Skip to content
Puterea Știrilor Video

Plafonul AGRO Invest, mărit la 4 miliarde de lei. Dumitru Nancu (FNGCIMM): Solicitarea mediului de afaceri a fost de patru ori mai mare

psnews.ro

Invitat în studioul ”Puterea Știrilor”, Dumitru Nancu, directorul general al Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM), a vorbit despre importanța programului AGRO Invest în economia României, susținând că este „cel mai important instrument financiar derulat în acest moment”, reprezentând un succes în rândul mediului de afaceri din agricultură. De asemenea, directorul FNGCIMM a vorbit și despre programul IMM Factor, despre care susține că urmează să fie prelungit.

„IMM Factor a fost aprobat prin Ordonanța de Urgență și, din păcate, nu am reușit să îl trecem în ultima sesiune parlamentară. Urmează ca săptămâna viitoare, legea să fie aprobată de către Parlament și transmisă la promulgat la președinte. Anul acesta am alocat 735 de milioane de lei, ceea ce reprezintă un grad de subscriere de 73,5% din cei 1 miliard de lei alocați. Practic, în acest moment avem acord cu 12 bănci care au subscris 735 de milioane. Este un program care va fi prelungit pentru că este pe cadru temporar”, spune Nancu.

„Cel mai important instrument financiar pe care îl derulăm în acest moment este AGRO Invest”, a continuat directorul FNGCIMM.

”Un program cu un instrument financiar complet pentru acesta are componenta de alocație financiară nerambursabilă de 10%. Guvernul a alocat la început, din cei 15 miliarde, 1 miliard pentru AGRO INVEST și 14 miliarde pentru IMM Invest, iar între timp, solicitarea mediului de afaceri din agricultură, din industria berii, și din industria vinificației a fost de patru ori mai mare, astfel încât plafonul a fost mărit la 4 miliarde de lei.

 Solicitările de la mediul de afaceri deja au ajuns la 2,6 miliarde și așteptăm ca până la sfârșitul anului să subscriem toți cei 4 miliarde, bani solicitați de către instituțiile bancare. Pe AGRO INVEST avem un număr mai redus de finanțatori: 16 și în acest moment există un număr de 2 mii de credite alocate.

AGRO Invest este un succes. Faptul că acea alocație financiară nerambursabilă de 10% îl face în continuare să fie cel mai căutat program de finanțare.

În ceea ce privește codurile CAEN, pe primul loc avem cultivarea cerealelor, pe locul doi activitățile din ferme mixte, pe locul trei fabricarea pâinii, industria vinului și pe locul cinci avem industria berii. Este practic un program care răspunde nevoilor și necesităților de finanțare. 

Este important că atât prim IMM Invest, cât și prin AGRO Invest, Guvernul României urmărește mențienerea locurilor de muncă pentru că în această perioadă, capitalul de lucru este 85%. Acesta este foarte important pentru că trebuie menținute activitățile economice. Am făcut o analiză între finanțările de anul acesta și cele de anul trecut, și prin măsurile active pe care le-a avut Guvernul României prin Fondul de Garantare, avem un număr de 450.000 de locuri de muncă care s-au menținut prin continuarea activității acestor întreprinderi finanțate de programe”, conchide Dumitru Nancu.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *