri onorifici ai premierului Mihai Tudose, cel mai nou membru al echipei, Gheorghe Piperea anunțând că, înainte de a vorbi despre vreun pilon al programului de guvernare, se va consulta cu primul ministru.

Noul consilier onorific al șefului Executivului are o arie de expertiză care acoperă probleme din zona bancară, a pieței de capital, fiscalitate și insolvență, iar activitatea sa în cabinetul Tudose va demara din 24 iulie.

Nu sunt un înlocuitor al lui Eugen Teodorovici. Am aria mea de competențe, sunt onorat de propunerea venită din partea premierului, dar nu cred că domnul Tudose a căutat neapărat un înlocuitor al domnului Teodorovici.

Voi respecta un principiu rezonabil: înainte de a comunica ceva în spațiul public mă voi consulta cu premierul. Voi avea o audiență la începutul săptămânii la prim ministru pentru a stabili prioritățile”, afirmă avocatul Gheorghe Piperea, într-o declarație exclusivă pentru PSNews.ro.

Cu bagajul la ușă

Noul consilier onorific al premierului susține că este gata să părăsească oricând această poziție, câtă vreme se vor găsi „incongruențe” între poziția onorifică din grupul de consultanți ai primului ministru și activitatea sa profesională.

Sper totuși să am timpul necesar pentru a pune pe hârtie ceea ce cred eu că trebuie făcut”, își manifestă speranța Gheorghe Piperea.

Misiunea sa nu este una ușoară, în contextul în care fostul ministru pentru Mediul de afaceri din prima formulă a guvernului PSD-ALDE, Florin Jianu, a catalogat programul de guvernare impus de Liviu Dragnea drept „imposibil de respectat”.

Între timp, programul de guvernare al PSD a suferit modificări și noi alte ajustări, unele făcute chiar de pe o zi pe alta, lucru care a stârnit reacții puternice atât din partea reprezentanților mediului de afaceri, cât și a asociaților profesionale din sectorul economic-fiscal, lipsa de predictibilitate a economiei românești fiind termenul cel mai frecvent folosit în discursurile antreprenorilor și specialiștilor în economie.

Din ajustare în ajustare

Spre deosebire de Opoziție și reprezentanții mediului de afaceri, Piperea nu vede mari diferențe între prima formă a programului de guvernare prezenatat de PSD și cea pe care actualul Executiv trebuie să o pună în practică. Nu au fost decât ajustări și ajustări ale ajustărilor, comentează avocatul.

Este același program de guvernare, dar cu niște ajustări care apoi au fost reajustate, ca să zic așa. Este un program de guvernare de promovare  a liberalismului economic, deși guvernul este unul social-democrat. Sunt unele lucruri criticabile, dar în general sunt lucruri interesante acolo, mai ales pe partea de fiscalitate.

Sunt și lucruri greu de pus în practică, așa cum ar fi impozitul pe gospodărie, care înțeleg că va reveni în discuție în 2018. Ar reprezenta o soluție bună pentru creșterea veniturilor populației, cât și pentru eliminarea evaziunii pe zona agro-alimentară și a muncii la negru în agricultură.

Problema este că modul în care se face fiscalitatea acum în România nu face posibilă aplicarea unei astfel de idei. Trebuie să fie pusă la punct baza de date electronice, care este, îmi pare rău să o spun, dezorganizată, și apoi trebuie pregătită populația.

S-a ajustat în mod pozitiv problema contribuțiilor la asigurările sociale de sănptate, plafonându-se contribuția la veniturile mai mari de 12.000 lei/lună. Mai sunt și alte lucruri interesante în zona aceasta. Nu am o părere foarte clar conturată pe întregul program de guvernare, pentru că am apucat să studiez doar proiectele care mă interesau pe mine, din punct de vedere profesional”, spune noul consilier onorific al lui Mihai Tudose.

Agenda insolvențelor majore

Specializat în scoaterea din insolvență a companiilor locale, Gheorghe Piperea este și omul care se ocupă de aducerea la liman a combinatului chimic Oltchim Râmnicu Vâlcea sau, mai bine zis, a ceea ce a mai rămas din acesta.

Oltchim și cazurile ELCEN-RADET vor fi mereu pe masa guvernelor, până când aceste societăți vor funcționa normal, spune administratorul judiciar de la Oltchim SA, nu fără a puncta din nou că este pregătit să părăsească oricând poziția de consultant al premierului, un al doilea avertisment subliminal lansat în declarația sa.

Toate guvernele care s-au succedat din ianuarie 2013, de când sunt eu administrator judiciar la Oltchim, au avut în agendă problema economică de la combinatușl vâlcean, iar din 2016 se discută și despre ELCEN și RADET, cele două entități mari din București.

Sunt pe agenda guvernului și vor fi și după ce voi fi încetat eu această calitate de consilier onorific. Sunt discuții oficiale care se fac, cu sau fără prezența mea acolo. Sunt agenți economici extrem de importanți pentru economie”, arată avocatul Piperea.

În acest moment, Oltchim se pregătește să intre din nou în procedura de scoatele la licitație, în vreme ce ELCEN-RADET ar putea fuziona, în urma unor discuții purtate în acest sens între Guvern și Primăria Capitalei.

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *