Skip to content
Politică

Piperea, numit consilier onorific al lui Tudose în locul lui Teodorovici

paginadebanci.ro

Avocatul Gheorghe Piperea a fost numit joi consilier onorific al prim-ministrului Mihai Tudose, în locul senatorului PSD Eugen Teodorovici, demis după doar 10 zile de activitate.

Juristul se va ocupa cu probleme de fiscalitate, banking, piață de capital și insolvență, informează Profit.ro. Fiind consilier onorific, activitatea lui Piperea nu va fi remunerată.

Gheorghe Piperea a fost unul dintre cei care au gândit Legea dării în plată, alături de senatorul (pe atunci deputat) PNL Daniel Cătălin Zamfir. De asemenea, avocatul a gestionat administrarea specială a companiei Oltchim și în special s-a făcut cunoscut prin reprezentarea în instanță a numeroși debitori împotriva unor bănci, în procese colective privind clauze abuzive din contracte de credit. Același Piperea este un critic acerb al Băncii Naționale a României și al guvernatorului  BNR, Mugur Isărescu.

Într-un status postat miercuri dimineață pe Facebook, Gheorghe Piperea făcea o listă lungă a factorilor care dăunează economiei. Redăm mesajul integral al acestuia:

„Fanii capitalismului de grota lovesc din nou. Cica o crestere a salariilor ar dauna economiei. 
Modelul medieval al muncii pe doi lei si al austeritatii care nu se aplica decat serbilor si iobagilor, nu si seniorilor, e promovat, ca si in 2009-2010, fix de la BNR.

Dauneaza economiei : 
-sustinerea cu imprumuturi publice si ajutoare de stat neconcurentiale de tipul programului Prima casa;
-omisiunea lichidarii si a sanctionarii cu amenzi de la Consiliul Concurentei de pana la 10% din cifra de afaceri a firmelor care lucreaza de 5-13 ani in pierdere contabila care camufleaza, de fapt, exporturi de profit, resurse si capital;
-evaziunea fiscala din sectorul alimentar, ajunsa, in unele domenii (cereale, faina, import de legume si carne) la 90%;
-evaziunea fiscala din productia de alcool „traditional” si din comertul cu alcool falsificat;
-redeventele ridicol de mici pentru resurse minerale;
-munca la negru sau la gri a celor care, fara voia lor, ci din vointa patronilor avizi de optimizare fiscala, nu au contracte de munca, ci conventii civile pe pfa si alte acte juridice simulate in vederea evitarii impozitelor, taxelor si contrubutiilor pe munca (exagerat de mari si complicat de aplicat, de altfel);
-contestatiile, „claims”-urile si litigiile contra Statului a celor care s-au specializat in blocarea investitiilor publice;
-costurile enorme ale lucrarilor publice de infrastructura prost gestionate de autoritati si de companiile de infrastructura;
-monopolurile de facto din energie si utilitati. 
Si asa mai departe.

Daca ANAF ar reusi sa colecteze chiar si 25% din banii publici care i se scurg printre degete in exemplele de mai sus, nu numai ca majorarile de salarii ar fi usor de finantat si consolidat, dar ar fi un serios motiv sa speram ca nu mai suntem obligati sa ascultam lamentatiile celor care se plang ca nu reusim sa „accesam” fonduri europene (dar nu facem nimic pentru a schimba trendul).

Cresterea salariilor nu numai ca nu dauneaza economiei, dar are efecte economice bune pe termen mediu si lung (a se vedea situatia din IT unde, date fiind facilitatile fiscale care au permis salarii mari pentru IT-isti, domeniul s-a dezvoltat explozic), precum si esentiale efecte pozitive pe plan social, demografic si chiar cultural. Oamenii care vad salarii decente in invatamant, sanatate, cultura, ordine publica, aparare, in aparatul functionaresc sau in meserii, se vor orienta catre aceste sectoare unde, in prezent, date fiind salariile penibile, baza de selectie este foarte redusa. Cu salarii decente si stabile, oamenii vor redeveni optimisti, vor crede in viitor si vor face copii, avand din ce sa ii creasca si sa ii educe. Numai ipocritii sau propagandistii neo-liberali nu observa ca in prezent si pe termen lung populatia Romaniei se subtiaza si imbatraneste sub efectul politicilor ecomonice ale capitalistilor de grota. Stiind ca in tara se pot castiga din munca onesta salarii decente, cetatenii romani isi vor putea reduce „entuziasmul” de a emigra, parintii nu isi vor mai educa mostenitorii in directia viitoarei parasiri a acestor locuri, presa si formatorii de opinie nu vor mai promova atat de agresiv exportul de inteligenta si forta de munca romaneasca, iar cetatenii romani nu isi vor mai detesta tara.

Cu sugestiile directe sau de tip subliminal ale dlui Croitoru nimic din cele de mai sus nu se va rezolva. Iar la al 213-lea mandat al lui Manole Mestetul s-ar putea sa nu mai fie o colonie Romania de guvernat”.

 

 

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *