Skip to content
Politică

Pîrvulescu arată cele mai dure implicații în cazul Tăriceanu: soarta Guvernului Dăncilă, pe muchie de cuțit EXCLUSIV

Liderul Senatului și șeful ALDE România, Călin Popescu Tăriceanu primește o lovitură grea din partea Direcției Naționale Anticorupție (DNA). Instituția condusă până nu demult de Laura Codruța Kovesi, a cerut Parlamentului avizarea urmăririi penale împotriva sa.

Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, este acuzat că a luat mită 800.000 de dolari.

Procurorii anticorupţie spun că dosarul a fost deschis la solicitarea autorităţilor judiciare austriece şi vizează obţinerea de către Călin Popescu-Tăriceanu ce reprezintă foloase necuvenite, bani care ar fi fost folosiţi în campanie electorală. Fujitsu Siemens ar fi firma austriacă în cauză. Aceasta ar fi beneficiat de mai multe acte adiţionale la contract, iar comisionul primit de Tăriceanu ar reprezenta 10% din valoarea actelor adiţionale. Este vorba despre contractul „Microsoft”, unul dintre cele mai mari semnate în ultimii 30 de ani şi unul dintre cele mai păguboase.

În acest context, PSnews.ro a luat legătura cu analistul politic Cristian Pîrvulescu pentru a descifra implicațiile pe care ar putea să le aibă scandalul ce îi bate la ușă șefului ALDE. Astfel, întrebat cum schimbă peisajul alegerilor prezidențiale de anul viitor acest nou scandal în care este implicat Tăriceanu, potențial candidat pentru fotoliul de la Cotroceni, Pîrvulescu a replicat:

”Deocamdată, chestiunea această nu schimbă nimic. Ar putea schimba. Nu știm în momentul de față care sunt implicațiile. Cert este că domnul Tăriceanu și-a anulat deja vizita la Congresul ALDE, ceea ce arată că există un impact indiscutabil. Dacă domnia sa considera că nu există niciun impact, ar fi putut face acea vizită crucială pentru partidul său, pentru menținerea sa în interiorul ALDE. În momentul de față mai sunt și alte formațiuni politice care încearcă să intre în ALDE. Să nu uităm, pe de altă parte, că partidul președintelui francez Emmanuel Macron intenționează împreună cu ALDE să facă un grup politic, după alegerile următoare, și că domnul Macron a fot un critic dur al României și al elitelor din statul de drept. Este singurul șef de stat din UE care a luat o poziție atât de clară, încă de acum 6 luni de zile, ceea ce arată că situația ALDE România nu este nici pe de parte excepțională.

În mare măsură, șansele domnului Tăriceanu depind de susținerea europeană pe care o are. Și-a creat o imagine în timp de politician liberal, apreciat de cei din ALDE, plecarea PNL-ului din ALDE i-a oferit posibilitatea să insiste pe această linie. Toate aceste lucruri au fost folosite în România de domnul Tăriceanu, care a putut să revendice o recunoaștere europeană de dimensiune prezidențială.

Dimensiunea prezidențială a unui candidat depinde foarte mult de imaginea lui internațională. Acum, intrând oarecum într-o situație delicată, această imagine este implicit afectată, deci și șansele sale pentru a deveni candidatul unic al majorității parlamentare la alegerile prezidențiale de anul viitor se reduc. Totul depinde de aventura juridică, și din câte am înțeles, până spre sfârșitul anului și nu mai departe, se joacă acest dosar care ar putea chiar să nu se mai judece”.

Pe dea altă parte, analistul politic a atras atenția că votul ce va fi dat în cazul lui Tăriceanu (de începere a urmăririi penale), va fi un test major pentru coaliția PSD-ALDE. Concret: potrivit lui Pîrvulescu, dacă s-ar da aviz și avizul se joacă înainte de votarea moțiunii de cenzură, atunci soarta Guvernului Dăncilă va fi pecetluită.

”În condițiile în care acest dosar s-ar putea să nu se mai judece, domnul Tăriceanu va putea privi din ianuarie lucrurile senin. Dar cel mai probabil domnul Tăriceanu va fi protejat de colegi, însă, va fi un moment în care vom vedea, dincolo de discursurile formale și oficiale, ce se va întâmpla cu sprijinul PSD. Va exista sau nu? Dacă cumva se va da aviz pentru începerea urmăririi penale, domnul Tăriceanu nu va mai fi un concurent pentru domnul Dragnea la alegerile prezidențiale de anul viitor.

Pe de ală parte, dacă s-ar da aviz și avizul se joacă înainte de votarea moțiunii de cenzură, atunci soarta Guvernului Dăncilă va fi pecetluită. Suntem într-un moment destul delicat în care, deși relațiile ALDE-PSD nu sunt excepționale, domnul Tăriceanu își păstrează aproape intact potențialul de negociere și poate privi cu destul de multă relaxare spre viitor”, a declarat Cristian Pîrvulescu.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *