Skip to content
Politică

Pîrvulescu trage linie și dă verdictul: AMĂNUNTUL trecut cu vederea după bombardarea Siriei EXCLUSIV

agora.md

Politologul Cristian Pîrvulescu a acordat luni o declarație pentru PSnews.ro, în care a comentat cele mai recente evenimente de pe scena politică internațională.

Amintim că o alianţă formată din SUA, Marea Britanie şi Franţa a lansat, sâmbătă dimineaţă (ora 4.00 în România), un atac cu rachete de croazieră în Siria, cu scopul declarat de a sancţiona regimul Bashar al-Assad pentru atacul chimic comis la periferia oraşului Damasc.

CITIȚI ȘI UPDATE Avertismentul lui Putin / Cât a costat bombardamentul lui Trump. Explozii la o bază iraniană din Siria

În acest context, profesorul de la SNSPA a ținut să sublinieze că prin gestul făcut în luni dimineață, SUA, Franța și Marea Britanie nu au intenționat nicio clipă să creeze condițiile unui conflict generalizat.

Ar trebui să ne îngrijoreze faptul că regimul sirian dispune de capacități de fabricare a unor arme chimice care îi permit să își terorizeze populația, totul sub supravegherea și cu acordul Rusiei. Spun asta pentru că România este una din țările care a avut o poziție ambiguă față de Siria, menținându-și permanent o ambasadă la Damasc, ca să nu mai discutăm despre relațiile de familie care există între membri importanți ai partidului de guvernământ și persoane apropiate regimului Asaad. Revenind la situația din weekend a fost evident că SUA, Franța și Marea Britanie nu au intenționat nicio clipă să creeze condițiile unui conflict generalizat, a fost vorba despre o victorie foarte bine țintită, nu a fost niciun fel de victime colaterale – se vorbește doar de 3 răniți – fotografiile realizate după lovitură arată că acestea au reușit să distrugă la Damasc și Homs niște clădiri care erau legate de industria de armament cinic. Ceea ce este interesant în toată această poveste este faptul că prin statul major al armatei ruse s-a încercat acreditarea ideei că bombardamentul a fost lipsit de eficiență și 705 dintre rachete au fost interceptate, rușii vorbeau de 103 rachete din care 71 ar fi fost interceptate de apărarea anti-aeriană siriană. În conferința de presă pe care Ministerul Apărării Francez a făcut-o cu ministrul Apărăii și Șeful de Stat Major, cel din urmă, cu ironie s-a referit la capacitatea de apărare siriană și a confirmat cu tărie că toate rachetele franceze – și din cunoștințele lui și toate rachetele – și -au atins țintele și a spus că apărarea anti-aeriană siriană a fost ineficace. Deci, rușii au simțit nevoia să alimenteze pentru proprii susținători această ideea a supremației mlitare a Rusiei, ceea ce arată că intervenția americanp-franco-britanică a reușit cel puțin pe plan geostrategic, să tulbure oarecum apele. Rusia era convinsă că are controlul absolut, nu numai militar ci și politic și diplomatic al situației, iar aceste lovituri acuzate d ePutin ca fiind prilejuite de o așa zisă falsă utilizare a armei chimice, a schimbar raportul diplomatic de forțe, nu militar. Rusia, după 3 ani de zile de interveție efectivă, a sprijinit guvernul Asaad  ca să recupereze controlul asupra majorității teritoriului, dar nu a reușit să producă o victorie totală, mai ales pe plan diplomatic”, a declarat Cristian pîrvulescu pentru PSnews.ro

Totodată, politologul a atras atenția asupra schimbării de poziție a Turciei, care a felicitat SUA, Marea Britanie și Franța pentru acțiuni pe care le-a considerat jusificate și adecvate:

”Ceea ce s-a întâmplat la Consiliul de Securitate, duminică, a demonstrat actegoric că Rusia nu reușește să mobilizeze în jurul ei foarte mulți actori. Pe de altă parte – apropo de situația din Franța, care este semnificativă – cine a condamnat în Franța aceste lovituri? Extrema stângă și extrema dreaptă, care fuseseră sprijinite de Putin în alegerile prezidențiale de anul trecut. Astea sunt elemente care arată că acțiunile și-au atins scopul, atât cel imediat tactic, cât și cel politic, și urmează de astăzi ca să înceapă o ofensivă diplomatică pentru ca situația Siriei să se rezolve politic și nu militar. Mai este un lucru interesant pe care aș vrea să îl subliniez: poziția Turciei. Turcia, care părea să fie un aliat al Rusiei și al Iranului, a felicitat SUA, Marea Britanie și Franța pentru acțiuni pe care le-a considerat jusificate și adecvate. Aceasta arată o schimbare a raportului de forțe pe plan geostrategic în regiune”, a continuat acesta.

Pe final, chestionat dacă gestul din weekend ar putea să degenereze chiar spre izbucnirea unui Al Treilea Război Mondial, Pîrvulescu a susținut că în acest momentu nu există un astfel de risc, adăugând că ”Rusia nu este în cea mai confortabilă situație, nici măcar militar pe teren”.

”În general numai rușii vorbesc de un asemenea risc. Este evident că cele 3 state au fost foarte atente ca lucrurile să nu degenereze într-o asemenea direcție, dar au transmis un semnal clar nu doar în direcția Damascului, ci și în direcția Moscovei care a tolerat o astfel de situație. Nu există un astfel de risc și dacă vorbit de rațiune, și o să vedem dacă Rusia este capabilă de rațiune, atunci lucrurile se pot regla la masa tratativelor prin introducerea unei soluții politice la conflictul sirian pe care intervenția rusă în 2015 în Siria a blocat-o. Să nu uităm că acea intervenție din 2015 a provocat și marele val de imigranți care a creat probleme UE și o să vedem că în spatele acestei întregi acțiuni militare a fost o strategie a Rusiei de destabilizare a UE. Rusia nu este în momentul de față în cea mai confortabilă situație, nici măcar militar pe teren, a concluzionat Pîrvulescu.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *