Skip to content
Politică

Pippidi, concluzii zdrobitoare: E o tragedie democratică și o formă de furt perpetuu, dacă nu de revoluții, atunci de alegeri

rfi.ro

Președintele Societății Academice din România (SAR), Alina Mungiu-Pippidi, în cel mai recent editorial pentru România Curată, face o radiografie dură a scenei politice românești.

Concret: Pippidi este de părere că ”pe moment Securitatea pare că va câștiga, pentru că PSD nu a reușit să priceapă că abuzurile contra lor (mandatele de ascultare de siguranță națională sau completele exceptate nelegal de la tragerea la sorți) nu pot fi spălate prin alte abuzuri, și mai ales că șansele lor la Președinție, cu mesajul de „suveranitate” (contra mesajului european și anticorupție) sunt zero. Nu tribunalele și Bruxellesul îi condamnă, ci alegerile prezidențiale și decizia de a avea candidat propriu, și condamnarea asta și-au fixat-o singuri, că atîta i-a dus capul”.

Redăm integral opinia Alinei Pippidi:

”Dacian Cioloș a fost umflat cu pompa doar ca să poată aerul exploda mai bine, înțepătură cu înțepătură. Nu a fost lăsat să înscrie un partid, ca să i se poată oferi unul, legat cu lesă. Știut fiind că nu verifică pe nimeni, s-au înscris de la PRM la PMP fără restricții, bașca obișnuiții imbecili care încearcă să își spele șpăgile în declarația de avere, convinși fiind că departamentul lor are imunitate. De Nicușor Dan nu mai vorbește nimeni, deși și-a ridicat reputația cu trudă, prin ani de muncă voluntară și procese făcute statului. De Monica Macovei, ce să mai spun. Și aproprații mi-au făcut observații că de ce mai aduc vorba despre ea, cînd nu voiam decât să remarc că e cel puțin bizar să existe un partid anticorupție plin de oameni care au tămâiat-o ca să se ridice- profesioniști ai trădării – și fără nici un om care să fi îmbrățișat cu riscuri mai mari cauza anticorupției, ca ea. Or fi puțini fanii Macovei față de critici, de acord, dar de ce tot M10 s-a dus la USR – fără ea?

Cioloș, Dan și Macovei nu sunt sfinți, Doamne ferește, și au coborît serios de pe piedestal ca să li se permită și pasul unu în politică. Pentru doi sau trei, trebuie să cobori mult mai mult sau să nu fi existat niciodată cu titlu personal, doar pe lista de cadre. Există undeva o listă de băieți în costum, la început nu alb – albul a venit doar ocazional – la Cristi Preda, azi la PLUS (după PNL, PDL, PMP) și la Siegfried Mureșan (ex PDL, PMP, azi PNL) cînd au anturat-o pe Udrea pe plajă pentru poza prezidențială. Înainte, scriseseră discursuri EBEI cu devotament. Mureșan (și Bușoi) au fost cu îndemînare puși de corespondenții români de la Politico pe lista românilor de urmărit anul ăsta (cine îi urmărește de ani de zile a schimbat deja pe alt canal). Unii sunt mai tineri și mai promițători ca alții, dar tot din filmul acela. Preda și MRU sunt versiuni vechi, rodate – unul ar fi ajuns la Scînteia dacă nu venea Revoluția, altul își urma cariera deja strălucitoare în activul comunist. Alde Ghinea, Năsui și Stanciu-Viziteu sunt generația nouă, care vor să desființeze pensiile speciale ale tuturor- minus SRI, să controleze achizițiile publice ale tuturor – minus SRI și SPP – și să facă bugetul hiperauster- minus acele n servicii secrete cu care țara vrea să intre în zona euro, tot atîtea producătoare de firme acoperite, rentieri care scriu prin gazete, diversiuni la nevoie și mult patriotism, o mare cooperativă care joacă – prost – în marea comedie numită Oameni Noi în Politică. Mai exact, numele operației este ”Înlocuirea clasei politice”și e o operație în care patrioții și mercenarii, gradații pe bune și tocmiții cu luna se amestecă în cel mai deplin haos. Numele ei de fond este, a fost și a rămas păstrarea integrității Partidului/Partidelor) prin vigilența Securității. Episoade noi. Cu contribuții excesive din partea serviciilor Internelor, Armatei, SRI, SPP, SIE și județului Sălaj, care pare o pepinieră de cadre de mîna întîi, de la Virgil Ardelean și Vasile Dîncu la Edi Hellvig și Dacian Cioloș. Numai cu DNA stau prost, fiind județul cu cele mai puține condamnări, sau poate cel mai imaculat? Vă las să calculați probabilitățile.

Clasa politică, desigur, cere să fie înlocuită. Niște oameni politici care postează singuri poze în care asupra unui buget întîrziat cu o lună zăbovesc odihniți și bine dispuși Daniel Chițoiu, Darius Vîlcov și Liviu Dragnea, trei oameni cărora nici o persoană privată nu le-ar încredința de bunăvoie un împrumut, niște oameni politici care folosesc ocazia lansării președinției României ca să aducă pe Adrian Severin și Adrian Năstase, doi condamnați pentru șpagă să-și pledeze cauza taman la Frans Timmermans – fără audiență, printr-o ambuscadă prost regizată, de parcă trebuia să îl mai convingem pe FT că acesta e guvernul care face lobby corupților și nu e el convins destul – niște pesediști/peremiști care cred că dacă Europa e contra lor pot și ei să fie contra Europei (și eventual să schimbe majoritatea opiniei publice), sau care produc noi Elene Udrea pe nervii poporului căruia nu i-a priit Crăciunul că a scăpat aia veche de pușcărie – asemenea oameni politici sunt de Jurassic Park, se duc singuri la gardul electric și aplică la extincție.

Noutatea este că Partidul de azi, față de cel de altădată, e ales.

Și această alegere a sa e un progres. În rest, băieții fini și cu costum erau cît se poate de meritocratic recrutați de Secu și altădată, printre brute ca aceia care spuneau părinților lui Marius Oprea că el a murit, sau dădeau în inginerul Ursu pînă îi rupeau ficatul. Și erau simpatici, și convingători, să ne amintim anunțurile lor la Radio pe 22 decembrie 1989 cum că sunt de partea Revoluției și a poporului.

Noi nu putem înlocui un partid ales, fie și PSD, cu o „meritocrație” obscur selectată de urmașii Securității și impusă la USR, la PNL și la PLUS pe față, prin operația „Oameni noi” (selectați de voi), al cărei principal promotor civil a fost Mihai Polițeanu, ex PNȚcd, PDL, M10 și acuma USR (nu mai socotesc alte afilieri, nici ocupații…). Sau care se vede în figuri marcante ca rectorul de la Timișoara pus să prezideze ședința la Cameră anti-Dragnea, acuzat de plagiat și cu diplome de la ANI și Academia de Apărare. Îți vine greu să crezi că se poate ajunge așa de jos, dar se ajunge la nivelul la care a ajuns publicul de dreapta, care crede că rectorul Emil Constantinescu a fost de rahat, iar rectorul Pârțea este din aur curat. Partea hazlie e că publicul ăsta susține despre publicul celeilalte părți că e dezinformat și neexigent, cînd pe regula nouă pe față nu mai poți fi rector dacă nu ai avut dosar de om de încredere la Securitate, și toată lumea își acoperă ochii. După aia facem din rectori „comisii de etică”, așa cum facem din ziariștii cu dosare la DNA că vindeau emisiuni lui Vanghelie și Ioan Niculae apărătorii Statului de Drept pe canele populare. Iar liderul ales de noi și șeful statului nu zice nici o vorbă, nici una, cum că nu cele de mai sus sunt tendințele pe care l-am ales să le patroneze sau pe care le preferă el și că suntem unica țară din Est care nu trimite nici un fost disident în parlamentul european, numai securiști de ieri și de azi pe lîngă unii care nu sunt nici măcar atît. Cu Iohannis e simplu: ori e cu ei, ori nu contează, că toate tendințele astea rele sub el au crescut în halul ăsta, chiar dacă au început în al doilea mandat al lui Băsescu.

Per total e o tragedie democratică și o formă de furt perpetuu, dacă nu de revoluții, atunci de alegeri, pentru că o secțiune din public, care nu e nici dependentă, nici securistă, ci curat occidentală și democratică, are mereu de ales între Partid și Securitate, unde eventual vor ajunge toți cei votați, indiferent de flamura sub care s-au prezentat.

Pe moment Securitatea pare că va câștiga, pentru că PSD nu a reușit să priceapă că abuzurile contra lor (mandatele de ascultare de siguranță națională sau completele exceptate nelegal de la tragerea la sorți) nu pot fi spălate prin alte abuzuri, și mai ales că șansele lor la Președinție, cu mesajul de „suveranitate” (contra mesajului european și anticorupție) sunt zero. Nu tribunalele și Bruxellesul îi condamnă, ci alegerile prezidențiale și decizia de a avea candidat propriu, și condamnarea asta și-au fixat-o singuri, că atîta i-a dus capul.

La urma urmei, treaba lor și ducă-se, dar vezi că tensiunea asta dintre tabăra Partidului și tabăra Securității, îngrozitoare cum a fost pentru țară și greu de înțeles pentru mulți în ultimii doi ani poate ajunge un exemplu pozitiv peste vreun an, cînd în loc de dictatura imaginară a unuia care cumpăra bunăvoința poporului cu mici și bere, nu o să mai știm defel cine și de ce ia vreo decizie, ca la pronunțările lui Klaus Iohannis de azi, care sunt curat discreționare, e respins unul că nu are hîrtie de la CNSAS după ce înainte a fost unul acceptat care nici el nu avea. Coruptă și de proastă calitate, democrația de azi e încă democrație, dar triumful ”oamenilor noi” preselectați va fi orice altceva. Și să nu aud după, ca în Brazilia săptămînile astea, că anticorupția e de vină că v-a adus populismul radical și ăsta a cam terminat-o cu democrația la o lună după instalare (pînă și Transparency International s-a scuzat la lansarea IPC de anul ăsta pentru că brazilienii, radicalizați contra corupției, au ales un general de dreapta, de parcă ar fi vina lor).

Dar, vorba aceea, unde discernămînt nu e, nimic nu e”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *