Skip to content
Politică

Pîrvulescu, verdict nimicitor pentru Dragnea: cum îi poate da mat CCR în disputa ambasadei din Israel EXCLUSIV

paginadepolitica.ro
" "

Politologul Cristian Pîrvulescu a acordat vineri o declarație pentru PSnews.ro, în care a comentat cele mai recente mutări de pe scena politică românească. Concret: liderul PSD Liviu Dragnea a anunțat joi seara, în acdrul unei emisiuni televizate, că sediul ambasadei se va muta din Tel Aviv în Ierusalim, în urma adoptării de către Executiv a unui memorandum.

CITIȚI ȘI Anunțul BOMBĂ făcut de Dragnea privind ambasada României în Israel

" "
" "

În același context, amintim că președintele României, într-un comunicat de presă a anunțat că nu a fost informat sau consultat în prealabil în legătură cu acest demers.

CITIȚI ȘI Klaus Iohannis, intervenție FULGER după anunțul privind mutarea ambasadei la Ierusalim

”O opțiune personală legată de interesele domnului Dragnea de a modifica Codul Penal”

”Constituția prevede că președintele României dispune de 3 domenii rezervate în raport cu Guvernul, domenii în care participă la ședința de Guvern, fără să fie invitat de primul ministru, iar unul dintre cele 3 domenii este politica externă. Președintele este ales prin vot direct de către cetățeni, inclusiv pe un program de politică externă, iar decizia care pare să aparțină Guvernului, a fost anunțată de președintele Camerei Deputaților. Sunt niște probleme constituționale grave. Constatăm cu toții că separația puterilor în stat, între executiv și legislativ, nu mai există. În momentul de față legislativul și executivul, în principal președintele Camerei Deputaților își asumă un rol pe acre Constituția nu îl prevede. Să nu uităm: Parlamentul este un organ legislativ, nu executiv. Ca un președinte, persoana cea mai puternică în stat, domnul Dragnea anunță mutarea ambasadei la Ierusalim, ceea ce pare să fie în mare măsură, având în vedere declarațiile de aseară, propria sa opțiune. Este o opțiune personală legată de interesele domnului Dragnea de a modifica Codul Penal”, a subliniat politologul Cristian Pîrvulescu.

Mai mult, profesorul SNSPA a dat de înțeles că problema ar putea fi tranșată la Curtea Constituțională, care ar putea să stabilească existența unuui conflict constituțional: ”vorbim despre un conflict constituțional intern, evident, despre o încălcare a separațiilor puterilor în stat, care este deja cronică, de către legislativ și în particular în cazul de față de către președintele Camerei Deputaților; și vorbim despre o decizie politică care va mări prăpastia dintre România și țările din vestul Europei”.

”Declarații pe care, în momentul în care SUA au luat decizia să mute Capitala la Ierusalim, le-a făcut ministrul de Externe român și sunt contrazise de această decizie anunțată de președintele Camerei Deputaților. Deci, vorbim despre un conflict constituțional intern, evident, despre o încălcare a separațiilor puterilor în stat, care este deja cronică, de către legislativ și în particular în cazul de față de către președintele Camerei Deputaților; și vorbim despre o decizie politică care va mări prăpastia dintre România și țările din vestul Europei, o decizie conștientă care vizează scăderea influenței puterilor occidentale și a Comisiei Europene și întărirea  poziției celor care vor să schimbe direcția României spre o altă zonă politică, pentru a-și proteja propriile lor interese. Discutăm într-un context intern aparte, în contextul în care bătălia pentru modificarea Codurilor Penale și protejarea celor care sunt în momentul de față învinuiți, a ajuns în faza finală”, a continuat acesta.

”Este o ofertă de întâmpinare”

Chestionat în legătură cu implicațiile pe care ar putea să le aibă această mutare de pe plan extern, politologul Cristian Pîrvulescu a adăugat că:

”În ceea ce privește strict ceea ce se întâmplă în Israel, nu mare lucru. În ceea ce privește imaginea României ca un stat rațional, care respectă deciziile ONU ș.a.m.d, dezastruoasă. Este o decizie unilaterală, fără consultarea aliaților europeni a României, România este o țară membră a UE, face parte dintre țările care participă la stabilirea politicilor europene, dar ia decizii unilaterale. Este evident de ce se întâmplă acest lucru: din motive care țin de politica internă și din încercarea domnului Dragnea de a se apropia din ce în ce mai mult de cercuri din SUA și din Israel, care sunt vădit iliberale și care ar fi dispuse în schimbul acesti modificări ale amplasamentului ambasadei, să treacă cu vederea – crede domnul Dragnea – problemele legate de statul de drept și lupta anticorupție din România. Este o ofertă de întâmpinare pentru ca SUA și prin intermediul unor grupări din Israel, să influențeze deprtamentul de stat să nu mai critice România în ceea ce privește deriva de la statul de drept, astfel încât schimbarea Codului Penal se poate face fără nicio problemă. Nu este o decizie pe politică externă, este o decizie de politică internă, care arată lipsa de cunoștințe în ceea ce privește politica externă, iar pe de altă parte, punerea intereselor personale ale unora înaintea intereselor naționale”, a conchis profesorul SNSPA.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *