Skip to content
Politică

Pîrvulescu pune degetul pe rana PNL. Momentul ce va clarifica jocurile Iohannis-Orban-Blaga EXCLUSIV

rfi.ro

Politologul Cristian Pîrvulescu – decanul Facultății de Științe Politice din SNSPA – a oferit miercuri seară o declarație pentru PSnews.ro, în care a evidențiat implicațiile celei mai recente turbulențe din interiorul Partidului Național Liberal (PNL).

CITIȚI ȘI: UPDATE Blaga, mesaj incomod pentru Orban după întrunirea PDL-iștilor

Încă de la începutul discuției, profesorul universitar a atras atenția că fostul Partid Democrat Liberal (PDL) deja a acaparat principalele funcții de la vârful actualului PNL. Totuși, Cristian Pîrvulescu a subliniat că Vasile Blaga este prea pragmatic ca să încerce să îl înlocuiască pe Ludovic Orban în cel dintâi fotoliu din Modrogan, mai ales acum, când formațiunea poltiică trebuie să se pregătească pentru alegerile europarlamentare din 2019.

Totodată, o criză politică în PNL ar avea repercusiuni și asupra președintelui Klaus Iohannis, care încă deja și-a anunțat intenția de a candida pentru un nou mandat în același an 2019 și care, în lipsa unei susțineri din partea PNL, ar risca o suspendare rapidă din partea PSD-ALDE.

„Nu știu despre această întâlnire mai mult decât s-a spus în presă. Am văzut că reacția domnului Orban a fost una destul de liniștită. Sigur: PNL-ul nu a reușit să creeze unitatea între cele două părți ale sale (vechiul PDL și fostul PDL), iar Vasile Blaga rămâne unul dintre liderii importanți ai PDL-ului.

Pe de altă parte, deja în interiorul conducerii PNL, aproape toate funcțiile importante sunt deținute de persoane care au un trecut PDL-ist. Deci mai degrabă izolat într-o mulțime de PDL-iști se află Ludovic Orban decât Blaga sau ceilalți din PDL.

Dacă se pune problema preluării conducerii partidului acum, din câte îl cunosc pe Vasile Blaga, este un om pragmatic. Ar fi un moment foarte complicat pentru PNL să-și debarce președintele acum. Nu există foarte clar conturată o mișcare de opoziție. Există multe nemulțumiri (întotdeauna au existat), dar în acest moment nu ar face decât să slăbească și mai mult pozițiile PNL-ului în interiorul opoziției. Și așa PNL-ul nu s-a dovedit un partid suficient de puternic! Și nu din cauza lui Ludovic Orban, ci din cauza intereselor unor aleși locali și naționali ai partidului, ale căror relații cu DNA-ul sau cu Parchetul General au fost destul de tensionate, ca urmare a unor bănuieli de corupție.

Iată de ce de fapt problema PNL-ului este mai degrabă o problemă etică decât politică. Și nu cred că Vasile Blaga și echipa cu care de obicei conlucrează ar risca să slăbească atât de mult partidul înaintea alegerilor europarlamentare.

Pe de altă parte, Vasile Blaga a pregătit încă din toamna anului 2013 apropierea de PNL, fuziunea care a făcut posibilă victoria lui Klaus Iohannis, conștient că PDL-ul nu are niciun fel de viitor. O criză în PNL nu ar face decât să-l izoleze și mai mult pe Klaus Iohannis, care ar risca în condițiile acestea să fie suspendat fără niciun fel de reacție din partea opoziției. Deci rațional discutând, nu sunt motive pentru o criză în PNL. Dar sigur: un rearanjament politic oricând se poate face. Și nu uitați: politica nu este știință exactă!” a detaliat Pîrvulescu.

Confruntat cu informațiile PSnews.ro, potrivit cărora însuși președintele Klaus Iohannis ar urmări propulsarea lui Vasile Blaga la conducerea PNL, în locul lui Ludovic Orban, Cristian Pîrvulescu s-a arătat sceptic, invocând pe de o parte atât necesitatea stabilității pe partea dreaptă a politicii românești în perspectiva anului electoral 2019, cât și dorința – cel puțin momentană – a lui Vasile Blaga de a nu se expune, dată fiind situația lui delicată din justiție: a fost achitat deocamdată doar la fond.

„Nu pot să comentez astfel de informații. Mi se par foarte neserioase. Eu nu cred că președintele Iohannis în momentul de față își poate permite o criză în interiorul PNL-ului. Sigur: suntem cu toții de acord că nu are o mare simpatie față de Ludovic Orban, dar – din câte știu – problemele juridice ale domnului Blaga nu s-au încheiat. Adică există acea sentință care i-a fost favorabilă doar în primă instanță. Urmează și a doua instanță. Deci în momentul ăsta nu se pune problema unui astfel de scenariu.

În general, Vasile Blaga încearcă să nu se expună foarte tare – preferă o poziție discretă. Revenirea sa în conducerea partidului ar fi interesantă, dar debarcarea lui Orban ar produce o criză care ar putea să aibă consecințe dezastruoase la alegerile europene din 2019, a încheiat politologul.

1 comentariu la “Pîrvulescu pune degetul pe rana PNL. Momentul ce va clarifica jocurile Iohannis-Orban-Blaga EXCLUSIV

  1. As dori sa stiu si eu ca membra PNL, fosta PDL-ista din loc Arad ce fel de posturi importante au primit vechii PDL -isti ? Noi cei din provincie membrii smpli in PNL stim ca totul conduce vechiul PNL pe cind d-l Pirvulescu spune ca toate functiile importante sint a celor din vechiul PDL ! Am dorii sa stim si noi care sint acele functii importante din PNL care le ocupa un vechi PDL-ist ???????

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *