Skip to content
Politică

Piperea, reacții la cald după victoria din Parlament. Săgeți către Isărescu EXCLUSIV

paginadebanci.ro

Avocatul Gheorghe Piperea (unul dintre inițiatorii unor legi care au pus și continuă să pună pe jar băncile) a oferit, marți, pentru PSnews.ro, reacții la cald după victoria în Parlament a propunerii de act normativ privind conversia creditelor. În același context, juristul a lansat săgeți către guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

CITIȚI ȘI: Vești bune! Legea conversiei creditelor, adoptată

După cum puteți citi accesând linkul de mai sus, Legea conversiei creditelor în franci elvețieni la cursul istoric a fost votată, marți, în Parlament, trecând în unanimitate de plenul Camerei Deputaților, cu 248 de voturi.

În acest context, avocatul Piperea a explicat, pentru PSnews.ro, efectele pe termen mediu și lung ale acestui act normativ, odată ce el va fi promulgat de către președintele Klaus Iohannis și publicat în Monitorul Oficial.

„Pe termen scurt – din câte înțeleg – nu vor fi efecte, pentru că legea intră în vigoare la 60 de zile după publicarea ei. Până la publicarea ei, însă, mai trebuie să trecem și de hopul promulgării de către președinte. Precum știți, și Legea dării în plată a fost retrimisă o dată în Parlament, pentru reexaminare”, ne-a spus juristul.

În schimb, „pe termen mediu și lung, urmează să se corecteze, în sfârșit, niște dezechilibre create de nimeni altcineva decât de băncile care au dat astfel de credite, pe care eu le-am calificat ca fiind «produse financiare toxice», dar fără să inventez roata, ci pentru că acest tip de formulare se regăsește la instanțe din Franța, din Spania sau în formule legislative din țări ca – spre exemplu – Croația, Ungaria, Polonia (în ultima vreme)…” a continuat Piperea.

În opinia lui Gheorghe Piperea, „este extrem de important să rețineți că legea, în primul rând, are ca scop înlăturarea consecințelor prejudiciabile pentru consumatori ale unor practici înșelătoare – este formula pe care o folosește chiar Directiva creditelor imobiliare 2014/17, care a fost implementată la noi prin Ordonanța 52/2016, ordonanță care nu se aplică acestor credite aflate acum în derulare, ci numai creditelor care se vor fi încheiat după data intrării în vigoare a acelei ordonanțe”.

„Dar acolo spune clar că e vorba despre scopul principal al acestei reglementări: de a corecta practicile incorecte, înșelătoare care au fost utilizate de bănci în perioada aceea de boom imobiliar!” a amintit profesorul universitar.

În acest context, l-am confruntat pe Gheorghe Piperea cu declarațiile făcute, marți dimineață, de către guvernatorul Băncii Naționale a României. Amintim că șeful BNR afirmase, într-o conferință ce a avut loc în același timp cu votul parlamentar: „Asistăm la curente populiste care pot genera euforie în rândul beneficiarilor pe termen scurt, dar care pot avea costuri economice deloc neglijabile pentru societate”.

CITIȚI ȘI: Isărescu nu vede cu ochi buni Legea conversiei: Trăim un paradox

Calificând aceste cuvinte ale lui Isărescu drept o „ironie căznită”, Piperea a mărturisit: „Eu, unul, am început să-mi pun niște baraje informaționale și chiar emoționale față de aceste cuvinte care se repetă enorm de mult”.

„Nimeni nu își mai dă seama, în clipa de față, ce este populist și ce nu este populist, din moment ce, toată ziua-bună ziua, domnii aceștia din lobby-ul bancar, avocații din oficiu ai băncilor (cum este, spre exemplu, domnul Isărescu), îl folosesc (acest cuvânt – n.r.) zi de zi. În al doilea rând, am început să mă întreb ce se va întâmpla dacă realmente se va instala, la un moment dat, un faliment de bănci în România, pentru că, toată ziua-bună ziua, ni se spune: «E apocalipsă financiară! Crește cursul! Intră în faliment 6 bănci!» și așa mai departe. În fiecare zi, ni se spun aceste lucruri și mă tem că se va întâmpla ca în povestea cu Petrică și lupul: când va veni, realmente, lupul să-l mănânce pe Petrică, satul n-o să mai vrea să sară în ajutor, să-l scape de lup, pentru că o să spună: «E din nou o farsă a lui Petrică!» Cam ăsta este comentariul meu la ce spune domnul Isărescu”, a detaliat Piperea.

În altă ordine de idei, juristul a amintit o declarație făcută de către bancher la începutul anului trecut, la scurt timp după 15 ianuarie, zi în care cursul franc elvețian-leu a explodat, după ce banca centrală din Elveția hotărâse să elimine plafonul minim de 1,2 franci/euro, măsură adoptată în luna septembrie 2014.

„Pe de altă parte (și acum trecând din registrul ironic, pentru că așa ne obligă domnul Isărescu să vorbim: să vorbim în ironii despre drame ale unor oameni), reamintesc ceea ce spunea domnul Isărescu anul trecut, undeva prin februarie, imediat după nenorocirea aia din 15 ianuarie 2015: că Banca Națională favorizează negocierea individuală a acestor situații; că, deși este, într-adevăr, o situație neplăcută; că, deși e posibil să ajungă oamenii aceia în situații de supra-îndatorare, nu se bagă, nici nu lasă Parlamentul să reglementeze, pentru că cea mai bună soluție este negocierea individuală. N-a fost nicio negociere – absolut niciuna! Dacă o să mă contraziceți, spunând că a fost oferta Iceberg a Băncii Transilvania, o să vă spun că aia n-a fost negociere. A fost o ofertă pe care, dacă o acceptai, bine; dacă nu o acceptai, nu se făcea niciun fel de negociere. Un an și jumătate (poate chiar mai mult) de la această afirmație, nu s-a întâmplat absolut nimic. Oamenii aceștia în continuare sunt în situație de supra-îndatorare, oamenii aceștia plătesc un volum dublu (ba chiar, uneori, și mai mult decât ar fi trebuit să plătească în conformitate cu contractul). Dacă, în 6 luni de zile, nu apărea această lege a conversiei, atunci ar fi fost o avalanșă enormă de zeci de mii de dări în plată și o avalanșă enormă de falimente personale, ceea ce ar fi dus nu la o «pierdere» (între ghilimele) de 1,8 miliarde (cât am înțeles că a calculat domnul Isărescu), ci de 6,3-6,4 miliarde, ceea ce înseamnă totalitatea acestor credite, conform cu cifrele de la BNR – dacă vreți să le luați în considerare (că eu am început să nu mai prea cred în ele).

De ce spun asta? Pentru că, odată ce un om nu mai poate să-ți plătească, n-ai altă soluție decât să-l evacuezi din casă și, după ce-l evacuezi din casă, aștepți 25 de ani să încasezi de la el o treime din salariu, pentru că alte venituri nu mai are, alte bunuri nu mai are, iar omul acela va rămâne captiv toată viața, fără să fie vreodată plătit acel credit până la capăt, motiv pentru care ce faci în situația respectivă (că asta te-a învățat domnul Isărescu că trebuie să faci)? Vinzi la colectorii de creanțe cu 0,5% din valoarea nominală și faci ca afacerea asta, a colectorilor de creanțe, să ajungă – din câte am înțeles – undeva la un sfert de miliard de euro pe an”, a încheiat avocatul Gheorghe Piperea.

6 comentarii la “Piperea, reacții la cald după victoria din Parlament. Săgeți către Isărescu EXCLUSIV

 1. Isus la judecata: „sa dam Cezarului ce-i al Cezarului si lui Dumnezeu ce-i a lui Dumnezeu”. Ai fost cel mai vocal impotriva lui Isarescu si ai demonstrat cu acte normative ca acest autoinscaunat zeu este un zeu fals vandut pentru o mana de arginti. Dar si mata sa spui cati bani ai papat de pe urma oamenilor nenorociti si cate dosare ai pierdut(macar procentual).
  Lasa nu te plange ca mata ai pierdut orgoliul redobandit , iar pulimea si ultimul zlot din casa.Ce zici? Este o diferenta , nu?

 2. Am invins sistemul!!! Este o mare victorie. Felicitari celor care au avut puterea sa lupte cu inteligenta pentru adoptarea Legii conversiei, dlui Gheorghe Piperea, dlui Daniel Catalin Zamfir, Av Burada Alexandra, Alin Iacob, Loredana Hodor, Emilia Olescu, membrilor asociatiei Parakletos, Voievozeanu Catalin, Cristian Dan, Sorin Augustin, Andreea Cristoforidis …. si celorlalti.

 3. Multumim pentru tot ceea ce ati facut pentru noi! Sper sa scap cat mai repede de credit. Cel putin 2 generatii din familia mea de acum incolo nu se va mai apropia de acesti camatari odiosi!

 4. 6 argumente solide PRO conversie curs istoric CHF:

  1) Bancile creditoare CHF, nu au minimizat/controlat/acoperit riscul valutar, desi era obligatia lor prin lege sa o faca…CHF a fluctuat atat de repede si mult, incat contractul nu a mai fost unul comutativ(cum ar fi trebuit), ci a devenit unul aleatoriu. NOI CAND AM LUAT ACEST CREDIT CHF, AM VRUT SA NE LUAM UN APARTAMENT, NU AM VRUT SA JUCAM LA POKER SAU RULETA PRIVIND CURSUL CHF, PT CA DACA DOREAM ASTA, MERGEAM LA UN CAZINOU SI NU LA BANCA…
  CONCLUZIE : repet, pt cei care nu pricep, contractul ipotecar trebuie sa fie unul comutativ si nu aleatoriu…de asemenea, am ales banca si nu cazinoul…

  2) Bancile au mintit cand au promovat creditul in CHF, vezi pliantul teapa Raiffeisen :
  (dati click pe pliant si cititi va rog)
  http://www.bursa.ro/opinii-care-sunt-avantajele-francului-elvetian-fata-de-alte-monede-295963&s=print&sr=articol&id_articol=295963.html

  3) Intr-adevar, domnul L. Dragnea (si il felicit sincer pt aceasta pozitie) a observat nedreptatea care s-a facut imprumutatilor CHF…pana si JUSTITIA EUROPEANA a sesizat acest lucru, ca bancile au acordat produse inselatoare oamenilor, prin aceste credite CHF…
  CONCLUZIE : nu-i asa ca parerea justitiei europene conteaza si nu a ta, care esti contra conversiei CHF?

  4) citez din bancheri : „Conversia creditelor în franci elvețieni la cursul istoric va afecta negativ băncile” – sa va mai zic un secret, bancile nu vor pierde nimic, pt ca ele nu au acordat niciodata un credit in CHF, ci in RON de fapt(nimeni nu a ridicat CHF, tragerea creditului nu a fost in CHF, etc)…o multime de instante au observat asta si au redactat-o in decizie, cum ca de fapt acordarea creditului a fost in RON…
  CONCLUZIE : bancile nu au acordat credite in CHF

  5) Cand s-au acordat aceste credite CHF in Romania, bancile au incalcat/ignorat mai multe articole de lege

  6) In instantele din Romania avem in jur de 200 hotarari pe fond si peste 30, DEFINITIVE, date pe inghetare CHF-RON la curs istoric, adica exact ce prevede acesta lege

  Pt cei care nu au argumente tehnice, va rog nu mai comentati, tara asta e plina de pareri neavizate…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *