Skip to content
Politică

Piperea, dezlănțuit: „PNL a devenit o sucursală a BNR!” Calcule nebănuite pentru 2019 și 2020 EXCLUSIV

cotidianul.ro

Avocatul Gheorghe Piperea a oferit joi o declarație pentru PSnews.ro, în care i-a criticat vehement pe cei din Partidul Național Liberal pentru sprijinirea demersului președintelui PNL, Ludovic Orban, de excludere a senatorului Daniel Zamfir, alături de care juristul a lucrat la elaborarea Legii dării în plată.

CITIȚI ȘI: UPDATE Confirmare explozivă EXCLUSIV / Orban, tot mai aproape de excluderea lui Zamfir

Concret: Piperea a deplâns situația în care au ajuns nu doar PNL, ci și Partidul Social Democrat (PSD), formațiuni politice marcate de autoritarismul liderilor. În acest context, fostul judecător s-a arătat empatic cu absenteismul electoral izvorât din dezamăgirea unei părți a populației.

„Poate v-aduceți aminte ce am scris după așa-zisul Congres al PSD și după așa-zisul Consiliu Național al PNL (care au fost la o distanță de o zi între ele): cele două mari partide ale României la ora actuală au lideri din ce în ce mai autoritari și se îndreaptă către o mică dictatură în interiorul lor, pentru că este exclus oricine formulează o critică, o inițiativă care nu cadrează – atenție! – nu cu linia partidului (eu chiar sunt curios ce linie, ce ideologie are Partidul Național Liberal în momentul de față; că nu există), ci cu ceea ce își dorește liderul partidului.

Să vezi asta la partidele de la care avem pretenția să vedem un exemplu de democrație este pur și simplu dezamăgitor. Din punctul acesta de vedere, aș spune că e justificată lehamitea oamenilor care nu vin la vot din cauză că nu au niciun fel de opțiune. Nevenind la vot, ei fac ca onorabila noastră clasă politică să arate cum arată în ultimii 10-12 ani – adică plină de impostori, plină de agramați, plină de persoane care au ajuns să trivializeze noțiunea de parlamentar”, a afirmat Gheorghe Piperea pentru PSnews.ro.

În acest context al dezamăgirii provocate de politicieni, avocatul l-a pus la zid pe actualul președinte al Comisiei economice din Senat, Florin Cîțu, în contextul audierii de astăzi (joi) nu doar a guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, ci a întregului Consiliu de Administrație (CA) de la Banca Națională a României. Concret: Gheorghe Piperea a opinat că „PNL a devenit o sucursală a BNR”.

Uitați-vă ce se întâmplă acum în Comisia economică a Senatului! Pur și simplu, se face preș mai toată partea aceea de senatori PNL care cică sunt pe linia partidului! Se fac preș în fața Consiliului de Administrație al Băncii Naționale. Practic, în momentul de față, se poate spune că PNL a devenit o sucursală a BNR!

În afară de faptul că se trivializează noțiunea de parlamentar, de comisie parlamentară, oamenii observă o distanțare din ce în ce mai mare a clasei politice de nevoile reale ale populației. Noi aici vorbim despre 7 milioane de persoane care au mai degrabă grija zilei de mâine, grija anului care vine, decât ce se întâmplă – spre exemplu – cu disputele de un an și jumătate pe legile justiției (dacă scapă sau nu scapă cine știe cine de pușcărie) sau ce se întâmplă cu confortul psihic și emoțional al domnilor din Banca Națională, care nu trebuie să fie atinși nici măcar cu o floare, chiar dacă majoritatea problemelor delicate pe care trebuie să le înfruntăm noi, populația, sunt cauzate de ei.

Eu aș fi vrut să văd astăzi întrebări puse direct domnului Isărescu, că tot a fost acolo, în Parlament (se întâmplă acest lucru extrem de rar). Să te faci preș în fața lui… Eu cred că s-a simțit chiar el jenat. El probabil că a venit foarte înspăimântat, de vreme ce și-a luat cu el toți membrii din Consiliul de Administrație, ca să-l susțină. Nu cred că s-a așteptat la o astfel de atitudine de slujitor din partea președintelui comisiei.

Să nu utilizezi această oportunitate și să-i pui întebări cum ar fi de exemplu: «Care este motivația pentru care din 2006 până în 2017 masa monetară primară (banii aflați în circulație) a crescut de 2,5 ori – de la 14 miliarde de lei la 36 de miliarde de lei?»? Asta a fost discuția acolo: despre inflație. Să nu-l întrebi: «Nu cumva ceea ce ai făcut tu la Banca Națională din 2006 până acum a însemnat să favorizezi inflația?» Pentru că e vorba despre bani care se află în circulație. Să nu uităm că nu prea mai putem să facem plăți cash! La masa monetară M1 (formată din numerarul în circulație + depozitele overnight – n.r.) este o situație și mai gravă (diferențele sunt și mai mari)!

În al doilea rând, eu l-aș fi întrebat pe domnul Isărescu: «Ai ieșit în ianuarie 2018 și ai spus două lucruri cât se poate de precise: că va crește inflația până la cel puțin 4% și că se va întâmpla acest lucru până la Paști. Nu cumva, în momentul în care ai spus chestiunea asta, pur și simplu ai invitat comercianții la scumpirea produselor? Nu cumva faptul că inflația a ajuns la 4,7% este rezultatul precumpănitor al acestei profeții?»

L-aș mai fi întrebat multe alte lucruri – ca de exemplu: «De unde apare acest exces de lichiditate în sistemul bancar de mai mult de 22 de miliarde de lei, bani care nici nu produc dobânzi pentru populație, nici nu se duc în economie, cu titlu de credit; bani care – evident – forțează inflația, umflă balonul prețurilor?» Nu l-a întrebat nimeni chestiunea asta, nu l-a deranjat nimeni, considerând că e mult mai importantă siesta domnului guvernator, că este mult mai important să treacă cu bine peste perioada aceasta de weekend, după aceea Săptămâna Mare a Paștelui și așa mai departe!

Iar PNL – partid cu care o vreme am rezonat din punct de vedere ideologic – pur și simplu s-a transformat într-o sucursală a BNR în momentul de față! a tunat Piperea.

În altă ordine de idei, i-am amintit avocatului Gheorghe Piperea o afirmație dintr-o postare de ieri (miercuri) de pe Facebook, unde juristul pleda pentru un partid creat în jurul principiilor pentru care a luptat senatorul Daniel Zamfir.

„(i) PNL va incepe azi procedura de exludere din partid a lui Dan Zamfir. Sunt curios. Pe fb sunt vreo zece care sunt si ei furiosi, ca si mine, dar cati dintre cei pentru care lupta Zamfir s-au postat in fata sediului PNL ca sa protesteze? Cati dintre voi, cei pentru care Zamfir si-a riscat cariera politica, ati sustine crearea si participarea la alegerile din 2020 a unui nou partid, cu ideologia pe care o promoveaza Zamfir? Mai multi de 15?

(ii) legea plafonarii DAE, desi votata in Senat, va fi trantita in Camera Depitatilor, ca asa vrea stapanirea majoritara, in urmarea unei negocieri cu faraonul bancar. Sunt dublu furios. De ce nu sunteti 100 de mii de insi in strada, incepand de duminica? Oare v-ati obisnuit cu captivitatea si aservirea bancara?” era mesajul lui Piperea din postarea menționată.

Concret: solicitat să precizeze dacă se gândește să întemeieze un partid alături de Daniel Zamfir, pe care să îl lanseze în bătăliile electorale ale anului 2022, Gheorghe Piperea a dat un răspuns evaziv, concentrându-și în schimb atenția asupra anului electoral 2019: „Eu deocamdată nu pot să mă pronunț pe chestiunea asta. Am două proiecte publice extrem de importante care mă opresc de la o acțiune politică. Dar asta e în legătură cu 2018. În 2019, lucrurile se vor schimba – vă garantez”.

Profitând de această ocazie, l-am întrebat pe avocat dacă ia în calcul să candideze la președinția României în 2019, în condițiile în care în 2014 existase o discuție similară în ceea ce îl privește. La rândul lui, profesorul universitar nu a exclus acest scenariu, dar a arătat că acest orizont de timp este prea scurt.

„În 2019, e prea devreme pentru așa ceva, deși sunt absolut convins că un candidat independent, cu suficientă notorietate, ar putea să facă o figură bună în lupta cu candidații care se pregătesc la prezidențiale, pentru că ambii candidați (și ai PSD, și ai PNL – n.r.) au problemele lor și ambii candidați nu vor candida în turul 2 decât pe motiv de vot negativ. Foarte multă lume are o grămadă de critici la adresa domnului Iohannis – ca să nu mai vorbim de domnul Dragnea! Iar un candidat independent cred că ar avea șanse măcar să iasă pe locul doi în turul al doilea.

Uitați-vă la experiența celor din Franța: Macron a apărut practic de nicăieri. În două luni de zile, a devenit președintele Franței. Din momentul în care a zis că va candida la președinție și până când a candidat, i-a bătut pe toți!

În momentul de față, nu am de gând să candidez în 2019, pentru că nu am pe ce anume să mă bazez. Dar un partid politic care să aibă într-adevăr o ideologie (cum ar fi, spre exemplu, fundația, temelia aceasta care s-a făcut acum pentru protecția consumatorilor, a familiilor din România) este absolut necesar. Noi am trecut prin experiența nereușită, am văzut eșecul cât se poate de evident al USR-ului, dar asta nu demonstrează decât un singur lucru: că lumea chiar așteaptă o adevărată mișcare politică serioasă – nu ceea ce se întâmplă cu USR-ul!

Cele două partide mari (PSD și PNL) pur și simplu rămân blocate în anii 1995-2000. Proiectele lor sunt atât de inadecvate! Nu sunt contemporane, a încheiat Piperea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *