Skip to content
Politică

Pippidi, puternic semnal de ALARMĂ: UE, la risc maxim săptămâna asta!

www.romaniacurata.ro

Preşedintele Societăţii Academice din România (SAR), Alina Mungiu-Pippidi, într-un editorial pentru România Curată, face o analiză asupra evenimentelor care au marcat, în ultima perioadă, Uniunea Europeană.

Astfel, Pippidi, în postarea sa, atrage atenția și susține că UE va fi forțată la mari schimbări în urma alegerile prezidențiale franceze.

Profesor de politici publice, Alina Mungiu-Pippidi adaugă că ”chiar dacă UE iese șifonată de numărul mare de alegători sceptici în Franța, adevăratul dezastru – Melenchon vs. Le Pen în turul 2, datorită lipsei totale de impact a candidatului socialist Benoit Hamon – ar putea fi evitat dacă Francois Fillon, candidatul dreptei, s-ar retrage datorită diverselor scandaluri ce il vizează în ultima vreme și lumea ar putea astfel să susțină pe candidatul de centru, Emmanuel Macron, încă de acum, nu din turul 2”.

“Niciodată în întreaga sa istorie nu a fost Uniunea Europeană mai aproape de dezastru ca săptămâna aceasta. Dar chiar dacă îl evită de puțin la alegerile prezidențiale franceze, UE va fi forțată la mari schimbări în urma lor.

Așa merge UE pe ouă zilele astea că s-a ajuns ca o declarație de Paște a lui Viktor Orban, în care spune că Ungaria ”nu este o insulă” precum Regatul Unit și nu va ieși deci din UE, să fie o mare veste bună la Bruxelles.

În realitate, instituțiile UE i-au dat deja lui Viktor Orban drum liber să își reducă la tăcere opoziția în momentul când au ales să nu facă nimic vis-a-vis de închiderea universității private Central European University din Budapesta. În momentul de față, UE se teme mai mult de atitudinea dezaprobatoare a Ungariei (de exemplu de sondajul prin poștă al lui Orban privind politicile UE, intitulat ”Hai să oprim Bruxelles-ul”) decât se teme Ungaria de UE.

Pe o scară mai mare, la fel stăm și cu Turcia, unde Recep Tayyip Erdogan a câștigat la limită un referendum pentru sporirea puterilor prezidențiale cu vreo trei milioane de voturi neștampilate incluse în ultimul moment ca să iasă socoteala.

Orban și Erdogan au multe în comun, de la tendința de a combina naționalismul și populismul într-o ideologie cuprinzătoare, până la manipularea cu pricepere a rentelor de stat pentru a controla economia și societatea statelor lor, de o manieră fără precedent.

Erdogan a pregatit ani de zile terenul pentru referendumul său și pentru un referendum viitor privind reintroducerea pedepsei cu moartea prin demontarea tacită a controalelor independente ale altor instituții de stat asupra aripii executive.

Cu toate astea, dacă ne uităm la rapoartele de progres ale UE privind Turcia din ultimii ani, nu vom găsi o mențiune privind implementarea treptată a proiectului său politic constituțional subversiv, care viza înlocuirea elitelor politice burgheze, seculare, urbane cu noua lui elită, provincială, islamistă, eliminând și statul de drept în acest proces”, scrie Pippidi.

Citiți AICI articolul complet semnat de Preşedintele Societăţii Academice din România (SAR), Alina Mungiu-Pippidi.

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *