Skip to content
Politică

Plan de execuție: cum va fi tocat Iohannis de brigăzile mediatice ale lui Cioloș și Kovesi EXCLUSIV

bn24.ro

Revocarea șefei DNA a fost hârtia de turnesol a evenimentelor politice imediat următoare. Evenimente care nu arată deloc bine pentru Klaus Iohannis. Președintele este atacat concertat în mass media și pe rețelele sociale tocmai de cei care îl susțineau furibund până mai ieri.

Este emblematic atacul luni seară lansat de către Ioana Ene Dogioiu (ziare.com) în studioul Realitatea TV. Dogioiu, o apropiată a lui Kovesi, a perorat jumătate de oră împotriva lui Iohannis, călcându-l în picioare așa cum nu se întâmpla nici măcar la televiziunile adversare președintelui. Totul sub privirile debusolate ale moderatorului Rareș Bogdan, un susținător explicit și el al președintelui. Ene Dogioiu este mai nou și un fel de consilier din umbră al președintelui USR, Dan Barna, fiind văzută aproape zilnic la grupul USR din Camera Deputaților.

Planul mediatic activat împotriva lui Iohannis îi poate fi letal acestuia dacă va alege să tacă – strategia sa favorită în ultimii ani. Beneficiarul direct este Cioloș, care vrea să îi ia locul președintelui drept candidat al Dreptei unite împotriva PSD. Datele culese de analiștii PSnews.ro arată că în acest moment gruparea Cioloș-Kovesi-USR dispune de suportul organizațional al influentului Grup de Dialog Social (GDS) al Revistei 22, dar și din partea pleiadei de fundații finanțate de Soros (zeci de entități). Acestea au bani, resurse umane și logistice.

În viitorul război împotriva lui Iohannis, un rol-cheie îl vor avea ideologii – cei capabili să proiecteze mesajele de forță, care să miște masele anti-PSD dinspre Iohannis spre Kovesi, USR și Cioloș. Aceștia sunt: Gabriel Liiceanu, Cristian Tudor Popescu, Monica Macovei și Mircea Cărtărescu. Ultimul a publicat luni pe Facebook primul text programatic, în care îi dădea de înțeles fostei șefe a DNA că ar trebui să se gândească la candidatura pentru alegerile prezidențiale. Kovesi a plecat în concediu, nu înainte să schimbe mesaje cu liderul USR Dan Barna despre o posibilă intrare speculoasă în politică: evident, în USR, pe listele de europarlamentare sau chiar… la președinție. Barna s-a arătat încântat de discuție, dar Kovesi, foarte atentă de regulă la imaginea sa, nu a comentat nicicum propunerea devoalată public de entuziastul Barna.

Dacă ideologii de anvergura lui Liiceanu se vor arăta în prima fază doar dezamăgiți de Iohannis (la fel au procedat și cu Emil Constantinescu), mai virulenți se vor dovedi influencerii de pe rețelele sociale. Klaus Iohannis a pierdut doar luni, după anunțul revocării, 3.000 de like-uri pe Facebook. Cei mai radicali  agenți de influență (fără nici o contatie negativă această catalogare) care și-au scos deja colții către Iohannis sunt artiștii Tudor Chirilă, Oana Pellea și Victor Rebengiuc.

Mișcările #rezist de pe Internet au început și ele să difuzeze mesaje critice la adresa președintelui. Iar numele din presă care s-au raliat corului de critici sunt exact aceleași care au sprijinit și lăudat necondiționat activitatea Laurei Kovesi: Ioana Ene-Dogioiu, Liviu Avram, Ionel Stoica și Alex Costache.

În concluzie: Iohannis are puține opțiuni, în condițiile în care și-a pierdut structura mediatică și de comunicare ce îi promova mesajele. Mai grav: aceeași structură ar urma să lucreze împotriva sa. La fel de greu de crezut este faptul că după patru ani de președinție, Klaus Iohannis nu are încă o echipă de consilieri politici și de strategi care să lucreze pentru el la modul profesionist.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *