Skip to content
Economie Politică

Piperea, răspuns extrem de tăios: Suciu de la BNR e un lăutar. Să nu îmi dea mie lecții!

rfi.ro

Purtătorul de cuvânt al BNR, Dan Suciu, a dat publicității marți o declarație de presă prin care arată că ”Domnul senator Daniel Zamfir și domnul avocat Gheorghe Piperea au început din data de 13 ianuarie a.c., la postul de televiziune Antena 3, un atac la reputația Băncii Naționale a României prin proferarea unor acuzații fără fundament, bazate pe neadevăruri și neînțelegeri grave legate de implicarea BNR în piețele financiare interbancare.

[…]nu există nicio justificare rațională de a răspunde afirmativ solicitării domnului senator Daniel Zamfir pentru a anula sau schimba regulamentul de funcționare a pieței (interbancare – ROBOR – n.n.).

BNR este deschisă la dialog și la conlucrare cu toate instituțiile statului, în limitele mandatului său definit de lege și ale decenței interlocutorului. Dar orice dialog, orice proces de comunicare trebuie să pornească de la probleme reale și trebuie să se bazeze pe înțelegerea corectă și onestă a situației. Din păcate, asistăm la același atac dezlănțuit cu acuze extrem de grave, fără probe, proferate în public din partea domnului senator Daniel Zamfir și a avocatului Gheorghe Piperea”.

Pentru a primi un răspuns legat de acuzațiile purtătorului de cuvânt al BNR la adresa celor doi, PSNews l-a contactat pe avocatul Gheorghe Piperea.

Dacă indicele ROBOR este o referință atât de bună, de ce a luat BCE hotărârea ca începând din 2020-2021 să fie oprit indicele rezultat din pariurile făcute de bănci pe perioada a 15 minute, și aici mă refere la EURIBOR, varianta pentru zona euro a ROBOR?

De ce din 2007 și până în prezent băncile sunt acuzate că manipulează Liborul, rata interbancară de pe piața londoneză, primind amenzi de miliarde de dolari?

Pesemne că în România este un rai al economiștilor pricepuți, onești și care nu greșesc niciodată”, a declarat Gheorghe Piperea, în exclusivitate pentru PSNews.

Declarația de presă a purtătorului de cuvânt al BNR este o manipulare și conține foarte multe neadevăruri.

Nimeni nu ar avea de obiectat dacă ROBOR ar fi un indice al tranzacțiilor reale și nu unul al cotațiilor.

Trebuie spus că însăși Banca Națională, prin șeful Direcției Supraveghere, Nicolae Cinteză, a făcut în 2008 o cerere imperativă către Consiliul Concurenței, care era solicitat să investigheze manipularea Robor de către mai multe bănci comerciale.

Până la urmă totul s-a sfârșit cu o negociere și s-a aruncat batista pe țambal, trecându-se sub tăcere nu doar practici anticoncurențiale, dar și penale”, a adăugat avocatul.

Dispute pe data de introducere a ROBOR

De ce nivelul indicelui la ROBOR peste noapte este acum de 1,5%, mai mic la jumătate, în comparație cu ROBOR la trei luni, care este 2,99%? Iar în octombrie-noiembrie 2008 ROBOR peste noapte ajunsese și la 1000%, în comparație cu 46%, cât era indicele interbancar la 3 luni?

Dan Suciu de la BNR este un lăutar, să nu îmi spună el mie că ROBOR a fost introdus în contractele de credit abia în 2010. În 2010 s-a luat doar decizia legală ca toate băncile să folosească, în stabilirea nivelului dobânzilor la credite, unul din indicii de schimb interbancari, ca Robor, Euribor sau Libor, în funcție de valuta folosită, pentru a crea o referință transparentă și o reglementare a pieței.

Robor există însă încă din 1995 și a fost folosit de unele bănci începând cu 2005, cu cinci ani înainte de introducerea lui obligatorie prin lege – să nu îmi spună Suciu mie, eu știu, că am fost acolo”, și-a continuat Gheorghe Piperea contra-atacul la adresa purtătorului de cuvânt al BNR.

Dispreț la adresa Parlamentului

Suciu este doar un arogant, care face pe priceputul. Senatorul Zamfir nu vorbește ca să se afle în treabă, are în posesie documente realizate de Consiliul Concurenței, în timpul anchetei despre care am pomenit mai devereme.

Ce spune purtătorul de cuvânt al BNR, anume că guvernatorul Isărescu nu se va prezenta la auderile de la comisie decât atunci când se va asigura cp senatorul Zamfir știe despre ce vorbește, este dovadă de dispreț maxim la adresa Parlamentului.

Senatorul Zamfir cunoaște foarte bine sistemul bancar și modul de funcționare al acestuia, iar guvernatorul trebie să se prezinte la audieri”, apreciază Piperea.

Întrebări fără răspuns

Sunt multe întrebări la care trebuie să răspundă. Cum se face, de exemplu, că între 2014 și 2017 indicele Robor a avut valoarea de 0,67%, pentru ca în septembrie 2017 să crească brusc de 4 ori, la 3,5%?

De ce cresc Roborul și cursul în același timp, când evoluția lor ar trebui să fie invers proproțională?

De ce crește Roborul în mod artificial?

De ce cursul leu/euro a crescut în doar 4 săptămâni de la anunțarea OUG 114 de la 4,5 la 4,7?”, a continuat avocatul.

Reclamă proastă pentru investitori

Care sunt fundamentele economice pentru această creștere, în afară de cel explicat batjocoritor de Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, anume că au cumpărat românii mai multe artificii, carne de porc și cadouri de Crăciun?

Cum se poate ca o simplă reglementare a unui guvern – bună, rea, nu facem discuția asta aici și acum – să bage toți investitorii, străini și români depotrivă, în panică?

Ei, care ni se prezintă ca fiind oameni calmi, raționali, jucători reci pe bursă, cumpătați și care acționează doar în urma unor calcule complicate, au intrat așade repede în panică?

Dacă e așa, atunci să nu mai dea altora lecții de educație financiară. Având în vedere modul în care au reacționat și cum le-a fost prezentată reacția de către cei de la BNR, o reclamă mai proastă nici că nu se putea face pentru acești investitori”, a încheiat Gheorghe Piperea.

2 comentarii la “Piperea, răspuns extrem de tăios: Suciu de la BNR e un lăutar. Să nu îmi dea mie lecții!

 1. Purtatorul de vorbe angajatul lui Rothschild e extrem de taios … Nu aveti impresia ca se taie maioneza ? De ce ,pentru ce si pentru cat au fost falimentate si instainate bancile din Romania care nu erau ale statului ci doar pe teritoriul statului ? De ce apare pe lista de propietati a lui Rothschild BNR ? Asta pute a maioneza stricata deja adica inalta tradare nationala…

 2. Din ce ne spune Manole, băncile din România sunt cele mai corecte din lume, nicio ţară dezvoltată nu se poate lăuda cu un sistem bancar atât de cinstit cum este al nostru!!! În mai toate ţările dezvoltate autorităţile de control competente, care îşi fac într-adevăr datoria, au descoperit nelegiuiri grave săvârşite de bănci. În România…nimic! Asta înseamnă că …
  1) băncile din România sunt extrem de cinstite şi nu au săvârşit absolut niciun fel de ilegalitate;
  2) ori autorităţile competente de control româneşti vor să descopere nelegiuirile săvârşite de bănci dar sunt extrem de incompetente şi nu pot să le descopere;
  3) ori autorităţile competente de control romaneşti nu vor să descopere nelegiuirile săvârşite de bănci prin care au jefuit debitorii români;
  4) ori autorităţile competente de control româneşti sunt atât incompetente, cât şi complice la nelegiuirile săvârşite de băncile din România;
  5) pe cale de consecinţă, orice alta variantă nu poate fi decât exclusă;
  Alegeţi fiecare varianta pe care o consideraţi adevărată!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *