Skip to content
Politică

Piperea limpezește apele tulburi în problema companiilor municipale. Care e soluția EXCLUSIV

rfi.ro

Uniunea Salvați România a anunțat joi, printr-un comunicat de presă, că s-a decis, de la nivelul Curții de Apel București, anularea tuturor hotărârilor de înființare a companiilor municipale înființate de Primăria Generală.

Cei care susțin că au fost desființate companiile municipale înființate de Primăria Generală sunt ori interesați politic, ori doar se dau că sunt specaliști, dar sunt complet pe lângă lege și pe lângă practica judiciară”, a declarat avocatul Gheorghe Piperea pentru PSNews.

S-a strecurat o mare, mare neînțelegere: nu companiile au fost declarate ilegale. Este vorba de hotărârile Consiliului General care au stat la baza actelor constitutive ale acestor societăți și, ca atare, la baza constituirii acestor societăți, care sunt legal constituite și care au, conform legii, obligația în momentul de față să ceară regularizarea situației care a apărut, spune Piperea.

Adica să ceară Primăriei să convoace din nou CGMB, să se ia deciziile respective, de data asta cu majoritatea impusă de Curtea de Apel, după părerea mea, o majoritate rezultată dintr-o neînțelegere.

Singura consecință este cea prevăzută în articolul 48 din Legea 31/1990 – Legea Societăților Comerciale: ”Societatea are la dispoziție opt zile ca să ceară regularizarea”. Adică să ceară Primăriei să convoace din nou CGMB, în așa fel încât să se ia cele 22 de Hotărâri respective, de data aceasta cu majoritatea de două treimi”, a adăugat Gheorghe Piperea.

Așadar, este foarte greșit să se spună că s-a desființat vreo societate. Ca să ajungi la desființarea unei societăți, trebuie să treci prin o grămadă de pași procedurali: mai întâi, trebuie să fie anulat actul constitutiv și numai pentru asta trebuie un proces de vreo trei ani de zile. După aceea, trebuie să fie anulată societatea – și pentru asta trebuie vreo trei ani de zile. Iar anularea societății, care ar putea după aceea să fie urmată de dizolvare și lichidare, poate să fie oricând oprită de societate, dacă între timp demonstrează judecătorului că a corectat respectiva cauză, care făcea ca lucrurile să nu fie în regulă.

Adică, dacă între timp s-au luat deciziile respective în Consiliul General, cu respectarea cerinței Curții de Apel (după părerea mea această cerință nouă, privind majoritatea de două treimi,este paralelă cu legea).

Cine spune că au fost desființate companiile municipale face o foarte mare greșeală și pune în pericol o serie întreagă de servicii publice ale Primăriei” a completat el.

Companiile municipale nu ar trebui să aibă nici un fel de neplăceri, care să rezulte din neregularitatea constatată de instanță, pentru că neregularitatea se poate corecta în timp scurt, darmite în perioada de șase ani de zile, despre care v-am vorbit.

Este vorba totuși de cea mai mare primărie din țară și nu îi poți pune în pericol serviciile publice printr-o interpretare fantezistă a legii”, este de părere avocatul.

1 comentariu la “Piperea limpezește apele tulburi în problema companiilor municipale. Care e soluția EXCLUSIV

  1. Ce uită distinsul avocat să menționeze, faptul că același articol la alin (3) spune ca această posibilitate de regularizare se prescrie la un an de la data înmatriculării. Piperea din Pipera minte prin prezentarea unor jumătăți de adevăruri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *