Skip to content
Politică

Pîrvulescu, scenariu negru după demisia lui Tobă: PNL crește, PSD scade! EXCLUSIV

www.evz.ro

Contactat, vineri, de redacția de știri PSnews, analistul politic Cristian Pîrvulescu  a acordat o declaraţie, în care a făcut previziuni despre urmările demisiei ministrului Afacerilor Interne, Petre Tobă.

CITIȚI ȘI Inevitabilul s-a produs: ministrul Petre Tobă a DEMISIONAT!

" "

Astfel, Pîrvulescu, făcând referire la recentele scandaluri în care au fost implicați miniștrii tehnocrați, a estimat că Guvernul însuși este slăbit și nu mai beneficiază de foarte multă autoritate.

”Eu cred că o instituție funcționează indiferent de persoana pe care o conduce, este vorba despre o criză care nu se putea rezolva decât prin demisia ministrului, ca urmare e nevoie de un nou ministru. Noul ministru sper să fie o persoană cu experiență, care să poată conduce fără probleme ministerul. O instituție funcționează pentru că există proceduri și sunt convins că aceste proceduri funcționează. Dacă o instituție depinde de cel care o conduce, înseamnă că nu este destul de puternică și riscă oricând să fie personalizată excesiv. Eu cred că Ministerul de Interne nu este într-o asemenea situație”, ne-a dezvăluit Pîrvulescu.

Mai mult, analistul a declarat că: ”Demisia ministrului era inevitabilă în condițiile acestea, în care exista acuzația DNA, pentru că în condițiile în care DNA ul acuză ministrul că a secretizat zona unor informații și nu a permis accesul la acele informații, nu avea cum să mai rămână în funcție. Era clar că din poziția pe care o are, nu are o altă soluție decât demisia, până la rezolvarea situației. Sigur, prezumția de nevinovăție funcționează ca pentru toată lumea, deci inclusiv domnul Tobă beneficiază de prezumția de nevinovăție,  dar câtă vreme există totuși o prezumție de vinovăție, o probabilitate de vinovăție pe care DNA-ul o are în vedere, era evident că nu mai putea ocupa funcția de ministru”.

De asemenea, Cristian Pîrvulescu a analizat și consecințele pe care le suportă guvernul condus de Dacian Cioloș, sugerând faptul că decizia fostului ministru Tobă de a demisiona reprezintă ”o poziție de responsabilitate”.

”Sigur, putem să discutăm aici și să speculăm, în legătură cu momentul politic, cu premierul Dacian Cioloș. Domnul Tobă a lăsat în declarațiile sale să se înțeleagă că a fost supus în permanență unei presiuni. Putem să ne gândim că PNL-ul crește și PSD-ul scade, în condițiile în care s-a încercat crearea unui echilibru complicat, din punctul ăsta de vedere, dar cred că ceea ce contează este faptul că a existat o acuzație a DNA-ului și în fața unei astfel de acuzații nu se putea reacționa altfel. Este o poziție de responsabilitate și cred că domnul Tobă a găsit răspunsul responsabil. Nu știu dacă a fost din proprie inițiativă sau la sugestia primului-ministru dar nu exista o altă alternativă”, a susținut acesta.

”Pe de altă parte, să observăm un lucru. Acest Guvern mai are foarte puțini din miniștrii cu care a început în urmă cu nici un an de zile, deci a a fost un Guvern foarte instabil în care pozițiile ministeriale nu au durat foarte mult. Cauza este tocmai legată de lipsa de suport politic. Este un Guvern tehnic, care nu are sprijin politic și care se clatină la primul atac. În plus, există foarte multe grupuri de interese care au pus un fel de limită Guvernului, și neavând sprijin în Parlament, se putea apăra mai puțin. Pentru ministru este întotdeauna foarte simplu să se despartă de ministerul lui, de miniștri atacați, care sunt puși sub semnul întrebării, pentru a salva Guvernul. Dar vă dați seama că din punctul acesta de vedere, Guvernul însuși este slăbit, nu mai are foarte multă autoritate și de fapt problema nu este ce ne facem că la ministerul de Interne nu mai este Tobă, ci cum poate un Guvern a cărui autoritate a fost atât de mult știrbită, să organizeze într-o manieră atât de bună, alegerile parlamentare”, a continuat Pîrvulescu.

Întrebat dacă vor exista interese ascunse în urma demisiei ministrului Tobă, analistul Cristian Pîrvulescu ne-a dezvăluit că în momentul de față PSD ul ar putea acuza o orientare a ministerului împotriva partidului care va genera o preferință pentru impunerea un tehnician din interior.

”Evident că partidele vor fi interesate să își pună un om la Ministerul Afacerilor Interne. De fapt va fi o mare problemă pentru domnul Cioloș de a găsi o soluție care să nu fie acuzată că ar fi politică, pentru că mulți dintre miniștrii puși în ultima vreme au fost acuzați sau bănuiți că sunt interesați de o carieră politică. Sigur, Tobă a fost considerat un apropiat al lui Oprea, de la început și deci într-o oarecare măsură, apropiat de PSD. În momentul de față PSD ul ar putea acuza o orientare a ministerului împotriva partidului și de aceea cred că va prefera un tehnician din interior, probabil va găsi un tehnician din interior, probabil unul din secretarii de stat poate altcineva, o persoană care să nu poată fi discutabilă și atacabilă instantaneu”, a susținut politologul.

Totodată, Cristian Pîrvulescu a declarat că întregul scandal generat de demisia ministrului Petre Tobă va afecta percepția în sondaje asupra guvernului tehnocrat.

”Sigur va fi afectat. Și faptul că atât de mulți miniștri, în urma atâtor crize, au părăsit Guvernul, este deja o problemă. Sunt mulți miniștri care erau mai apropiați de PSD prin Dâncu, de exemplu, dar nu este cazul lui Tobă. Dar opinia publică nu este atât de conștientă de afilierile politice destul de discrete.Opinia publică observă că unii dintre miniștri părăsesc Guvernul în urma unor scandaluri și constată că Guvernul nu are stabilitate, și atât. Miniștrii care se declară tehnicieni și vor să intre în politică, mi se pare o chestiune destul de complicată care va influența percepția Guvernului, pentru că, sigur, în opinia publică sunt și susținători ai PNL și susținători ai PSD, dar majoritatea opiniei publice este neutră din punct de vedere politic, și atunci nu va privi cu mare satisfacție mutarea unor miniștri declarați <<tehnocrați>> în partide politice, în special în PNL. Mă întreb, dacă aceste candidaturi politice vor apărea, care va fi reacția partidelor politice în Parlament”, a conchis Pârvulescu.

" "

1 comentariu la “Pîrvulescu, scenariu negru după demisia lui Tobă: PNL crește, PSD scade! EXCLUSIV

  1. Schimba-ti bre…profesore …ochelarii ! Ce-are Sulla cu Prefectura ? Oricum te stia lumea ca mare lingau in curu` sasului ! Lasa dracu`…savantlacurile !!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *