Skip to content
Societate

Pippidi: De ce mor ortodocșii mai mult de COVID? Cifre oficiale OMS

www.romaniacurata.ro

Într-un editorial pentru România Curată, președintele Societății Academice din România (SAR), Alina Mungiu-Pippidi, readuce în atenția publică lista oficială publicată în urmă cu câteva zile de Organizația Mondială a Sănătății referitoare la decesele în exces, raportată la populația unei țări.

„Am publicat între timp dovezi că numărul oficial de morți este direct proporțional cu transparența unei țări, iar numărul real de morți („în exces”) e direct proporțional cu corupția (vedeți figura și blogul de pe Open Government Parnership). Acesta era de fapt subiectul meu de cercetare cînd am căzut din întîmplare pe povestea cu ortodoxia. După cum se vede din lista oficială OMS, ortodoxia e și aici semnificativă, ca și pe numărătoarea de la The Economist,  întrucît aproape toate țările ortodoxe din lume (minus Grecia și poate Etiopia) sunt în primii 20. Cine face modele explicative pe cifrele oficiale își pierde vremea, pe acelea Belgia moare pe capete, iar Yemen (cu război civil și epidemie de holeră) o duce minunat. Deci hai să vorbim doar de morți în exces de aici înainte pînă avem date mai bune”, spune Pippidi.

„Draga noastră ortodoxie moare îngrozitor. Moare de COVID, și acum și de război, dar nu dezbate defel ce e comun între țările astea ortodoxe care le atrage nenorocirea. Hai să zicem că sunt țări succesoare ale Iugoslaviei (dar numai cele ortodoxe sunt în top) sau ale URSS (la fel, fără Baltice!), deci clar nu e geografia, trecutul comunist, etc”, mai spune președintele Societății Academice din România (SAR).

Redăm integral articolul semnat de Alina Mungiu Pippidi:

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a publicat pe 6 mai 2022 lista sa oficială de morți în exces, raportată la populația unei țări. Raportul OMS include o listă de 20 de țări, care, spun ei, reprezintă „aproximativ 50% din populația globală [și] reprezintă peste 80% din excesul de mortalitate global estimat pentru perioada ianuarie 2020 – decembrie 2021, totalul fiind de 14.9 milioane. Topul cuprinde, în ordine, Peru, Bulgaria, Bolivia, Macedonia de Nord, Federația Rusă, Armenia, Serbia, Lituania, Muntenegru, Georgia, Azerbaidjan, România, Belarus, San Marino, Mexic, Andorra, Bosnia și Herțegovina, Ecuador, Ucraina, Moldova. Majoritatea țărilor cu probleme sunt în Europa de Est cu doar câteva în America Latină. Peru, în fruntea listei, a avut aproximativ 437 de decese în exces la 100.000 de locuitori, iar Moldova (al 20-lea) a avut 225 la 100.000 de locuitori.

Am publicat între timp dovezi că numărul oficial de morți este direct proporțional cu transparența unei țări, iar numărul real de morți („în exces”) e direct proporțional cu corupția (vedeți figura și blogul de pe Open Government Parnership). Acesta era de fapt subiectul meu de cercetare cînd am căzut din întîmplare pe povestea cu ortodoxia. După cum se vede din lista oficială OMS, ortodoxia e și aici semnificativă, ca și pe numărătoarea de la The Economist,  întrucît aproape toate țările ortodoxe din lume (minus Grecia și poate Etiopia) sunt în primii 20. Cine face modele explicative pe cifrele oficiale își pierde vremea, pe acelea Belgia moare pe capete, iar Yemen (cu război civil și epidemie de holeră) o duce minunat. Deci hai să vorbim doar de morți în exces de aici înainte pînă avem date mai bune.

Morțile oficiale și transparența (1-14)

Morțile reale și integritatea publică (1-10)

Am auzit că e fost mare isterie online și pe la televiziuni că aș fi înjurat eu draga națiune ortodoxă (pentru cine nu își amintește, e o perifrază a începutului de la Război și pace de Tolstoiunde un personaj spune ”Draga noastră armată ortodoxă fură îngrozitor”… Le fel zic și eu: Draga noastră ortodoxie moare îngrozitor. Moare de COVID, și acum și de război, dar nu dezbate defel ce e comun între țările astea ortodoxe care le atrage nenorocirea. Hai să zicem că sunt țări succesoare ale Iugoslaviei (dar numai cele ortodoxe sunt în top) sau ale URSS (la fel, fără Baltice!), deci clar nu e geografia, trecutul comunist, etc.

Ca în investigațiile din romanele SF ale lui Stanislav Lem, întrebarea este, ce practici au în comun ortodocșii care pot duce la un număr semnificativ mai mare de morți COVID? Practici care lipsesc chiar la grupuri etnice și lingvistice apropiate (e.g croați, sloveni, alți baltici) care nu manifestă aceeași patologie.

Eu nu vă încurajez decît să dezbateți. Că nu e ultima pandemie asta, și măcar cu atîta să ne alegem din decese, cu ceva lecții învățate. Pentru cine poate să învețe și nu sparge oglinda ca maimuța

1 comentariu la “Pippidi: De ce mor ortodocșii mai mult de COVID? Cifre oficiale OMS

  1. @ Păi ce, în occident ce catolici mai sunt , iar est europenii nu au dorit și ei modul de viață occidental, ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *