Nevertebratele, cum ar fi insectele, acarienii sau nematozii, hrănirea sau antagonizarea organisumului dăunător, pot fi utilizate ca o formă de combatere naturală a dăunătorilor. Aceasta este una dintre recomandările Comisiei Europene, sub pretextul reducerii masive a pesticidelor în agricultură.
În ultimul deceniu, există o cerere tot mai mare de alternative naturale și mai sigure la produsele chimice de protecție a plantelor, în cadrul unui sistem alimentar mai ecologic și mai durabil.
De la acest obiectiv nobil, s-a ajuns la încurajarea inclusiv a metodei de a înmulți sau chiar importa nevertebrate și insecte care să fie trimise să atace dăunătorii clasici din culturi.
Acest deziderat și metoda au fost susținute recent în strategia „De la fermă la consumator”, notează antena3.ro.
În propunerea de regulament privind pesticidele, extrem de controversat, care este încă în negocieri, la articolul 9, care vorbește despre informațiile pe care trebuie să le conțină planurile naționale privind reducerea consumului de pesticide, se precizează că statele trebuie să stabilească un procent de creștere a controlului biologic.
Deci Comisia ne obligă să folosim mai mulți agenți biologici, iar cum România stă foarte rău, după standardele Bruxellesului, ne așteptăm la presiuni și atenționări repetate pentru a ne pregăti inclusiv legislația, ca să putem aduce sau produce gândaci, gărgărițe sau viermi. „Cine va garanta, apoi, evitarea unor riscuri sau catastrofe prin proliferarea acestora, fără vreun control prin toată România?”, scrie antena3.ro.
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News