Skip to content
Politică

Piperea disecă planul PSD de a înființa o bancă. Mesaj fără înconjur pentru Teodorovici EXCLUSIV

cotidianul.ro

Avocatul Gheorghe Piperea a acordat miercuri seară o declarație pentru PSnews.ro despre planul PSD-ALDE – în frunte cu ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici – de a înființa o bancă de dezvoltare, menită să finanțeze proiecte guvernamentale.

Amintim că la sfârșitul lunii trecute Teodorovici dădea asigurări că autorităţile vor definitiva în acest an structura noii bănci pentru dezvoltare (potrivit Agerpres).

Încă de la început, avocatul Piperea a salutat proiectul, trăgând un semnal de alarmă atât asupra proporției covârșitoare a capitalului străin prezent în domeniul bancar autohton, cât și asupra faptului că acest capital străin este reprezentat de „bănci destul de marginale în Europa”.

„O instituție de genul ăsta ar cam fi necesară, pentru că, pe de o parte, sistemul bancar românesc este într-o proporție covârșitoare deținut de capitalul străin și se vede destul de clar că n-a fost o idee strălucită a lui Isărescu când a determinat concentrarea băncilor în câteva mâini ale celor care dețin alte bănci în străinătate – și nu bănci foarte solide. Să fim serioși: ceea ce părea să fie bancă solidă în urmă cu 10-15 ani în momentul de față ori este vândută, ori este în faliment – de exemplu: Volksbank sau Banca Românească. Noi n-avem un capital străin foarte puternic reprezentat în bankingul românesc. Este vorba despre bănci destul de marginale în Europa. Să nu îmi spună mie cineva că băncile grecești sau cele austriece sunt crème de la crème! Adică n-avem Deutsche Bank în România, n-avem nici BNP Paribas (decât cu un IFN – Cetelem) și n-avem nici alte instituții importante, cum ar fi HSBC, Barclays și așa mai departe”, a detaliat Gheorghe Piperea.

În continuare, juristul a pus pe masă argumentul legat de precaritatea și incoerența investițiilor din economia românească (la care se adaugă teama autorităților de diverse instituții de forță), situație ce ar putea fi remediată prin apariția amintitei bănci de dezvoltare.

Mai sunt vreo două motive pentru care ideea s-ar putea să fie bună: în afară de rebalansarea capitalului în sistemul bancar către capitalul românesc (fie el chiar și de stat), mai există ceva (și poate ajunge și la urechile domnului Teodorovici): investițiile în momentul de față – mai ales cele publice, dar și cele private – sunt la un nivel inacceptabil de mic. Investițiile publice nu se fac, pentru că există temerea fie de Curtea de Conturi, fie de Antifraudă, fie de DNA șamd. Din punctul acesta de vedere, tendința este de a amâna proiectele de investiție. Ordonatorii principali de credite nu fac astfel de investiții de teamă.

În al doilea rând, chiar dacă se fac investiții publice, ele sunt foarte, foarte incoerente și foarte prost gândite – de exemplu: autostrăzile. Or, dacă investițiile se fac cu niște proiecte finanțate de o bancă (nu de către stat), atunci putem să sperăm că proiectele acelea sunt mai raționale, mai coerente, că ele merg către lucruri mai eficiente. Pentur Pentru că o bancă normală la cap îți dă bani nu pentru ca să faci un tun. Ea îți dă un credit pentru investiții, apoi unul pentru dezvoltare, după care îți dă un credit pentru susținerea necesităților momentane de lichidități șamd. Adică o bancă îți dă la început un credit de investiții, dar face acest lucru pentru a fi în contact cu tine, în diverse modalități, pe zeci de ani. Așadar, dacă o investiție e considerată fezabilă de către o bancă, înseamnă că – printre altele – atrage după ea alte credite, alte efecte pe orizontală sau în amonte, respectivă în aval. Ăsta este un motiv foarte serios pentru care ar fi bună o astfel de bancă de investiții. Știm aceste lucruri de la BERD, de la BEI, de la Banca Mondială…

Sunt destule investiții ale BERD în România – numai că nu vrem noi să le observăm. Ca să nu mai vorbesc de faptul că, înainte de a fi privatizată, BCR a fost «vândută» la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (25% din capital a fost plasat la această bancă), pentru a se pregăti BCR pentru privatizare. Și banca respectivă a făcut un uriaș profit. Odată cu cei aproape 4 miliarde de euro luați de statul român de la Erste, Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare a luat 1 miliard și ceva pentru cei 25%. Acuma, sincer să fiu, nu știu dacă a dat chiar 1 miliard și ceva pe acele acțiuni (probabil că a dat o sumă destul de redusă), dar, dincolo de ciudățenia asta, totuși acolo a fost o bancă pregătind Banca Comercială Română pentru privatizare și scoțând niște sume destul de consistente, pe care nu știu dacă statul român le-ar fi putut obține chiar așa de simplu.

Dar o bancă chiar publică poate să aducă un plus de valoare în interiorul economie. Dacă asta este intenția (să reintroducă în interiorul sistemului bancar românesc capital românesc), atunci bravo din partea mea lui Teodorovici! Dacă nu aceasta este în totalitate intenția, atunci sugestia mea este totuși să țină cont de ceea ce am spus și eu. Toată lumea se plânge că cele 10-15 bănci care contează în România au făcut mult prea puțin sau deloc pentru economia României, că au făcut totul pentru profitul lor imediat, că au concentrat capitalul care băltește în momentul de față în împrumuturile date statului român și în împrumuturile garantate de statul român (mă refer la Prima Casă), economia fiind lăsată de izbeliște.

Nu știu dacă lumea știe, dar în momentul de față sunt aproximativ 4,5 miliarde de euro care finanțează economia. Restul până la 48 de miliarde de euro înseamnă finanțarea statului cu titluri de stat, respectiv Programul Prima Casă”, a mai declarat Gheorghe Piperea pentru PSnews.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *