Skip to content
Politică

Piperea, apel către CSM: multe dosare, blocate aberant. Falimentul personal, implicații grele EXCLUSIV

economica.net

În a doua parte a declarației de vineri oferite pentru PSnews.ro, avocatul Gheorghe Piperea a lansat un apel insistent către noua conducere a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) – votată în aceeași zi – să se aplece asupra unei situații revoltătoare din justiția română: dosare blocate pe rolul instanțelor din motive aberante (de exemplu, de redactare).

CITIȚI ȘI: Piperea, așteptări uriașe de la noua conducere CSM. Va face treabă omul lui Băsescu? EXCLUSIV

Totodată, juristul a atras atenția că noi șefi ai CSM (judecătoarea Simona Marcu – președinte – și procurorul Codruț Olaru – vicepreședinte) ar trebui să ia aminte că la 1 ianuarie a intrat în vigoare Legea insolvenței persoanelor fizice (așa-numita „Lege a falimentului personal”), care necesită nu doar specializarea a numeroși judecători în acest domeniu (diferit față de insolvența firmelor), ci și suplimentarea considerabilă a numărului de grefieri.

„Mandatul ăsta, deși scurt, va fi un mandat foarte intens, întrucât anul 2018 – cel puțin în primele 2-3 luni de zile – se anunță a fi extraordinar de agitat și tensionat, printre altele și pentru o motivație pe care eu am antamat-o în ultima parte a anului 2017, atunci când am sugerat că ar fi mai bine ca domnul Dragnea să-și dea demisia (pentru că deocamdată ținta nu a fost atinsă, ci în continuare ne vom lupta pe legile justiției, pe nevinovăția sau vinovăția domnului Dragnea, pe Tel Drum) – și anume: a intrat în vigoare Legea insolvenței particularilor la 1 ianuarie 2018. Poate că n-ar fi rău ca, în afară de a face politică și de a se implica în discuțiile de stradă (inclusiv de a le lăsa să se înțeleagă judecătorilor că e bine să iasă în stradă, să-și susțină drepturile – cum s-a întâmplat înainte de Crăciun), CSM-ul ar trebui în primul rând să se ocupe de lucruri importante – cum ar fi de exemplu această lege, care necesită aproximativ 800 de judecători de judecătorie care să fie specializați în insolvență.

Mai mult decât atât: judecătorii probabil că în 3-4 luni de zile se pot specializa în această chestiune, că sunt judecători și au baza de la care să pornească. Problema care se pune este că procedurile de insolvență pentru partiulari sunt infinit mai complicate decât cele ale comercianților, pentru că ele implică chestiuni de familie, de proprietate, sociale, de dreptul muncii șamd, iar pentru asta este nevoie de o procedură extrem de greoaie: foarte multe hârtii, audieri, citații etc. ceea ce necesită un număr dublu sau chiar triplu de grefieri noi, care să se poată ocupa de aceste dosare. Neavând aceste resurse umane și bugetul necesar, legea aceasta nu se va aplica; va sta pe loc. Și atunci o să fie o situație extrem de delicată.

Iată o temă de gândire la care în final aș adăuga încă una: raportul CSM pe 2015 spune că pe rol sunt 3 milioane de dosare, dintre care cel puțin 1,1 milioane de dosare sunt de executare silită, făcute de colectorii de creanțe. Dintre acestea, doar 12.000 de dosare sunt pe rolul instanțelor provenind de la DNA (0,1%). Noi ne concentrăm (și noi, juriștii, și dumneavoastră, mass media, și întreaga opinie publică), suntem obligați să ne concentrăm pe aceste 12.000 de dosare ale DNA – care sunt, într-adevăr, importante (deși unele dintre ele se termină cu niște achitări de te doare capul). De exemplu, domnul Nelu Iordache, care a stat la masă cu doamna ambasador a Olandei, a fost achitat în cel mai mare și mai delicat dosar al lui – Transalpina. Deci sunt importante aceste dosare, dar nu vi se pare că sunt mai importante cele 3 milioane de dosare aflate pe rol, care în momentul de față sunt într-o situație de blocaj total? Există situații de un cinism absolut inexplicabil și inadmisibil: acela de a anula cereri de chemare în judecată, pentru că ai cererea întinsă pe mai mult de 20 de pagini, ai prea multe note de subsol și nu ai scris cu un font de tip Times New Roman de mărime 12? Nu crede lumea că CSM ar trebui să se uite cu mai multă atenție la această chestiune?” a declarat Gheorghe Piperea pentru PSnews.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *