Skip to content
Video

Pîrvulescu, tăios cu PNL: E partid mare dacă folosim un microscop EXCLUSIV

Politologul Cristian Pîrvulescu, profesor la SNSPA și fost președinte al Asociației Pro Democrația, a fost invitatul interviurilor video PSnews.ro de vineri. În acest context, politologul a tranșat poziția celui mai mare partid de opoziție – PNL- respectiv măsura în care Ludovic Orban se ridică la nivelul înaintașilor post-decembriști de la conducerea acestei formațiuni politice.

Astfel, Cristian Pîrvulescu a ținut să menționeze principala problemă a PNL-ului, aceea că „niciodată nu a fost un partid mare”, dar și alte puncte slabe cu care formațiunea s-a confruntat de-a lungul timpului.

PNL-ul a avut întotdeauna o problemă: niciodată nu a fost un partid mare. Întotdeauna a reușit prin echilibristică și alianțe, să joace un rol politic important. PNL-ul a fost un partid care, sigur, a obținut un scor bun în 1980, mai bun decât PNȚ, dar n-a fost nici pe de parte un mare partid. A intrat într-o perioadă foarte dificilă în 1992 – a stat în afara Parlamentului 4 ani (1992-1996) –și apoi a trebuit să se recreeze încetul cu încetul, sub multe președinții, ceea ce a permis PNL-ului, spre deosebire de PSD, să se instituționalizeze. PNL-ul este mult mai instituționalizat, PSD-ul este mult mai personalizat. PSD-ul a fost Ion Iliescu, Adrian Năstase, Mircea Geoană, Ponta și așa mai departe. Nu e cazul PNL-ului! Ludovic Orban se înscrie în această linie. Este un lider al PNL-ului care încearcă să-i dea cât mai multă prestanță. Este mult mai cunoscut și mult mai bine privit de public, decât au fost Blaga și cei care au fost înaintea sa. Vine pe fundalul unei crize, care a fost o criză de creștere artificială.

În această fuziune între PNL și PDL, care a făcut posibilă victoria lui Klaus Iohannis, nu a fost ușor de organizat în teritoriu și nu cred că s-a încheiat nici astăzi, pentru că vorbim de două partide care dincolo de doctrina politică afișată, au două culturi organizaționale diferite și care se confruntă. Din această confruntare vedem lipsa de forță a partidului care a ajuns în opoziție și datorită unor erori de calcul. La o prezență mai mare la vot- spre exemplu în decembrie 2016- foarte probabil că partidele mici, PMP și ALDE, nu ar fi intrat în Parlament și PNL-ul ar fi avut o altă pondere; s-a așteptat totul de la sistemul electoral, partidul n-a fost capabil să mobilizeze, a fost o serie întreagă de atacuri și strategii bine gândite-mă gândesc aici la Viktor Orban care spunea anul trecut, după 1 decembrie, spune că nu este nicio sărbătoare pentru maghiari și demobilizează electoratul tradițional PNL-PDL din Transilvania care nu mai participă la vot, ceea ce va favoriza foarte mult PSD-ul. A fost o tactică foarte bine pusă la punct care a dus acest partid într-o situație complicată”, a comentat politologul.

În plus, strict despre efortul lui Ludovic Orban în ceea ce privește activitatea partidului, Cristian Pîrvulescu spune că singurul lucru pe care-l reușește președintele PNL este „să îi asigure supraviețuirea” formațiunii politice. Motivul principal este necesitatea unei echipe, „pentru că un om nu este suficient”.

Ceea ce reușește Ludovic Orban este doar să îi asigure supraviețuirea, fără să reușească să îl impună – pentru nu este suficient un om, e nevoie de o echipă. Echipa nu pare să se fi conturat. Și acolo, ca și în PSD se întrevăd lupte pentru putere și succesiune. Deci nici nu a fost bine ales Ludovic Orban, că deja pretendenții la președinția PNL-ului se manifestă. Deja se vorbește despre mobilizarea fostului PDL. Pe de altă parte a fost și această fuziune realizată de Iohannis care a fost președinte 6 luni de zile, doar atât cât să devină președinte și nimic mai mult. A fost foarte puțin. De la Cotroceni nu intervine în viața partidului și nu face parte integrantă din partid. Partidul îl respectă, dar nu îl simt ca parte a lor, ceea ce creează foarte multe probleme. Ludovic Orban a fost considerat de mulți candidatul anti-Iohannis. Cristian Bușoi era privit ca fiind mai apropiat de Cotroceni decât Ludovic Orban. Alegerea lui Orban, cu o majoritate atât de mare, arată starea de spirit din interiorul PNL-ului. În plus, suntem în plină „reformă” a Justiției. Vi se pare că PNL-ul face o mare opoziție?”, a spus acesta.

Mai mult, politologul a menționat numele partidului care, deși „destul de incoerent ideologic”, a reușit să atragă atenția asupra unor probleme și „să întârzie un proces care era pus pe roate”. Este vorba despre USR.

Avem o opoziție formată dintr-o grupare destul de incoerentă ideologic, dar care are tactici de manifestare tipice organizațiunii guvernamentale – USR- care nu reușește prin activitatea parlamentară – grupul este mic și divizat – dar prin mobilizarea în sala de plen, au reușit și să atragă atenția asupra problemei, dacă mai era nevoie, opiniei publice internaționale, dar și să întârzie un proces care era pus pe roate și făcut să ducă la un vot categoric și clar în ceea ce privește impunerea unui statut al magistraților care ne va trimite cu 30 de ani înapoi, adică independența Justiției va fi o amintire. Faptul că unii magistrați colaborează la acest lucru mi se pare îngrijorător”, a mai adăugat Cristian Pîrvulescu.

În încheiere, analistul politic a făcut precizări despre DNA, despre care spune că „s-a transformat într-o instituție puternică”, dar că se dorește a fi „decapitată”. Mai precis, faptul că există un plan conform căruia „procurorul să fie transformat într-un simplu funcționar al Ministerului Justiției care să fie la dispoziția ministrului Justiției”, va duce la pierderea independenței instituției.

Este evident că teoriile conspirației nu prind numai la o parte a populației, ci și la o parte a magistraților, care au această obsesie a rolului prea important pe care în are DNA-ul. Pentru occidentali (americani, Comisia Europeană, guverne europene ), DNA-ul a fost un factor important pentru schimbarea la față a României. DNA-ul s-a transformat într-o instituție puternică, ce uneori este posibil să exagereze, dar asta nu-i schimbă importanța. Ei vor să o decapiteze. Acum, când discutăm acest lucru, în Franța se discută despre aceeași problemă la Consiliul Constituțional. Vor să transforme procurorul într-un simplu funcționar al Ministerului Justiției care să fie la dispoziția ministrului Justiției. Asta nu mai înseamnă independență.

Ceea ce au șters din statutul magistraților este independența judecătorului! Încercarea este- ca în Polonia, care este principala sursă de inspirație a domnului Dragnea- de a demantela statul de drept și de a-l transforma într-o funcție a partidului-stat. Și nu îi interesează că ne vor scoate de pe linia europeană. Pe de altă parte, Tudose joacă oarecum rolul unui moderat, dar eu cred că inevitabil cineva care ocupă funcția de prim-ministru, care este cea mai importantă funcție în România și devine conștient de importanța funcției sale, încearcă să și-o protejeze. Apropo, nu este primul ministru al majorității (majoritatea îl sprijintă), este primul ministru al României și întâmplător România este formată din toți, și din cei care au votat PSD-ul și din cei care au votat PNL-ul și mai ales din cei care nu au votat nimic și care merită o țară bună și condusă bine”, a conchis Cristian Pîrvulescu.

Urmăriți secvența de la minutul 21:40 până la minutul 32:46

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *