Skip to content
Politică

Pîrvulescu, alarmat de intențiile PSD legate de UE: România – în contrasens față de Vest! EXCLUSIV

rfi.ro

Politologul Cristian Pîrvulescu a acordat luni seară o declarație pentru PSnews.ro, în care s-a arătat alarmat de raportarea mai-marilor zilei (în special a celor din PSD) la Uniunea Europeană.

Discuția s-a purtat în contextul în care, în aceeași zi, prim-vicepreședintele Comisei Europene, Frans Timmermans, își exprimase îngrijorarea cu privire la starea statului de drept din România.

CITIȚI ȘI: UPDATE Prim-vicepreședintele CE: ”Pentru numele lui Dumnezeu, nu alergați în direcția opusă!”

Concret: Cristian Pîrvulescu a început prin a califica discuția dintre Liviu Dragnea și Frans Timmermans drept „un dialog al surzilor”.

„Domnul Timmermans a făcut această declarație după ce s-a întâlnit cu foarte multă lume: cu domnul Dragnea, cu domnul Tăriceanu, cu doamna Dăncilă, cu domnul Tudorel Toader, cu președintele Iohannis și cu doamna Kovesi. Și în final a tras o concluzie. Dincolo de discuțiile pe care le-a purtat, avea și propria monitorizare. Domnul Dragnea a considerat că discuția cu domnul Timmermans a fost pozitivă – deci este evident că vorbim despre un dialog al surzilor; de fapt, despre discursuri paralele, despre viziuni și interese diferite”, a declarat Pîrvulescu pentru PSnews.ro.

În continuare, profesorul universitar a tratat problema statului de drept, scoțând în evidență rolul ministrului Justiției, Tudorel Toader, precum și făcând o paralelă cu situația din Franța.

„Anterior venirii sale la București, domnul Timmermans a spus foarte clar: «România trebuie să respecte anumite criterii pe care noi le considerăm importante sau, dacă nu le va respecta, va fi sancționată». A constatat că România nu le respectă în momentul de față. Este vorba despre o interpretare diferită a unui concept care nu este atât de vag pe cât vor să sugereze unii în România (domnul Tudorel Toader, spre exemplu): cel de «stat de drept». El este bine definit în tratate, iar România se abate de la acest lucru.

Independența justiției este esențială; or, constatăm că România este în contrasens cu ceea ce se întâmplă în statele occidentale, unde – de exemplu – Franța își reformează magistratura, pentru a întări independența procurorilor. Întrucât Constituția lor nu prevede lucrul acesta, spre deosebire de Constituția României, anul acesta președintele Macron intenționează să o modifice, pentru a da independență procurorilor, pe câtă vreme la noi se încearcă introducerea unui control politic, venit dintr-o viziune cel puțin discutabilă despre statul de drept, a afirmat politologul.

Mai mult: fostul președinte al Asociației Pro Democrația a avertizat că România se apropie de modelul de extremă dreaptă, inclusiv prin discursul anti-George Soros, prezent inclusiv la premierul Viorica Dăncilă.

Aici întrebarea mea este dacă într-adevăr vorbim despre o viziune doctrinară (pentru că ar fi grav), în cel mai bun caz aș putea spune că este o viziune de secol XIX, anterioară teoriei lui Hans Kelsen a statului de drept. În cel mai rău caz, aș putea spune că este o teorie inspirată din Carl Schmitt, un jurist german din prima jumătate a secolului XX, care a devenit – tocmai datorită viziunii sale asupra statului – unul dintre juriștii de bază ai regimului nazist.

Deci trebuie să privim cu atenție lucrurile, pentru că la Bruxelles nu sunt naivi, așa cum a spus doamna Ana Gomes, care a deranjat-o foarte mult pe doamna Viorica Dăncilă. Nu sunt naivi, înțeleg foarte bine ce se întâmplă în România. Ați văzut că răspunsul doamnei Dăncilă la declarația doamnei Gomes a fost absolut surprinzător – a acuzat-o că este plătită de Soros. Doamna Gomes este o eurodeputată din grupul Socialiștilor Europeni, care a fost prezentă în mai multe delegații ale Parlamentului European în România și care a emis în mai multe rânduri avertizări în ceea ce privește situația statului de drept – inclusiv după propunerea de săptămâna trecută a domnului Tudorel Toader. A spus: «Oficialii europeni nu sunt naivi». Iar răspunsul doamnei Dăncilă a fost: «A, păi știm cine este doamna Gomes: fiind într-o asociație care este finanțată, printre alții, și de Soros, este omul lui Soros». Este o totală neînțelegere!

Oricum: însăși campania anti-Soros este mai mult decât problematică, pentru că aduce aminte de propaganda nazistă. Deci, dacă guvernanții români cred că discursul despre statul paralel și intervenția lui Soros îi va face mai credibili pe plan internațional, n-au decât să creadă lucrul ăsta! Poate că pot discuta cu Bibi Netanyahu, eventual cu unii din susținătorii foarte radicali ai lui Donald Trump, dar nu pot discuta cu instituțiile – și în orice caz: nu în Europa. Și dacă vor să participe – așa cum bănuim unii dintre noi – la o strategie anti-europeană de inspirație rusească, atunci ar trebui să-și declare foarte clar simpatiile față de modelul iliberal și să nu mai inducă în eroare pe nimeni! a detaliat profesorul Pîrvulescu.

În acest context, l-am întrebat pe Cristian Pîrvulescu la ce urmări se așteaptă. În replică, profesorul de la Facultatea de Științe Politice din SNSPA a vorbit despre două riscuri fundamentale: pierderea de către România a fondurilor europene, precum și marginalizarea ei în contextul scenariului numit „Europa cu două viteze”. Cadrul didactic universitar a încheiat, exprimându-și regretul că liderii momentului (inclusiv președintele Klaus Iohannis – chiar dacă nu l-a nominalizat) nu sunt de calibrul cerut de actualul context intern și internațional.

„În mod normal, Comisia Europeană nu poate lua decizii doar în urma declarațiilor politice. Ceea ce a făcut domnul Tudorel Toader a fost o declarație politică, urmată de o cerere. Ea trebui s-ajungă până la final. Noi, opinia publică, nu știm, ci doar bănuim în momentul de față. Opinia publică românească sau internațională nu poate spune încă în ce direcție se îndreaptă România. S-ar putea să se încerce o blocare a președintelui, prin intervenția la Curtea Constituțională. Curtea Constituțională nu pare să fie foarte interesată de valorile europene. Și atunci unii poate se așteaptă (domnul Tudorel Toader cu siguranță) ca acolo lucrurile să se tranșeze în favoarea viziunii pe care o reprezintă – respectiv să se considere că președintele este într-un conflict juridic de natură constituțională cu Guvernul, și atunci să justifice procesul de suspendare a președintelui.

Vă dați seama că, dacă se ajunge într-un astfel de scenariu, România va pierde finanțarea europeană, pentru că – spre deosebire de Polonia și Ungaria (iar asta înțeleg mai puțin domnul Dragnea, doamna Dăncilă, domnul Tăriceanu și alți domni și doamne) – România are Mecanismul de Cooperare și Verificare, care va permite activarea destul de rapidă a unor sancțiuni, în cazul în care nu se respectă niște principii fundamentale. Sigur că vor încerca să se asocieze cu Ungaria, cu Polonia; dar asta înseamnă că România a fost total scoasă din zona occidentală, că fac jocurile inamicilor Uniunii Europene și ai României, inamici care încearcă să fractureze Uniunea Europeană.

Dacă și România va intra în zona iliberală, atunci va fi justificată poziția țărilor occidentale care vor să creeze o Europă în două viteze, să o întărească și să meargă pe o Europă occidentală formată din câteva state care se integrează, lăsându-le pe celelalte într-o piață comună destul de vagă.

Suntem în fața unei alegeri istorice (nu ni s-a mai întâmplat asta din perioada interbelică și nu suntem conștienți de lucrul ăsta): trebuie să alegem între Occident și Răsărit. Ceea ce ne-a spus domnul Timmermans a fost simplu: «Noi vă oferim tot sprijinul – alegeți calea occidentală!» Avem oameni politici capabili să asculte lucrul ăsta? Dacă mă-ntrebați pe mine, nu – niciun partid și pe niciunul din dealuri, a încheiat Cristian Pîrvulescu.

3 comentarii la “Pîrvulescu, alarmat de intențiile PSD legate de UE: România – în contrasens față de Vest! EXCLUSIV

 1. Ce este îngrijorător la acest domn -Pârvulescu – este că se pricepe la de toate, inclusiv are competența profesională de a analiza „incapacitatea” domnului Ministru Tudorel Toader în a înțelege noțiunea de stat de drept!
  În plus, afirmații de genul – Curtea Constituțională nu pare să fie foarte interesată de valorile europene!!!!!!!!!!!!! – nu dovedesc decât că un personaj cu pretenții de analist nu este capabil să fie obiectiv și fiind promovat intens de DIGI – SRI încearcă să se mențină în atenția publică pentru a mai câștiga un ban pe lângă ce primește de la SNSPA

  1. Chiar ca esti… Martian, nu vezi realitatea ! Toader are o conduita anti-democratica , nu trebuie ca politicienii sa produca imixtiuni in justitie , lucru spus si de Timmermans , n-am timp sa demonstrez reaua-credinta a lui toader si a CCR ! Nu mai vorbim de dragnea si tariceanu …

 2. ORDINUL CAVALERILOR TEMPLULUI DIN IERUSALIM
  DECRET
  Prin puterile conferite mie de catre Marele Maestru al Ordinului, te primesc, te constitui si te consacru pe tine Boris Nemtov, victima a mafiei ce conduce Rusia, Cavaler Templier.
  Prin prezentul Decret il numesc pe fratele nostru, nobilul cavaler Boris Nemtov in functia de cavaler comandor, comandant al Comanderiei Celesta Moskwa din componenta Marelui Priorat Celest al Ierusalimului.
  Ne rugam Tie Doamne sa chemi de indata la dreapta Ta Judecata pe spurcaciunile ce se cred Dumnezei pe pamant si inrobesc fizic si mental, de un veac, poporul rus.
  Non Nobis Domine, Non Nobis, Sed Nomini Tua da Gloriam

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *