Skip to content
Politică

Pippidi: Elminarea celorlalți nu e un proiect fezabil de țară!

rfi.ro

Președintele Societății Academice din România (SAR), Alina Mungiu-Pippidi, în cel mai recent editorial pentru România Curată, a făcut o analiză a celor două manifestații care au avut loc în București weekenduul trecut.

Concret, Pippidi atrage atenția asupra faptului că, în România, ducem lipsă de solidaritate, având în vedere că „fiecare grup vizează să îl elimine pe celălalt”. Totodată, președintele SAR susține că este normal ca oamenii să aibă puncte de vedere diferite, propaganda ducând însă la eliminarea solidarității naționale, element fără de care un proiect de țară nu poate fi fezabil.

„Cam asta mi-a amintit și mitingul PSD, unde s-a cheltuit o avere pe mîna unor maeștri de ceremonii care sunt demni de Cîntarea României, și nu ar putea fi promovați la cenancul Flacăra. Ceea ce e uimitor, avînd în vedere că orașul București numai de agenții de publicitate și de events nu duce lipsă – e însă o veche observație de a mea că acolo unde partidele s-au obișnuit co contracte preferențiale, încep de la propria lor publicitate, și așa o fac neperformantă. Pe scurt, au adunat vreo sută cinzeci de mii de oameni, cîți au fost și la maximul Rezist de acum un an, cu rezultatul că n-a înțeles nimeni de ce s-au strîns iar pe Euronews (post condus de români, pentru cine nu știe) s-a dat parada Gay Pride.

Cele cîteva mii (maximum) de manifestanți Rezist permamenți, bine conduși de Mălin Bot sau Oana Dobre („Corupția ucide”, după talk-showurile lui Tatulici, doi profesioniști, deși nu ai anticorupției), bine susținuți de agenția de publicitate a opoziției și de altele pe bază de voluntari, s-au mișcat, prin contrast, mult mai bine. Ei au huiduit-o cu mai mult ecou pe Gabi Firea și au fost dați repetat la Euronews – ba chiar s-a anunțat că vor fi dați înainte să se strîngă în luna ianuarie. Pentru cine nu a văzut deja filmul ăsta, are și el un nume, în 1989 s-a numit Revoluția română în direct. Cîțiva profesioniști și o mulțime de ziariști străini complezenți sau amatori de clișee au produs vreo șaizeci de mii de morți ai Revoluției române – o manipulare atît de crasă că a intrat în toate manualele și care a făcut ca , odată demascată, cifra de vreo 1100 de morți, deși cea mai mare din Est, să nu mai facă nimănui nici o impresie. Unii protagoniști sunt, uimitor, aceiași (fotografi, corespondenți presă străină), azi cînd ne livrează, cu participarea și a unor inocenți, din ce în ce mai puțini, Anticorupția română în direct”,

Dar de ce lăsăm propaganda să împingă lucrurile în zona în care nu mai există nici o brumă de solidaritate națională, și fiecare grup visează să îl elimine pe celălalt? Unde națiune nu e, și nu se poate națiune fără un numitor comun de solidaritate, proiectul european al unei țări nu are succes. Eliminarea celorlați nu e un proiect fezabil de țară, scrie Pippidi.

Puteți citi articolul complet AICI.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *