Skip to content
Politică

Pippidi intervine în disputa privind moartea lui Bogdan Stanoevici: care este cauza decesului fostului ministru

Inquam Photos / George Călin

Într-un editorial pentru România Curată, președintele Societății Academice din România (SAR), Alina Mungiu-Pippidi tranșează disputa creată în jurul morții fostului ministru Bogdan Stanoevici. Astfel, Pippidi atrage atenția că Stanoevici nu ajungea la ATI dacă nu contracta COVID, „deci indiferent de cauza finală a morții faptul că nu a reușit să prevină infecția e ce a dus la moartea lui”.

Totodată, președintele Societății Academice din România (SAR), orice om care poate îmbolnăvi pe altul își pierde libertatea de a decide asupra măștii sau vaccinului. „Asta e condiția umană, nu decizia vreunui guvern”, spune aceasta.

Moartea nu e niciodată ușor de înțeles pentru oameni, dar există două feluri deosebite de morți. Morți care dovedesc ceva și morți care nu dovedesc nimic. Absurdul condiției umane nu face parte în general din inventarul utilităților pedagogice. Adevărat o fi, dar nu e util, sau fiecare sinucigaș știe mai mult decît restul lumii și trage cele mai logice concluzii. Dar moartea așa de polemizată a actorului politician Bogdan Stanoevici merită discutată. E o moarte care, după părerea mea, dovedește ceva.

Dl. Stanoevici a murit într-o secție de terapie intensivă după ce a contractat COVID. E remarcabil că a ținut teorii contra măștii și a luat parte la evenimente publice fără mască în acest an, atît era de convins că: 1. masca nu servește, și 2. nu ne putem lipsi de a ține conferințe de presă și a întîlni fizic alți oameni nici măcar în aceste timpuri. Aceste activități sociale nu pot fi catalogate ca indispensabile pentru terțe persoane, cum, de exemplu, un chirurg nu poate evita contactul că trebuie să opereze chiar în timpul unei pandemii, deci interacționează cu echipa și pacienții. Îi erau, evident, indispensabile doar lui.

E o mare dezbatere de ce a murit de fapt dl. Stanoevici, de COVID sau de un bacil gram negativ contractat în secția de terapie intensivă? Sigur, după cum am mai scris, asta e enorma problemă a României, rata de supraviețuire e catastrofică în vechile secții de terapie intensivă (nu doar arșii, care sunt susceptibili la cele mai banale infecții, nici operații cu imunitate normală), trebuiau demult arse și reconstruite (în spitalele noi nu e aceeași situație). În Germania două treimi din bolnavii de corona sunt recuperați din terapie intensivă, din România nu se recuperează aproape nimeni din spitalele publice vechi dacă ajunge la ATI, conform cifrelor oficiale. Știm că asta trebuie făcut, și mai știm că nu se poate face fără un efort financiar și organizatoric masiv. Cine știe, cînd noul ministru al Sănătății va termina de pozat pentru documentare va lua înapoi vorba partidului său că nu finanțarea e problema Sănătății și se vor pune pe treabă.

Dar, la drept vorbind, ce e semnificativ în moartea lui Stanoevici nu e asta – sau sunt mii de alte morți care dovedesc același lucru. Stanoevici nu ajungea la ATI dacă nu contracta COVID, deci indiferent de cauza finală a morții faptul că nu a reușit să prevină infecția e ce a dus la moartea lui. Atitudinea lui și moartea lui sunt astfel indisolubil legate, și se pune întrebarea dacă merită să moară cineva pentru a lua parte la conferințe de presă și a nu purta măști de protecție. Comparați cu lista, cu totul selectivă, publicată de marele jurnal medical Lancet cu medici morți luptînd în prima linie a COVID-19, aici. Aceste personaje, de la un doctor de 70 de ani din Yemen, la tînărul doctor chinez care a plătit cu viața avertismentul dat autorităților, la o rezidentă de 28 de ani din Alcazar, Spania par a avea biografii cu sens, deși orice moarte e absurdă. Ei se adaugă unei extraordinare liste de medici care și-au autoadministrat germeni de tot felul și s-au lăsat mușcați de țînțari și alte animale ca să descopere mecanismul unor boli sau să identifice leacul. Nu doar în secolul XIX au existat asemenea oameni, ale căror frumoase portrete le puteți vedea pe frizele de la London School of Hygiene & Tropical Medicine, unde 23 de pionieri ai sănătății publice și bolilor tropicale au fost imortalizați cînd s-a construit universitatea în 1929.

Dar și în zilele noastre. Nu mai departe de 1984, dr Barry Marshall, un savant australian, a ingerat o bacterie ca să arate că aceasta e cauza principală a gastritei și ulcerului peptic, nu stresul, s-a îmbolăvit și după aceea a experimentat tratamentul pe el însuși (premiul Nobel în 2005). În 1986 Daniel Zagury și-a testat vaccinul contra SIDA pe el însuși. Zeci de medici voluntari au murit în Guinea și alte țări africane pînă cînd un vaccin neaprobat (avea doar studii pe animale) s-a administrat miilor de bolnavi și tuturor contactelor lor (inclusiv doctorii). Ebola, cauzată tot de un virus, e mai puțin contagioasă decît COVID 19, dar rata fatalității, care e sub 5% la COVID e între 50 și 90 la sută la Ebola. Vaccinul a salvat pe toată lumea: a primit aprobare după, în decembrie 2019, practic campania de vaccinare fiind echivalată cu studiul clinic.

Nu l-am cunoscut pe dl. Stanoevici, am auzit că tot candida la președinție, dar desigur regret moartea lui, ca orice moarte. Dar nu mă pot opri să compar.

Lumea în care trăim nu e doar una în care diverși veleitari vor să țină conferințe de presă, să fie demnitari și miniștri, sau să nu plece de la Casa Albă nici cînd pierd alegerile, ci una în care tineri absolvenți de medicină voluntarizează la Medici fără frontiere deși știu riscurile, muncesc zile și nopți neplătite ca să creze vaccinuri – cu mare succes, îngrijesc oameni cu riscul de a se contamina chiar ei, și așa mai departe. Moartea trebuie interpretată ca parte a vieții. Există vieți care reabilitează sensul existenței pentru mai mult decît o persoană. Dacă nu le recunoaștem, dacă nu le emulăm, dacă facem eroi din luptătorii contra igienei publice, și nu din eroii sănătății publice, cu care avem norocul să fim contemporani, sensul colectiv al existenței noastre ca națiune e mult diminuat.

E trist să auzi că românii fac mofturi să se vaccineze, cînd orice vaccinare e o fracțiune din impactul pe care l-ar avea boala. E jalnic să auzi că unii francezi resping vaccinarea ca să-și pedepsească clasa politică. Toți acești oameni nu ar trebui decît să mulțumească în genunchi cui a creat vaccinurile astea și celor care prin generații de sacrificii au convins statele că trebuie să plătească pentru sănătate, care în materie de epidemii e supremul bun public. Nu un bun privat, asupra căruia ai decizie proprie, ca la alte boli, sau la sinucidere. Orice om care poate îmbolnăvi pe altul își pierde libertatea de a decide asupra măștii sau vaccinului. Asta e condiția umană, nu decizia vreunui guvern. Admiratorii atitudinii dlui Stanoevici au acum ocazia de a înțelege și de a se converti înainte de a mai face alte victime sau a se alătura lungului șir de oameni au o moarte la fel de absurdă ca și viața pe care au dus-o”, scrie Pippidi.

Amintim că Bogdan Stanoevici a murit la începutul acestei săptămâni, după ce s-a aflat în stare gravă din cauza complicațiilor medicale provocate de Covid-19. Actorul se afla internat la Institutul De Urgență Pentru Boli Cardiovasculare “Prof. Dr. C.C. Iliescu” pentru a face ECMO, o procedură medicală.

ECMO este o procedură prin care pacientul este conectat la un aparat care preia funcțiile inimii și plămânilor pentru ca organele să se refacă, cu alte cuvinte o ”respirație extracorporală”. Stanoevici a fost unul dintre contestatarii măsurilor de protecție luate de autorități.

1 comentariu la “Pippidi intervine în disputa privind moartea lui Bogdan Stanoevici: care este cauza decesului fostului ministru

  1. Blaubaurile Alinei Mungiu ! Am citit si nu dau doi bani pe toata palavrageala ei ! Induce lumea in eroare grava cu teoria ei sau a chibritului ! Cum sa spui ca in Romania cine anunge la Terapie Intensiva nu are nici o scapare ! Femeia asta abereaza ! Toata tineretea mi am petrecut o pe langa prietena mea care era asistenta medicala la ATI ,euam lucrat la informatica statistica in Dir Sanitara si eram la parterul Spit Judetean Doamne cate cazuri extrem de grave au fost salvate de minunata echipa de la Reanimare cond atunci de prof dr Mogosanu Aurel,Doctor Sorin Ghisoiu monstrii sacrii ai profesionalismului Banatean !Doamna mungiu da cu m mic ,Dl Stanoev a depasit faza cu covid 19 dar moartea i a adus o bacteria CLOSTRIDIUM ,Cu 5 ani in urma mi a murit o prietena care a fost operata de hernie de disc cu reusita deplina dar a luat bacteria de la care a facut diareia care o luna a secat o de puteri,a urmat dializa si in final s a distrus si celula nervoasa,a delirat zile in sir ! Acesta i crudul adevar !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *