Skip to content
Politică

Pîrvulescu trage linie și dă verdictul în conflictul Iohannis-Guvern: ce urmărește ”echipa Dragnea” EXCLUSIV

Politologul Cristian Pîrvulescu a acordat marți o declarație pentru PSnews.ro, în care a avertizat asupra implicațiilor pe care ar putea să le aibă conflictul deschis dintre Liviu Dragnea și Viorica Dăncilă, pe de o parte, și șeful statului, pe de altă parte.

Concret: profesorul SNSPA a atras atenția asupra faptului că există intenția de suspendare a lui Klaus Iohannis, având în vedere ”declarațiile care acuză președintele că ar afecta interesul național și suveranitatea națională prin pozițiile pe care le are”

Eu cred că intenția de suspendare a președintelui există și declarațiile care acuză președintele că ar afecta interesul național și suveranitatea națională prin pozițiile pe care le are, indică o astfel de intenție. Dar mai sunt mulți pași de făcut până când toate condițiile pentru suspendare sunt îndeplinite. Să nu uităm însă că PSD-ul, care a fost deja artizan a două suspendări în 2007 atunci cu PNL-ul și în 2012, reușește să pună în aplicare aceste strategii undeva la 5-6 ani, suntem undeva în calendar din punctul acesta de vedere, datorită unor calcule care țin de capacitatea adversarilor de a-și mobiliza sau demobiliza electoratul. 

Este un conflict între Liviu Dragnea și Klaus Iohannis, doamna Dăncilă nu este decât instrumentul pe care Liviu Dragnea îl folosește în acest joc. Este o evidență că primul-ministru nu are forța politică necesară să determine un astfel de conflict, iar acest conflict nu este în legătură cu politica externă a României, ci cu încercarea de a schimba legislația justiției și de a diminua până la dispariție lupta anti-corupție. Calendar juridic al celor care se află în fruntea majorității actuale îi obligă la astfel  de acțiuni rapide din punctul acesta de vedere și suspendarea, evident, este o alternativă dacă altele nu funcționează. Președintele interimar deja are suficiente prerogative ca să schimbe persoane (Laura Codruța Kovesi), sau să promulge legi care altfel ar fi trimise la Parlament și care schimbă totul. Ați văzut deja că decizii ale ÎCCJ din ultimele săptămâni, care au invalidat acuzările DNA, au  făcut-o pentru că s-a modificat cadrul juridic, nu pentru că persoanele respective erau nevinovate, ci pentru că infracțiunile pentru care erau acuzate nu mai există. În situația aceasta suntem în momentul de față și este clar că cei care se află la conducere nu vor face economie de mijloace pentru a-și atinge obiectivele. Dacă va fi nevoie de suspendare vor face suspendare, dar până una-alta, folosesc spectrul suspendării pentru a-l duce în defensivă permanentă pe președintele Klaus Iohannis”, a declarat Cristian Pîrvulescu pentru PSnews.ro.

Mai mult, Pîrvulescu a ținut să sublinieze că participarea României la recepţia Ministerului de Externe din Israel prilejuită de mutarea Ambasadei SUA în Ierusalim nu are legătură cu poltiica externpă, ci are legătură cu politica internă:

”Are legătură cu politica internă, nu are legătură cu politica externă. Are legătură cu încercările domnului Dragnea de a intra în grațiile unei părți ale administrației americane, cea care este interesată în mutarea ambasadei la Ierusalim, din motive milenarisme și religioase și mai puțin de politică externă. Nu înseamnă că nu există și politicieni evrei care au făcut lobby în acest sens, ci există lobby-uri foarte puternice pentru că în jurul cuvântului ”lobby” se concretizează totul. Domnul Dragnea, sunt informații care ne duc spre ipoteza că ar încerca prin intermediul unor companii de lobby să se apropie de grupări politice americane care să schimbe poziția Departamentului de Stat și a Ambasadei de la București a SUA în ceea ce privește lupta anticorupție. Dacă în direcția UE situația este clară, și acolo nu se pot obține niciun fel de concesii, în schimb la Washington se pot obține concesii și din punctul acesta de vedere, conflictul deschis dintre Dragnea și Tapalagă are legătură cu articolele domnului Tapalagă privindu-l pe domnul cunoscut lobby-ist american care nu se ocupă doar cu prezentarea unor puncte de vedere internaționale la Washington ci și cu comerțul de arme. După zecile de morți de ieri din Fâșia Gaza și miile de răniți, întrebarea este: De ce era nevoie de acest lucru? Era evident că se va întâmpla șa, că violențele vor continua. Este foarte simplu să dai vina pe Hamas sau pe altcineva, dar este o realitate. Acest carnagiu ar fi putu să nu aibă loc. Discutăm despre decizii de politică internațională care creează violență, ar trebui să fim mult mai raționali”, a continuat politologul.

Nu în ultimul rând, confruntat cu ipoteza potrivit căreia ultimele mutări pe care țara noastră le face pe plan extern ar putea să transforme România într-o țintă a grupărirlor teroriste, Pîrvulescu a adăugat că:

”Este greu de spus, Daesh-ul nu acționează în sprijinul palenstinienilor. Problema palestiniană este secundară în raport cu alte probleme, nu putem să facem o evaluare, dar riscul există și specialiștii în terorism avertizează că pe măsură ce Daesh-ul a pierdut teren în orientul Mijlociu, va încerca să își mute țintele în Europa pentru a crea dezordine aici. Nu vorbim despre atacuri neapărat spectaculoase, ci ca cel care a avut loc la Paris sâmbătă. Există un risc imens ca astfel de lucruri să se întâmple oriunde și evident orice acțiune de genul acesta poate să creeze condiții pentru astfel de situații”, a conchis acesta.

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *