Skip to content
Politică

Piperea acuză băncile de comoditate: Statul trebuie să rupă cercul vicios EXCLUSIV

curiator.com

În prezent, asistăm la un cerc vicios, în relația bănci-stat: sistemul bancar românesc s-a obișnuit cu comoditatea, pentru că să investești în titluri de stat este cel mai simplu. De cealalta parte, statul român devine din ce în ce mai dependent de bănci.

Statul român ar putea să își acopere în totalitate nevoia de finanțare prin titluri de stat oferite populației, și sper ca 2019 să însemne o cotitură, din punctul acesta de vedere, iar cei de la ministerul de Finanțe să depășească blocajul mental și emoțional în care se află și în care sunt ținuți de BNR de 25 de ani și să nu mai vândă titluri de stat exclusiv băncilor, ci să le vândă populației”, a declarat avocatul Gheorghe Piperea pentru PSNews.

Din punctul de vedere al BNR, faptul că băncile din România au o expunere foarte mare pe titluri de stat este perfect, pentru că indicele de solvabilitate se corectează: oricâte credite neperformante ar avea băncile, acestea se ponderează cu riscul zero pe care îl oferă expunerea pe titlurile de stat.

Economia are nevoie de bani, este pur și simplu însetată de bani, dar băncile trebuie să pună osul la treabă. Dacă Guvernul va emite, începând de la anul, titluri de stat de 10-15 miliarde euro și nu se va mai împrumuta de la bănci cu o dobândă de 4,5 %, ci de la populație, va deveni un concurent al instituțiilor de credit, crede Piperea.

Titlurile de stat trebuie listate pe bursă, spune el, pentru ca populația să nu aibă banii blocați și, în același timp, pentru capitalizarea bursei.

Dacă populația va primi 4,5% pe an dobândă, așa cum primesc băncile, cu siguranță nu își va mai ține economiile în depozite bancare cu dobândă anuală de 1%, care oferă în prezent randament negativ, sub rata inflației.

Dacă Finanțele vor lista titlurile de stat la bursă, în primul rând vor face să funcționeze piața de capital, care în momentul de față e moartă și îngropată, iar în al doilea rând vor introduce concurența și, ca atare, o motivație pentru bănci să se orienteze către economie.

Statul român ar putea să se împrumute cu titluri de obligațiuni sau titluri de stat de la populație. Populația are în conturi de depozit, în momentul de față, mai puțin de 73 de miliarde euro, asta în condițiile în care onorabilul sistem bancar românesc, cel care se declară foarte profitabil are în derulare credite de maxim 48 miliarde euro, din care doar 3-4 miliarde euro sunt credite comerciale.

Băncile s-au obișnuit de prea multă vreme cu comoditatea: este atât de simplu să investești în titluri de stat sau să ”investești” în programe de ajutor de stat pentru bănci, cum este programul Prima casă”, spune Piperea.

Sectorul privat suferă din lipsă de finanțare

Sectorul privat are de suferit, pentru că, din cauza lipsei de interes și de ofertă a băncilor, trebuie să facă eforturi să se finanțeze din alte surse: din realțiile cu partenerii comerciali (așa numitul credit comercial – în loc să plătească facturile la 30 de zile, le plătesc la 90 de zile), de la acționari, ceea ce îi pune într-o situație destul de delicată, din punct de vedere al legislației fiscale, pentru că între optimizare și evaziune fiscală este o limită foarte subțire.

A treia sursă de finanțare este reprezentată de creditele externe, care sunt accesibile cu precădere corporațiilor și foarte puțin întreprinderilor mici și mijlocii.

Corporațiile aproape nu se mai împrumută de la băncile din România, cu care intră interacționează preponderent pentru operațiuni de tipul încasări, plăți, call center. În majoritatea cazurilor, corporațiile preferă în schimb să se împrumute de la firma-mamă, fie de la băncile externe.

Există niște cifre care relevă faptul că doar în 2018 corporațiile s-au împrumutat din credite externe aproximativ 10 miliarde euro, asta în condițiile în care băncile din România pun pe piață, cu titlu de credit comercial, doar 3-4 miliarde euro, cam 30% din această sumă.

Sectorul care rămâne descoperit, pentru că nu își permite să apeleze la credite externe, este cel al întreprinderilor mici și mijlocii(IMM). Pentru IMM-uri este foarte greu în aceste zile: ele nu au bani nici de la acționari, pentru că au fost secătuiți, nu pot apela nici la credite oferite de sistemul bancar, pentru că sunt foarte scumpe.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *