Skip to content
" "
Politică

Pippidi, după intrarea lui Guran în proiectul USR-PLUS: Faptul că el se gândea mai demult să își dezvolte o carieră politică nu a influențat cumva fundamental jurnalismul lui din ultimii ani?

rfi.ro

Politologul Alina Mungiu-Pippidi a formulat o serie de întrebări după anunțul lui Moise Guran privind renunțarea la jurnalism în favoarea unei cariere politice. Zilele trecute, acesta a afirmat că nu va mai face jurnalism niciodată, pentru că s-a săturat doar să comenteze de pe margine, și că se va alătura proiectului USR-PLUS, scrie b1.ro.

 

Mai mult, el a recunoscut că a lucrat la programe ale USR și PLUS încă din toamna anului 2018 și nu consideră asta conflict de interese, deși, în aceeași perioadă, făcea ”jurnalism” și chiar a ”moderat” o ”dezbatere” în campania pentru primul tur al prezidențialelor, la care a participat și candidatul de atunci al alianței, Dan Barna.

În acest context, Alina Mungiu-Pippidi consideră că sunt necesare niște lămuriri.

O întrebare ar fi când anume s-a decis efectiv Moise Guran să intre în politică și în ce mod această hotărâre i-a infleunța activitatea de jurnalist.

„Faptul că Guran se gîndea mai demult să își dezvolte o carieră politică nu a influențat cumva fundamental jurnalismul lui din ultimii ani ? Nu de asta s-a transformat el din expertul modest în mica economie în megaexpertul în Constituții, corupție, justiție, ordine europeană și mondială și orice altceva? De fapt, știe cineva exact data, inclusiv el, de cînd nu a mai fost jurnalist și momentul cînd, fără nici o calificare în plus, a ajuns la fel de bun la toate ca orice politician?”, se întreabă Pippidi, într-un articol pentru România Curată.

De exemplu, atitudinea lui în raport cu oamenii de stânga din USR era a jurnalistului Guran sau a viitorului politician Guran?

„Teama de „stîngiștii” din USR – la care s-a referit adesea pe blog spunînd că trebuie dați afară, ca să nu existe riscul de a vota vreodată contra alocării bugetare de doi la sută pentru apărare – era de la cine? De la jurnalistul Guran sau de la viitorul politician Guran? Sau există și un al treilea Guran care notează cine e contra cheltuielilor militare? Să-i zicem Guran patriotul. Ar fi bine de clarificat, pentru că e neobișnuit ca ziariștii să se mobilizeze în favoarea cheltuielilor militare în țările cu presă liberă și civilă, ba să mai și pună la zid și hipsterii, și femeile că nu vor arme”, a mai scris politologul, pe romaniacurata.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *