Skip to content
Politică

Pîrvulescu lansează o ipoteză-șoc: DNA, ținta unui război hibrid EXCLUSIV

huff.ro

Șefa DNA se plânge că, în atacurile îndreptate împotriva instituției, au fost dezvoltate noi arme, nemaiîntâlnite până acum în asaltul care se dă de un și jumătate împotriva principalului instrument de luptă împotriva cazurilor de mare corupție.

Laura Codruța Kovesi a declarat într-un interviu acordat postului de tradio Europa FM că la diverse alte instituții din sfera Justiției apar sesizări semnate în fals în numele unor procurori sau chiar e-mailuri falsificate astfel încât să pară trimise de către conducerea DNA către diverse alte organisme din sistem.

" "
" "

Mai nou, se trimit emailuri false care conțin numele noastre, ale celor din DNA către diverse persoane. Am primit o sesizare de la o persoană care a spus că a primit un email de la o adresă ce conținea numele meu. Am și trimis-o la Parchetul General să facă plângere.

Se fac sesizări false la Inspecția Judiciară. Cineva a semnat în numele unui procuror o sesizare și a spus că procurorul șef al DNA a făcut presiuni asupra lui într-un dosar. Când Inspecția Judiciară a verificat, a ajuns la concluzia că acea semnătură era falsă și că acel procuror din DNA niciodată nu a făcut o sesizare”, a explicat Kovesi, citată de Agerpres.

Pentru analistul politic Cristian Pîrvulescu, noile forme de atac la adresa credibilității DNA se înscriu perfect în linia războiului hibrid inițiat și perfectat de Rusia în ultimii ani, după cum explică acesta pentru PSNews.ro.

Asistăm la un atac concertat și coordonat care se duce prin mijloace tipice serviciilor de informații, în catre este posibil să fie implicate servicii de informații externe și actuali sau foști ofițeri ai unor servicii de informații românești, care încearcă să destabilizeze nu doar personajul Kovesi, ci și DNA-ul.

Aceasta a devenit o instituție foarte fragilă și problematică și în contextul în care aceste atacuri vor avea succes și exzistă această posibilitate, să destabilizeze întreg procesul politic din România, pentru că ele vor produce, cu siguranță, instbilitate, nu doar juridică, ci și politică. Eu le văd în contextul războiului hibrid, România fiind în prima linie, deși, mă rog, văd că foarte puțini vor să recunoască asta, că suntem în prima linie a unui război care amenință valorile liberale ale unei democrații.

Nu aș vrea să înțelegi de aici că doamna Kovesi este un apărător al valorilor liberale. Este prinsă în acest angrenaj, nu este un personaj central”, comentează Pîrvulescu.

DNA nu are cum să iasă întărit dintr-o asemenea situație, iar loviturile par se se transmită, prin ricoșeu și către alți reprezentanți din mediul Politic, ministrul Tudorel Toader fiind astăzi ținta unei amenințărri nevoalate venită din partea secretarului general adjunct al PSD, Codrin ștefănescu, care a anunțat că va pune în discuție cazul ministrului justiției în ședința CEx din 29 septembrie, când se va face și o evaluare a guvernului.

Ministru sub presiune

De altfel, poziția lui Toader este una supusă presiunilor de tot felul, singurul său aliat din interiorul coaliției rămânând în mod misterios Călin Popescu Tăriceanu, cel care i l-a recomandat lui Liviu Dragnea pe actualul deținător al portofoliului de la Justiție, deși postul revine direct social-democraților, conform protocolului încheiat între PSD și ALDE.

Mi se pare că declarații le domnului Ștefănescu, secretar adjunct al PSD, sunt cât se poate de clare. Tudorel Toader este supus presiunii, dar nici nu are o libertate foarte mare de mișcare. Este supus unor presiuni multiple: din partea PSD să o schimbe pe Kovesi, din partea unor parteneri strategici ai României să nu producă schimbări care să decapiteze Justiția și lupta împotriva corupției. Este într-o situației imposibilă.

Mi-e greu să spun dacă Tudorel Toader va rezista pe funcție până la sfârșitul lunii, dar schimbarea pentru a treia oară a ministrului Justiției nu cred că este un lucru bun pentru PSD. De altfel, nu cred că domnul Tudorel Toader nu ar fi urmărit consecvent interesul PSD în problema legilor Justiției”, consideră politologul.

De altfel, în opinia acestuia, pachetul de legi ale Justiției este unul cu o viziune anacronică, de secol XIX, care atrage deja atenția partenerilor europeni asupre pericolului politizării Justiției și a riscurilor prezentate de respectarea drepturilor omului.

Propunerile sale de reformă a Justiției sunt incredibile. Avem și reacții ale Comisiei de la Venmeția în acest sens. A trecut o lună de când s-au inițiat dezbaterile și de acum ne putem aștepta a pachetul de legi să fie prezentat Guvernului pentru a fi trimis în Parlament.

Cu toate că unii au sugerat că, la nivelul Comisiei Europene nu există nicio poziție clară legată de România, cred că sunt sugestii destul de puternice despre prelungirea pe o perioadă nelimitată a raportului MCV. Mai mult decât atâta, România începe să fie monitorizată foarte atent în ceea ce privește drepturile omului”, arată Cristian Pîrvulescu.

Un prim semn al neîncrederii pe care CE o manifestă față de intențiile de reformă a Justiției anunțate de guvernul PSD-ALDE s-a văzut în sosirea unei delegații extinse a Comisiei la București pentru evaluarea anuală pe Mecanismul de Verificare și Control.

Delegația CE a fost completată de participarea secretarului general adjunct al Comisiei Europene, responsabil de tematica MCV, Paraskevi Michou şi a directorului pentru coordonarea politicilor din cadrul Secretariatului general al Comisiei, William Sleath.

Citiți și: Delegație europeană pe MCV, la Ministerul Justiției. Imunitatea parlamentară, piatră de moară EXCLUSIV

Cei doi au solicitat lămuriri referitoare la conținutul pachetului de legi pregătit de Toader, dar s-au interesat și de modul de poziționare al parlamentarilor în raport cu Justiția, recomandările trimise României vizând codul de conduită al parlamentarilor, aplicarea criteriilor de integritate şi raportarea Parlamentului la solicitările de ridicare a imunităţii aleşilor, chestiuni la acre actuala clasă politică este corijentă.

 

 

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *