Skip to content
Video

Pîrvulescu și întrebarea ce roade opoziția: Va lua USR fața PNL? EXCLUSIV

hotnews.ro

Analistul politic Cristian Pîrvulescu, într-un interviu acordat în exclusivitate redacției PSnews.ro, a făcut precizări legate de capacitatea USR de a deposeda PNL de rolul de lider al opoziție.

În acest sens- chestionat în ce măsură această ipoteză este valabilă- politologul a răspuns ferm „ în nicio măsură”.

În nicio măsură. Nu poate din motive precum luptele interne, diviziunile ideologice…Mai degrabă văd ca o parte dintre liderii USR să se îndrepte spre PNL, decât situația inversă. E greu de crezut că USR-ul va reuși să se impună. De altfel, luându-le cu rezerva de care vorbeam mai devreme, sondajele de opinie arată că USR-ul nu mai este privit cu atât de multă încredere și speranță cum se întâmpla în 2016 și a fost rezultatul unui context. Platforme civice municipale s-au unit la nivel național, având diferențe foarte importante de viziune, de la ultaconservatorismul lui Nicușor Dan, la deschiderea spre stânga a platformei de la Cluj – este o distanță foarte mare între diferitele grupări din USR.

E foarte greu ca partidul să se mobilizeze. În plus, vin cu ideea aceasta a unui fel de Podemos, dar fără să se declare de stânga (Podemos, partid de stânga care a izvorât din mișcarea indignaților din Spania). Atlfel spus, promovează un fel de democrație directă cu dezbateri și nu pot să transmită nici un fel de linie. Electoratul este debusolat și aici nu vorbim doar de electoratul care se uită la televizor, care în mare măsură este manipulat de comentarii și așa mai departe, vorbim despre electoratul ceva mai important care își caută informațiile pe internet și care vede lucruri cât se poate de disonante despre USR. Deci USR-ul nu este o alternativă”, a ținut să menționeze Cristian Pîrvulescu.

Totodată, politologul oferă și o viziune de ansamblu în ceea ce privește apariția și rezistența partidelor, menționând că „PNL-ul este cel care a reușit cel mai bine să reziste în timp”, dar că PSD-ul a preluat tot.

De altfel, o caracteristică a sistemului politic românesc este că aici nu prea au putut apărea alternative. S-au format în decursul timpului și toate au dispărut. PNL-ul este cel care a reușit cel mai bine să reziste în timp, iar PSD-ul a preluat tot. Vorbeam de legătura cu extrema dreaptă – nu ar trebui să ne mire – în momentul în care un fost PRM-ist cum este Codrin Ștefănescu și fosta șefă a organizației de tineret PRM, respectiv idei care țin de arsenalul PRM-ului sunt preluate de PSD. Nu e normal. Din păcate publicul românesc care este captiv unei dezbateri interne, nu are șansa de a afla ce se întâmplă în restul lumii”, a spus Pîrvulescu.

Mai mult, pe fondul aceluiași subiect, politologul a tranșat și scandalul momentului din Parlament, dintre deputatul USR Cosette Chichirău și senatorul PSD Șerban Nicolae

Citiți și Mahala incredibilă în plen! Șerban Nicolae, atac grosolan la o deputată USR (VIDEO)

În acest context, întrebat dacă riscă acest scandal să accentueze aversiunea dintre PSD și contestatarii lui până la violențe de tipul celor din Ucraina, analistul politic a răspuns:

Nu, e greu de crezut că se va ajunge până într-acolo. România nu este Ucraina. În primul rând pentru că la noi președintele este de o altă coloratură și atunci nu se pune problema. Sigur că există riscul unor contestări din ce în ce mai vocale. Există riscul, dar nu există anotimpul propice, pentru că vin sărbătorile – de asta și graba de a vota totul până în 21 decembrie- pentru că după aceea oamenii sunt preocupați de Crăciun, de Anul Nou, de alte lucruri decât de proteste, așa că lucrurile se vor așeza.

Ceea ce s-a întâmplat în Parlament, este mai mult decât regretabil, pentru că este vorba de o impolitețe și de o exprimare care este inacceptabilă în orice Parlament. Ceea ce a făcut Șerban Nicolae, care nici măcar nu a vrut să își ceară scuze, este grav și arată o stare de nervozitate care domină o parte din liderii PSD. Nu avea nici un motiv. Era vorba despre o dominație numerică, mașina de vot funcționa, pentru ce această ieșire? Nu avea nici un motiv rațional să o aibă. Ea nu poate să nu îl coste, atât pe domnul Șerban Nicolae, cât și partidul pe care îl reprezintă. Pe de altă parte, nu cred că asta va duce neapărat la creșterea tensiunilor în stradă, pentru că ele există deja. Manifestația de 300.000 de oameni a avut loc, pe 5 februarie. Există o parte a societății românești care nu este deloc încântată de linia pe care o ia guvernarea în România și faptul că România se află în proximitatea Ungariei și Poloniei este un lucru îngrijorător”.

Urmăriți secvența de la minutul 32:46 până la minutul 38:38

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *