Skip to content
Politică

Pîrvulescu pune degetul pe rana DNA-ului: scandalul Kovesi și mizele politice ale Adinei Florea

" "

Un material de Alexandru Costea

Acțiunea de citare a Laurei Codruța Kovesi ca suspect într-un dosar de abuz în serviciu a fost exemplară pentru viitoarele acțiuni DNA iar oricine poate fi vizat de Direcția condusă de Adina Florea, conform declarațiilor politologului Cristian Pîrvulescu pentru PSNews. La fel de important, consideră analistul, este că actuala putere a dat un semnal clar pentru susținătorii săi că este decisă să meargă până la capăt”, inclusiv în următoarea campanie electorală.

" "
" "

“E foarte complicat în momentul de față de analizat toate consecințele, dar ceea ce este evident și ceea ce este grav este că această acțiune a Secției Speciale a fost una politică. Ea a venit în acest context și ea a încercat să creeze probleme candidaturii lui Kovesi. S-ar putea ca la nivelul instituțiilor europene să fie perceput ca atare și asta, din contră, să-i întărească poziția, dar ansamblul de acțiuni pe care actualele autorități române le vor pune în aplicare nu se oprește aici. De altfel, de la început, încă din momentul în care se discuta în proiect despre această secțiune, sunt mai mulți, inclusiv subsemnatul, care au avertizat asupra acestei consecințe a Secției și aceasta se vede. Acum este vorba de Laura Codruța Kovesi și mâine va fi vorba de oricine altcineva, deci este și o acțiune exemplară că nimeni nu este protejat și că oricine poate să fie supus unui atac din partea doamnei Florea et co.

De asemenea, Cristian Pîrvulescu susține că actuala șefă DNA nu intenționează să fie independentă politic, ci să fie loială Parlamentului.

Doamna Florea nu înțelege ce este independența și n-a intenționat niciodată să fie altfel decât loială Parlamentului, adică subordonează instituțiile juridice unei majorități politice, ceea ce este absolut inacceptabil și împotriva filosofiei statului de drept”, ne-a spus acesta.

Actuala putere a urmărit afișarea Laurei Codruța Kovesi în poziția în care au fost și politicieni și alți oameni de afaceri când au fost chemați la instituția anti-corupție. Dar cel mai important, puterea a transmis prin această acțiune că este dispusă să meargă până la capăt” și că va avea nevoie de susținătorii săi, inclusiv cei economici, să se implice la următoarele alegeri, potrivit politologului.

Este ceea ce s-a urmărit, dar asta mi se pare absolut secundar în raport cu dimensiunea politică a exemplului. Udrea spunea aseară pe un post care le-a devenit favorit ei și prietenilor, Antena3, că îi ura «bine ai venit în rândul penalilor» lui Kovesi. Deci, pe de o parte, vor să întărească suspiciunea pentru o parte a publicului român în ceea ce privește acțiunile DNA, pe de altă parte să arate susținătorilor, inclusiv susținătorilor economici ai acestei campanii, că actuala putere este decisă să meargă până la capăt și atunci, inclusiv în campania electorală care urmează, trebuie să fie susținută”, ne-a spus analistul politic Cristian Pîrvulescu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *