Skip to content
Politică

Pippidi tranșează problema relocării ambasadei: Nu se poate să ieșim din schizofrenia asta! EXCLUSIV

psnews.ro

Marți, 15 mai, a avut loc un eveniment așteptat îndelung de toată lumea, la care redacția PSnews.ro a avut plăcerea de a participa: lansarea raportului anual de analiză și prognoză pe anul 2018, realizat de Societatea Academică din România (SAR) și intitulat „12 ani în Europa. Evoluție sau involuție?”.

În interiorul acestei prezentări, Societatea Academică din România atrage atenția asupra mai multor aspecte, precum gaura pe care a lăsat-o perioada 2007-2013 prin dezangajările efectuate – 1,6 miliarde de euro pe care România i-a pierdut -, laolaltă cu ratele scăzute de absorbție a fondurior europene pe programele de infrastructură și resurse umane. Probleme majore există și în agricultură, atunci când vine vorba de folosirea banilor veniți de la Uniunea Europeană.

Cu toate acestea, ONG-ul subliniază că, față de anul 2000 (când România a fost invitată să adere la UE), venitul pe cap de locuitor s-a dublat simțitor, ceea ce intră în antiteză cu sondajele realizate la nivelul tuturor statelor membre, în care românii declară că direcția în care se îndreaptă țara este una greșită.

Nu în ultimul rând, organizația non-guvernamentală vine cu o serie de sugestii, precum: depolitizarea birocrației și reconstruirea unui sistem pe bază de merit, implementarea reală a Legii guvernanței corporative, raționalizarea investiției publice, crearea unor mecanisme mai rapide și regulate de evaluare a serviciilor publice de către consumatori și europenizarea reformei instituțiilor de control.

La finalul evenimentului, reporterul PSnews.ro a stat de vorbă cu președintele fondator al SAR, politologul Alina Mungiu-Pippidi, care a contribuit la realizarea acestui raport. Am dorit să aflăm de la analistul politic, în primul rând, cum vede evenimentul mutării ambasadei Statelor Unite ale Americii din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim, mai ales din punctul de vedere al disensiunilor create de acest subiect printre decidenții politici din România.

România e într-o situație foarte delicată. Decizia de a muta ambasada americană nu e a noastră – ea aparține lui Donald Trump, care va aștepta de la toți aliații săi să-l urmeze în această mișcare. Ceea ce se întâmplă nu arată decât cât de amator este acest președinte american și cât suntem toți în pericol – noi, partenerii strategici ai acestei țări – când politica externă ajunge pe mâinile cuiva care la fiecare câteva săptămâni își dă afară toți adviserii pe politică externă și de securitate. Faptul că noi ne-am împărțit și o parte din forțele noastre politice sunt cu europenii și alții cu americanii, mai ales zilele astea când europenii și americanii de la un subiect la altul se aliniază cu totul diferit, nu mi se pare în sine o tragedie. Ce trebuie însă să încercăm să facem este să oprim această scindare din sânul Occidentului și cred că spre asta trebuie să ne îndreptăm și nu să ne grăbim să ne mutăm ambasada. Trebuie să conciliem pozițiile astea, a declarat Alina Mungiu-Pippidi pentru PSnews.ro.

Concret, Alina Mungiu-Pippidi ne-a explicat că România nu este singura țară din zonă care a ales să susțină inițiativa președintelui de la Casa Albă, o inițiativă pe care nu o consideră înțeleaptă.

„Cine studiază voturile pe materie de politică externă vede că, în mod excepțional, există consens pe subiecte de politică externă. De aia majoritatea analiștilor spun că, în realitate, noi nu avem o politică externă comună europeană. Dat fiind că necesită unanimitate, aceasta nu există aproape niciodată. Noi nu suntem singurii care am luat această poziție în favoarea lui Trump – au făcut-o și alte țări est-europene. Părerea mea e că au făcut rău, dar cel mai rău a făcut Trump. Deci nu se poate să ieșim din schizofrenia asta! Ori e partenerul nostru strategic și ne-am pus rachete să ne apere de Iran (și atunci nu avem ce face: suntem cu americanii), ori nu e. Iar Trump fiți siguri că nu ne-a întrebat pe noi în momentul în care a luat decizia asta, pentru că, după cum se vede, el nu întreabă pe nimeni”, a subliniat preşedintele Societăţii Academice din România.

Nu în ultimul rând, am vrut să aflăm cum arată inițiativa Coaliției pentru Familie – susținută ulterior de Partidul Social Democrat – de a face un referendum pentru redefinirea familiei. La rândul ei, șefa SAR a punctat faptul că manevra PSD este una prin care formațiunea politică are impresia că va câștiga electorat.

Referendumul pentru familie este o prostie și o inutilitate și nu arată decât unde ajungi când conflictul politic împinge oamenii la zid. Referendumul pentru familie este felul PSD de a strânge sprijin în momentul în care a fost așa de atacat și așa de demonizat pe toate planurile, deși câștigase alegerile. Eu nu pot decât să recomand ce am recomandat întotdeauna: o deradicalizare de ambele părți. După ce se va petrece, deci dacă noi ne străduim singuri să construim un electorat conservator, acest electorat conservator după aceea s-ar putea să pună probleme chiar și PSD”, a încheiat Mungiu-Pippidi.

1 comentariu la “Pippidi tranșează problema relocării ambasadei: Nu se poate să ieșim din schizofrenia asta! EXCLUSIV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *