Skip to content
Societate

Pippidi a răbufnit: „Demisia, ACUM!”. De ce a a pierdut PSD la Iași alegerile

rfi.ro

Într-un editorial pentru România Curată, președintele Societății Academice din România (SAR), Alina Mungiu-Pippidi cere demisia lui Carmen Dorobăţ, managerul Spitalului de Boli Infecţioase Iași, după ce aceasta a fost a fost condamnată, alături de soţul său, definitiv, la 3 ani de închisoare cu suspendare, într-un dosar de luare de mită.

„Dna Prof. Univ. Dr. Carmen Dorobăț a fost o prezență constantă în media după declanșarea pandemiei de coronavirus grație faptului că se află la conducerea celui mai mare spital de boli infecțioase din Moldova – unde am studiat și eu ca studentă la UMF Iași în tinerețe. Nu o cunosc, nu îmi amintesc să o fi avut asistentă. Ca toată lumea am citit însă acum cîțiva ani deja despre flagrantul în care ea și soțul ei au fost prinși (banii sub saltea) pentru primirea de șpagă de la 124 de studenţi de la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) Iaşi, pentru a-i promova la examene. Nu cred că vreți să fiți tratați nici măcar de o pneumonie mai banală decît COVID de asemenea studenți, și dacă PSD a pierdut la Iași alegerile e și din cauză că a susținut-o în funcția de manager pe dna. dr. Dorobăț pînă la condamnarea definitivă, care s-a petrecut zilele astea.

Ca și la chirurgul ieșean al cărui pacienți s-au mobilizat să îl apere (și care m-a interpelat în cadrul conferinței mele la UMF acum doi ani să se plîngă de anticorupția românească) instanța a decis o condamnare cu suspendare. Instanțele din România au pe bună dreptate reticențe în a condamna altfel decît simbolic doctori care sunt profesioniști și de care pacienții au nevoie. În acest caz condamnarea interzice soților Dorobăț să mai predea (de altfel, fuseseră imediat și prompt suspendați din UMF), dar nu să practice. Ei nu i s-a interzis nici măcar dreptul de a rămîne la conducerea spitalului, care depinde de Consiliul Județean. Și unde este încă manager.

PSD a făcut un lucru bun între timp mărind salariile doctorilor suficient ca nimeni să nu mai poată spune că trebuie să ia șpagă sau altfel sistemul nu ar funționa. Șpaga de la studenți, de altfel, nu e precum cadoul de recunoștință al pacientului la doctor (și acesta a devenit inutil – trimiteți flori sau donații către spital dacă vreți să vă arătați recunoștința), e un gest complet corupt, care viciază sistemul de merit, distorsionează calitatea educației și pervertește relațiile dintre educat și educator. Familia Dorobăț poate mulțumi instanței pentru decizia clementă. Au scăpat ușor.

Și cel mai bun fel de a mulțumi este ca dna Dorobăț să își dea demisia de luni dimineață, dacă nu a făcut-o deja, fără să aștepte să o demită președintele Consiliului Județean”, scrie Pippidi.

Prin decizia pronunţată vineri de magistraţii Curţii de Apel Iaşi, într-un dosar de luare de mită din 2015, se menţine decizia din primă instanţă privind condamnarea la 3 ani de închisoare cu suspendare, însă majorează durata pedepsei complementare şi durata termenului de supraveghere. De asemenea, acesteia i se interzice exercitarea dreptului de a ocupa funcţia de cadru didactic în învăţământul public şi privat, potrivit Agerpres.

„Modifică dispoziţiile privind aplicarea pedepsei complementare inculpatei Dorobăţ Carmen Mihaela atât pe lângă fiecare pedeapsă principală, cât şi pe lângă pedeapsa principală rezultantă, în sensul că interzice exercitarea dreptului de a ocupa funcţia de cadru didactic în învăţământul public şi privat. Majorează durata pedepsei complementare aplicată atât pe lângă fiecare pedeapsă principală, cât şi pe lângă pedeapsa principală rezultantă, la 5 ani. Majorează durata termenului de supraveghere, de la 3 ani, la 4 ani. Pe durata termenului de supraveghere, inculpata are obligaţia de a frecventa unul sau mai multe programe de reintegrare socială derulate de Serviciul de probaţiune Iaşi sau organizate în colaborare cu instituţii din comunitate. Înlătură dispoziţia privind deducerea duratei măsurilor preventive din durata pedepsei aplicate inculpatei Dorobăţ Carmen Mihaela. Constată că inculpata Dorobăţ Carmen Mihaela a fost reţinută, arestată preventiv şi arestată la domiciliu în prezenta cauză în perioada 30.01.2015 – 08.05.2015, inclusiv”, arată pronunţarea publicată pe portalul Curţii de Apel Iaşi.

În acelaşi dosar, soţul doctorului Carmen Dorobăţ, profesor universitar doctor Gheorghe Dorobăţ, a fost condamnat iniţial la 2,3 ani de închisoare cu suspendare.

„Modifică dispoziţia privind aplicarea pedepsei complementare inculpatului Dorobăţ Gheorghe pe lângă pedeapsă principală stabilită pentru infracţiunea de luare de mită în sensul că interzice exercitarea dreptului, respectiv dreptul de a ocupa funcţia de cadru didactic în învăţământul public şi privat. Majorează durata pedepsei complementare aplicată atât pe lângă pedeapsa principală stabilită pentru infracţiunea de luare de mită, la 5 ani. Modifică dispoziţia privind aplicarea pedepsei accesorii inculpatului Dorobăţ Gheorghe pe lângă pedeapsa principală stabilită pentru infracţiunea de luare de mită în sensul că interzice exercitarea dreptului, respectiv dreptul de a ocupa funcţia de cadru didactic în învăţământul public şi privat. (…) Aplică inculpatului Dorobăţ Gheorghe, pe lângă pedeapsa principală rezultantă de 2 ani şi 3 luni închisoare, pedeapsa complementară constând în interzicerea exercitării (…) dreptului de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat, dreptul de a ocupa funcţia de cadru didactic în învăţământul public şi privat şi dreptul de a ocupa o funcţie de conducere în cadrul unei persoane juridice de drept public. Majorează durata termenului de supraveghere de la 3 ani, la 4 ani. Pe durata termenului de supraveghere inculpatul are obligaţia de a frecventa unul sau mai multe programe de reintegrare socială derulate de Serviciul de probaţiune Iaşi sau organizate în colaborare cu instituţii din comunitate”, a mai decis instanța.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *