Skip to content
Politică

Pippidi încinge spiritele: PSD versus Partidul M*** PSD. O alegere curat europeană

rfi.ro

Președintele Societății Academice din România (SAR), Alina Mungiu-Pippidi, în cel mai recent editorial pentru România Curată, conturează câteva concluzii referitoare la cele mai recente evenimente de pe scena politică românească.

Concret: Pippidi tranșează folosirea mesajului „muie PSD“ în lupta faţă de măsurile Guvernului Dăncilă, adăugând că ”s-a creat alternativa mult așteptată care ne-a împiedicat în 2016 și de atunci încoace, că tot într-o contestare a alegerilor am ținut-o, să dăm jos PSD”

”Aceiași întreprinzători de la marginea serviciilor, care trăiesc din contrabanda de petrol și softuri IT inutilizabile, și stau liniștiți deși au n dosare la DNA, că doar nu o să îi ancheteze pe ei cînd avem unguri care fac școli la Tg Mureș (corupție maximă) au găsit în anul centenarului sloganul unificator al tuturor românilor de bine: Muie PSD. În acesta se realizează și aspirațiile milenare europene, și visul unei politici publice raționale, și acuma că generația mea a ratat și revoluția (am adus libertate, dar cui?), și integrarea europeană (ne-am alăsat tîrîți prin tribunale de PSD după 2004, ca să creăm o populație care trăiește din vînzarea de rable europene), rămîne unei generații mai deștepte și mai puțin stînjenită de bagaje educaționale și civilizaționale decît am fost noi să facă în fine pasul evoluționist spre viitor, și anume: Muie PSD.

Sloganul e între timp scris pe tricouri, mașini și asfalt, adică locurile de predilecție unde citește românul de cînd nu mai intră prin librării și Kindle e depășit. Că veni vorba, numărați cîți români în avioanele low cost (cu care mergem cu toții, asta e economia de scară, pe multe rute nu sunt alte avione) citesc cărți sau măcar ziare (orice ziare). Adică acele apucături care se corelează cu o cultură democratică. Că foi volante, chiar sub formă Facebook, citeau și băieții cu cămăși maro, care erau și ei foarte angajați politic și care sunt redescoperiți la Roma, Munchen și la București, chit că eforturile mele și a vreo cîțiva alți intelectuali și ziariști au oprit ascensiunea lui Marian Munteanu, promovată tot de grupul securist și tenporar sereist care a creat și Muie PSD. Că e un grup creator el. La unele din emisiunile de noapte de apărare a justiției (de ei) invitații sunt toți urmăriți penal (unul a plecat cu casa de bani a asociației jurnaliștilor, altul investește în traficul de cartier, etc) și dacă nici luna asta nu dau jos guvernul vine colectorul de datorii și îi ia în propriile lor mașini negre, că oricum nu le-au plătit niciodată.

În sfîrșit, bine că s-a găsit o soluție! S-au alăturat Ludovic Orban și Klaus Iohannis, că cine nu are idei proprii nu prea are de ales decît să se suie în orice trece, chit că nu trece decît mașina cu gunoi.

Cine mai avea îndoieli că e spontană agitația cred că le-a pierdut văzînd cîte persoane obscure sau de-a dreptul dubioase (cantitatea e mai ușor de realizat decît calitatea, în țara unde un sat oltenesc întreg a făcut bani înjurînd pe Hilarry Clinton pe Internet în trecuta campanie elctorală americană, pentru suma pe care o ia o femeie de serviciu în America) au făcut titluri de ziare țipînd la mine că de ce nu mă alătur Muie PSD. Au găsit și răspunsul: din elitism! Altfel, ce om rațional nu s-ar alătura, avînd în vedere cîte rezolvă asta? Pe Mircea Cărtărescu l-au și convins să își ia delimitarea înapoi, altfel o parte din gunoi se vărsa spontan la el pe Facebook. Că așa înțeleg democrația opozanții lui Dracnea. Stai să vezi cînd vin ei la putere. Cît privește pe Cioloș și alții care ar mai putea avea idei proprii, vedeți acum ce ar putea păți dacă ar încerca vreo secundă chiar să le aibă, în loc să se lase încolonați în turma Muie PSD. Mai ales că au mai avut ei mostre și în trecut.

Vine președinția noastră europeană, la MAE au avut loc, inclusiv cu opozanți (din ONG, USR, etc) discuții pentru planul pentru semestrul european, se strîng pentru președinția UE aplicații pentru evenimente „sub egida” (call-ul e deschis, sunt sute de aplicații), țara merge mai departe. Guvernată de PSD.

Din cauza excesivei sale generozități electorale, BNR a ajuns să își merite banii luptînd lunar cu dobînda să controleze inflația. Decontează cine e împrumutat. Ce vor face cei care vor guverna după PSD cu această masă de oameni care nu își pot plăti creditele, mai ales că talentatul domn Zamfir a plecat la ALDE? Muie PSD”, scrie Pippidi.

Citiți AICI articolul complet.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *