Skip to content
Politică

Pîrvulescu anunță o nouă lovitură pentru România. Ce riscă țara noastră după eșecul Rovanei Plumb la Bruxelles

psnews.ro

Politologul Cristian Pîrvulescu a comentat, în exclusivitate pentru PSnews.ro, respingerea la vot în Comisia Juridică din Parlamentul European a Rovanei Plumb, candidat al României pentru funcția de comisar european.

Pîrvulescu a atras atenția că niciodată țara noastră nu a fost pusă într-o astfel de situație, drept urmare România riscă să piardă potrofoliul Transporturilor în Comisia Europeană.

Este prima dată când se întâmplă acest lucru. Până acum niciodată șefii de stat și de Guvern care au nominalizat persoane nu au riscat. Au mai fost momente în care nu în Comisia Juridică, ci în comisiile de specialitate au existat rezerve, au fost obligați președinții desemnați să găsească soluții, dar niciodată nu s-a ajuns într-o asemenea situație.

România a reușit performanța de a trimite un candidat care a fost respins pentru că are probleme de integritate, se află în conflict de interese și nu poate să dea răspunsuri plauzibile. Între CV-ul, declarația de avere din țară, și cel depus la Bruxelles existau diferențe. Doamna Dăncilă, principala responsabilă a acestei nominalizări, va trebui să facă o altă nominalizare, care ar trebui să fie – pentru a păstra echilibrul de gen – o femeie.

În orice caz, cred ca putem să spunem ”La revedere” potrofoliului Transporturilor. Intrăm în logica din 2007, când conflictul intern din România a făcut ca propunerea domnului ministru Tăriceanu, Varujan Vosganian, să fie puternic contrariată din aceleași motive legate de integritate, și atunci propunerea de rezervă a fost Leonard Orban, care a primit un post care era total lipsit de importanță. Mă aștept ca așa ceva să se întâmple până la urmă. Lucrurile acestea nu au cum să ne coste”, a declarat Cristian Pîrvulescu pentru PSnews.ro.

Nu în ultimul rând, politologul a explicat și motivele pentru care s-a ajuns la această situație, adăugând că „vom vedea un Parlament care nu va fi dur doar cu România, ci cu multe alte state”.

„Am ajuns aici pentru că doamna Ursula von der Leyen nu are forța politică pe care o avea Juncker acum 5 ani, să se opună unor propuneri ciudate. În condițiile date, a cerut primilor miniștri – cum înțelegem că a fost și cazul doamnei Dăncilă – să schimbe nominalizările. Am ajuns în situația în care PE va trebui să rezolve toate problemele controversate. O să vedem un Parlament care nu va fi dur doar cu România, ci cu multe alte state pentru că există multe probleme”, a conchis acesta.

Comisia Juridică (JURI) a Parlamentului European a decis joi, cu unanimitate de voturi, să transmită Comisiei Europene o scrisoare prin care să o informeze că Rovana Plumb nu poate ocupa postul de comisar din cauza conflictului de interese în care aceasta se află în urma contractării împrumutului de 800.000 de lei, bani pe care i-a donat partidului în campania pentru europarlamentare.

DETALII AICI: Anunț de ULTIMĂ ORĂ de la Bruxelles! Rovana Plumb NU poate fi comisar european: Comisia juridică din PE i-a respins candidatura

1 comentariu la “Pîrvulescu anunță o nouă lovitură pentru România. Ce riscă țara noastră după eșecul Rovanei Plumb la Bruxelles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *