Plagiat în politică: USR derulează o campanie bazată pe furtul identității vizuale a PNL

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Din lipsă de activitate politică, USR s-a apucat de plagiat și derulează o campanie bazată pe furtul identității vizuale a PNL.

Astfel, partidul condus de Cătălin Drulă a demarat pe Facebook o campanie de reclame false, în care sunt răspândite informații nu doar false, ci și tendențioase despre măsurile fiscale pe care PNL le susține în coaliție.

Așa cum se poate observa în imaginea de mai jos, campania se derulează sub forma unor imagini care par a fi create de PNL, pentru că au fost copiate elemente de identificare vizuală ale liberalilor: culorile, formatul literelor și sigla. Mesajele promovate au forma unor așa-zise ”declarații” pe care liderii liberali nu le-au făcut niciodată, dar pe care USR le dă ca sigure.

campanie PNL

În mod normal, dacă era vorba despre publicitatea comercială – nu cea politică – această campanie a USR ar fi fost rapid tranșată în instanță, pentru furt de identitate vizuală, folosirea fără drept a siglei și publicarea unor afirmații false.

Însă, în politica românească, scandalul public este modul prin care unele partide atrag atenția asupra lor. De cele mai multe ori, lipsa de soluții, absența unui mesaj coerent și vizibilitatea scăzută sunt tratate de politicienii de mâna a doua cu scandaluri create artificial, în speranța că se mai uită cineva din public și în direcția lor.

De altfel, maniera în care USR a decis să atragă atenția este, de data aceasta, propaganda mincinoasă prin care intenționează inducerea în eroare a alegătorului. USR se afișează permanent în cavalerul dreptății care ar sări la gâtul oricui este doar acuzat de plagiat, fără să mai conteze dacă chiar este vinovat sau nu.

A plagiat și PUSL

În pană de idei și din lipsă de activitate politică, USR a plagiat și PUSL. Concret: USR a anunțat că un deputat de-al său a inițiat un proiect de lege care prevede ca şi statul să plătească dobânzi şi penalităţi de întârziere contribuabililor pentru întârzierea achitării sumelor datorate. Un astfel de proiect deja există, fiind depus în Parlament de Partidul Umanist Social Liberal.

Inițiativa USR este, în esență, identică cu cea a umaniștilor. Principala prevedere, potrivit USR este ca „statul să plătească contribuabililor pentru întârzierea achitării sumelor datorate, aşa cum contribuabilii plătesc statului”.

Proiectul umaniștilor, care a fost aprobat de Senat și urmează să fie supus la vot în Camera Deputaților.

Inițiativa legislativă a PUSL de modificare a Codului de procedură fiscală prevede, printre altele, inclusiv ca statul să plătească penalități, la fel ca toți contribuabilii.

„Modificările vizează realizarea unui tratament de egalitate în relația stat-cetățean, respectiv organ fiscal/contribuabil, statul, în raport cu cetățenii săi, neputând abuza de poziția sa dominantă. Concret, statul va avea parte de același tratament ca și contribuabilul, în cazul în care nu își achită obligațiile legale sau întârzie în îndeplinirea acestora”, se arată în proiectul umaniștilor.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: