Skip to content
Societate

Pippidi: Stați acasă de alegeri dacă măcar astea 10 lucruri nu sunt pe agendă

rfi.ro

Într-un editorial pentru România Curată, președintele Societății Academice din România (SAR), Alina Mungiu-Pippidi, afirmă că alegerile parlamentare ce vor avea loc pe 6 decembrie sunt „o parodie periculoasă”. Pippidi publică și o listă cu 10 lucruri care trebuie să se regăsească pe agenda partidelor pentru ca românii să iasă la vot, în ciuda faptului că numărul infecțiilor cu noul coronavirus crește alarmant. „Progresul e acum istorie, și noi suntem iarăși la PNL=PSD, dar cu pandemie și populism”, spune aceasta.

Redăm mai jos precizările făcute de Pippidi:

" "
" "

Politica stă adesea în calea bunei administrații în România, dar s-a atins paroxismul zilele astea, cînd nu s-a putut carantina Sibiul că autoritățile locale nu aveau access la Iohannis să îl întrebe dacă lor li se aplică legea sau nu și evident nu știau răspunsul la întrebare, nici curajul să ghicească.

Iată așa a ajuns Sibiul cu o rată de infectare și decese la suta de mii de locuitori mult mai rea decît Teleormanul, iar votanții din Sibiu au fost pedepsiți că sunt cei mai prosperi din România și votează numai PNL și USR. Au trebuit alocate containere pentru morții suplimentari și clădiri la spitale, că românii, ca și italienii, nu își fac vara sanie preferînd să schimbe viruși pe litoral și singurul fel de a face licitații de urgență la români e fără transparență. Rima e involuntară. De patru ani scade gradul de concurență al licitațiilor, indicator sigur de corupție, adică exact de cînd am raportat eu pentru precedenții 4 ani că urcase un pic – cu vreun sfert. Progresul e acum istorie, și noi suntem iarăși la PNL=PSD, dar cu pandemie și populism.

La această rată de infecție evident că alegerile nu sunt doar parodia de fiecare dată, ci o parodie periculoasă. PSD se agită să le amîne, ceea ce e în interes general, nu doar în interesul PSD, pentru că să fie clar că numai amînarea alegerilor nu aduce nimic PSD. Ce trebuie ei să rezolve e problema izolării lor politice, o problemă de aliați noi sau de construcție dacă din cei existenți nimic nu merge (le trebuie un nou ALDE, dacă se poate mai de calitate decît scursurile PNL + CPT, ca data trecută). Mă rog, treaba lor, nu asta e important, important e dacă se poate face ceva să scadă rata infecțiilor și dacă se poate face ceva să mai ai vreodată în România alegeri la care să merite să te duci – în cazul meu, pînă la ambasadă, cu riscul de a te întîlni cu virușii acolo. În fond, am tăiat vizitele la cele două muzee la care sunt membru anual, de frica de infecție, am dat-o afară din casă temporar pe femeia care face curățenie, și o plătesc de avarie, ca să nu o pierd, de frică, restaurantul grecesc și sala de sport le tăiasem dinainte să le închidă lockdownul, de frică, și nu am mai pus piciorul în transportul în comun de două luni, din același motive. Și atunci de ce să îmi iau riscul să mă duc la vot? Pot trăi foarte bine doar cu lucrul acasă și cu plimbarea la pădure, ce să caut unde mă întîlnesc cu ceilalți? Ceilalți sunt un risc.
Așa, sumar, părerea mea e că nu merită mers la vot și uite ce ar trebui făcut ca să merite:

1. Alegerile ar trebui amînate doar ca să căpătăm impresia că îi pasă cuiva de viața sau moartea alegătorilor și de situația spitalelor.

2. Președintele ar trebui să spună că dacă nu există o majoritate clară va face un guvern cu reprezentare cît mai largă în jurul unor investiții de interes național, nu că indiferent ce votăm el tot pe Orban îl pune. Nu am nimic personal cu Orban, dar nu îmi risc viața ca să pună el pe liste toți inspectorii școlari peneliști după ce a făcut masele de naivi să dea jos PSD sub pretextul că ar politiza educația. Că dacă oricine vine la guvernare politizează educația noi stăm acasă.

3. Partidul pe care îl voi vota să pună punctul 1 la programul pe educație că desființăm Consiliul Rectorilor. În Peru cînd au făcut o mișcare de reformă a educației pornită de la studenți consiliul s-a desființat. Acesta e semnul unei reforme de succes, este cea în care grupul de interese care se opune reformelor dispare. La noi inclusiv sub Cioloș CNR era cel care conducea ministerul educației, și dacă așa stau lucrurile nu are rost să mai ținem alegeri, și oricum nu să votăm PNL care l-a pus pe liste pe Sorin Câmpeanu, fost președinte CNR și ministru al Educației PSD.

4. Partidul pe care îl voi vota să pună punctul 1 la sănătate cum lichidează conflictele de interese, că nu se poate de la ministru la șef de clinică că folosim taxele pe sănătate ca să facem superprofit la clinici private. În așteptarea momentului promis deja de liberali sub Victor Costache cînd asta va deveni lege, vedeți aici cum statul face testele și ia sub un sfert din bani. Exclus să votez PNL sau orice coaliție cu PNL cît acesta e programul, adică problema e soluția.

5. Partidul pe care îl voi vota să prezinte propunerea inclusiv cu sursele bugetare cum reconstruiește o terapie intensivă în România ca în Germania, unde 23% din cei ventilați mecanic mor, iar restul se vindecă, nu una cum e situația la clinica Nasta acum, unde mor peste 95 la sută. Dacă așa stau lucrurile puteți economisi ventilatoarele, pe cuvînt.

6. Partidul pe care l-aș vota ar avea poate pe viitor altă soluție decît ca la orice criză să conducă țara doctorul Arafat (pe care PNL umbla să-l dea afară înainte de pandemie). Arafat e cel mai bun de mult, dar trebuie să existe mai mult de un om, și atunci să publice de pe acum cine e omul lor de criză și ce crize a rezolvat, cu niște linkuri ca să putem și noi să dăm click să îl admirăm. Că dacă tot Arafat e managerul de criză indiferent pe cine votăm, eu stau acasă, că el e deja la butoane.

7. Partidul pentru care aș risca ar avea deja publicat la ora asta cum coboară achizițiile de la rata nerușinată de preferențialism la care au ajuns (și care e publică – un început ar fi măcar să ne spună care e) la rata medie europeană (nu e cine știe ce, că o tragem noi în sus, dar totuși). Există în vreun program politic pe care sunt chemată să îl votez care e planul ca să cumpăr o mască anti-Corona care să fie bună fără suprapreț? Un link, vă rog.

8. Partidul pentru care aș risca ar publica deja la ora asta cum protejează pe magistrații care luptă cu corupția, cu cazul particular al Cameliei Bogdan în frunte. Că m-am cam săturat de luptători pentru justiție galeriști ca Tismăneanu, care sunt eroi pe Facebook și ne lasă treaba nouă, celor care trebuie să punem mîna pe telefon să îi scoatem cumva din calea persecuției pe cei care fac ceva sau care ne luptăm prin toate instanțele pentru buna guvernare încă la ora asta, cînd ai zice că am cîștigat atîtea procese că țara ar trebui să fie ca Finlanda.

9. Partidul pentru care aș risca ar pune în program că face transparent cîte din companiile de succes din piața românească, începînd cu mass media, sunt de fapt în zona de influență militară, cum fac americanii cu cele chinezești, din păcate nu și cu aliații români. Că economia de piață și mai ales presa e bine să fie din lumea civilă unde funcționează regulile pieței, cel puțin dacă nu ești în China sau în Rusia. Pe aceeași linie, partidul pentru care aș risca să mă duc la vot ar promite măcar un audit al alocării bugetare a sevriciilor secrete din România pe ultimii zece ani.

10. În sfîrșit, partidul pentru care aș risca ar promite că respectă Constituția și Curtea Constituțională, ca să nu ajungem ca la Viktor Orban. Calea să reformezi Constituția e doar cea constituțională și definiția statului de drept după Francis Fukuyama, pe care Zelenski tocmai a călcat-o e ca guvernul să respecte legea de dinainte să vină el la putere – asta e ce a încălcat PSD sub Dragnea, și pe bună dreptate a fost pedepsit. Dacă e să o luăm de la capăt cu alții, stau acasă.

Că nu merită să ne riscăm viața ca activitatea economică cea mai profitabilă din România să fie tot profitul din conflict de interese și aruncatul de gunoaie peste oamenii cinstiți, tot CNR să conducă educația și Arafat crizele.

#stauacasă în decembrie dacă nu se schimbă ceva decisiv, că a vota oferta actuală e exact contrariul schimbării.

6 comentarii la “Pippidi: Stați acasă de alegeri dacă măcar astea 10 lucruri nu sunt pe agendă

  1. Ce pixul meu sa rediscuti cu movila aia de bolsevici care nu au facut nici cat o gamalie de ac sa se arate dispusi sa se alature tarii mama. Au profitat la maximum de naivitatea romanilor si au trimis in romania o puzderie de tineri bine indoctrinati cu virusulbMoscovei pe care prostii fe romani au acceptat sa ii scoleasca gratuit ,amaratii de copii ai nostrii intra cu greu la studii superioare si parintii mor de grija lipsei posibilitatilor materialr de a le asigura cele necesare pentru a putea urma o facultate, pornind de la un loc decent intr-un camin ,moldovenii si moldovencele admisi politic ne raspund cu oatitudine de nedescris in termeni de bun simt sfidand pur si simplu pe romani , asa cum le recomanda Moscova doar doar se va sesiza si Romania sile va taia pomana.vSi atuncibsa vezi jalimai…..

  2. Madam Pipidi sa stea acasa si sa bu mai faca pe specialista in toate. Ce scrie u merita nici macar sa comentezi. Ce are cu PNL este singurul partid ramas din cele prigonite de comuniști. De aceia nu-ti place madam?

  3. Tu vrei sa spui ca pnl nu are comuniști în el? Cu ce s-au ocupat toți înainte de 89? Ai impresia ca dacă și-au pus stampila de liberali pe frunte ăștia chia au sânge de liberal? Pe bune? Iohanis, ginere de șef sri? Orban fiu de colonel sri, și câți or mai fi? Unul nu e cu sufletul curat ca să spui că nu e comunist… El sa tac-su sau ma-sa au supt la comunism… Și acum sunt cu Brătianu în gura… Pe bune? Mulți dintre ei habar nu au cine a fost Brătianu sau ce înseamnă politica liberala. Au un singur lucru în cap… Ca și tine… Jos psd… Ok. F bine… Dar de ce? E pnl mai bun… Dacă spui da ori ai ceva la cap ori ești securist…

  4. AI DREPTATE,AM FOST PNL IST SI AM VOTAT CU EI 25 DE ANI,PANA CAND M AM LAMURIT CE JIGODII AU PUS MANA PE PARTID,AM VOTAT PSD PTR CA AVEAU UN PROGRAM CLAR SI BUN DE GUVERNARE,DAR SLABICIUNEA LOR DE AL ELIMINA PE IOHANIS RAUL NATIONAL,AU FACUT CA TOT CE FAC SA FIE DENIGRATE DE IMPOSTOR SI AU DESFIINTAT PARTIDUL-ACUM VOI VOTA PER SAU AUR ,DOUA PARTIDE MICI DAR CARE TIN CU ROMANIA SI NATURA EI

  5. Individa asta, care din 90 incace grhaie intruna ce-i trece prin cap, in loc sa-si vada de treaba si sa se ocupe de nepti, sau de copii orfani, vine si-mi da mie sfaturi ce sa fac. Asculta babo, pastreaza pentru tine sfaturile care le dai, ca nu-ti da nimeni dreptul de a ma obliga, pe mine sau pe altcineva sa facaceea ce spui tu. Ar fi cazul sa te duci frumusel si sa te culci. Ok?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *