Skip to content
Politică

Pippidi, previziune incediară pentru 2019: cum îi poate lăsa Iohannis terenul liber lui Cioloș EXCLUSIV

TOMISTHECAT.RO

Preşedintele Societăţii Academice din România (SAR), Alina Mungiu-Pippidi, a acordat o declarație pentru PSnews.ro, în care a comentat șansele de reușită a celei mai noi formațiuni politice: partidul fostului premier Dacian Cioloș, “Mişcarea România Împreună” (RO+), desprins din platforma civică România 100.

Concret: șefa SAR a precizat că partidul fostului premier tehnocrat pare ”o anexa a unei agentii de publicitate care stie sa faca branduri, nu partide si programe, si sa castige audiente, nu alegeri”.

”Cred ca intrebarea importanta pentru Romania e daca se poate strange o majoritate pentru un proiect de tara universalist, adica de impunere a unor reguli- fara profit din conflict de interese, fara privilegii economice pentru companii relationate cu puterea, fara pensii speciale, o coalitie pro-egalitate de sanse in viata economica si in viata sociala. As vrea sa cred ca ar exista majoritate pentru asa ceva, dar dupa cum am explicat mai pe larg si sociologic in textul curent de pe Romania curata, cifrele nu sunt atragatoare, ca sa avem masa critica aici ar trebui sa nu mai emigreze lumea, or, tendinta istorica e pe dos. Ciolos poate deci strange pe cine nu vrea la PNL sau la USR si e mai de centru-dreapta- vorbele astea ca el e de centru stanga sunt trollisme de partid. Alternativa la alegeri va fi intre o coalitie de impartire a resurselor mai pe stanga si una mai pe dreapta. Una din ele poate eventual include si pe Ciolos, evident cea de la dreapta, si daca el reuseste sa impuna ceva din programul lui universalist e foarte bine, ca de unul singur, ca Macron, nu o sa ia majoritatea, ca nu avem in societate majoritate care sa vrea sa functioneze altfel decat pe pile sau relatii. Vorba e daca Ciolos macar incearca programul universalist- deocamdata nu par sa stie ce vor sa faca- sau partidul lui nou e, ca USR in primul an, o anexa a unei agentii de publicitate care stie sa faca branduri, nu partide si programe, si sa castige audiente, nu alegeri. De la ‘Dacian, acum ai cu cine’ la „impreuna’ e zero inovatie pe continut, si oricum nu era nimic la baza, in 2004 am avut cota unica si anticoruptia, azi toata lumea plagiaza anticoruptia fara sa aiba vreo abordare noua si in rest zero idei. Dar sa le uram succes, pentru ca orice nou partid care aduce ca membri multi oameni e o contributie la imbunatatirea reprezentarii politice, unde stam catastrofal. Cei care se tem de prea multa compeitite gresesc, in fond opozitia la PSD poate face sondaje pe post de alegeri priare si sa sprijine candidatii cei mai bine plasati, cum fac ungurii acuma, nu e nevoie nici de unire, nici de canibalizare”, a declarat Pippidi pentru PSnews.ro

Pe de altă parte, preşedintele Societăţii Academice din România a dezvăluit că în cazul în care actualul președinte Klaus Iohannis nu va candida la alegerile prezidențiale din 2019, Dacian Cioloș va avea șanse mari să învingă PSD-ul.

Daca Iohannis nu candideaza, si Ciolos sigur nu candideaza contra lui, sigur Ciolos e o optiune mai buna ca altele, e simpatic, corect, muncitor. La ora asta insa Ciolos nu are oameni de calitate, nici cinci dupa socoteala mea, ca asemenea oameni nu prea sunt, sau ei nu vin langa toti veleitarii in orice aventura, iar pentru prezidentiale trebuie o aliniere mult mai mare. Ciolos nu e un lider pe bune, cum nici Iohannis nu era, dar acuma cred ca de lideri pe bune ca Basescu s-o mai fi saturat lumea, pretul platit pentru ei e cam mare. PSD nu are pe nimeni inca, deci da, Dacian ar avea sanse”, a conchis aceasta.

1 comentariu la “Pippidi, previziune incediară pentru 2019: cum îi poate lăsa Iohannis terenul liber lui Cioloș EXCLUSIV

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *