Skip to content
Puterea Știrilor Video

Plângere la DIICOT pe numele lui Nicușor Dan în scandalul PUZ-urilor de sector: Acuzații de constituire de grup organizat, abuz în serviciu, deturnare de fonduri publice

Inquam Photos / Octav Ganea

Alexandru Pânișoară, președintele Asociației pentru Dreptul Urbanismului, cel care a sesizat ANI în cazul Nicușor Dan, susține că a făcut și o plângere penală la DIICOT pe numele primarului general pentru constituire de grup infracțional organizat în speța suspendării PUZ-urilor de sector. Invitat la „Puterea Știrilor”, Pânișoară spune că Ecopolis, ONG-ul care a inițiat procesul de suspendare a PUZ-urilor la Tribunalul București – inițiativă care a avut succes – „a primit finanțare nerambursabilă de la municipiul de la București de 96.000”, cu 4 zile înainte să introducă acțiunea în instanță. Mai mult, el a adăugat că a găsit pe Google mai multe acțiuni comune desfășurate de Ecopolis și ”Asociația Salvați Bucureștiul”, ONG-ul lui Nicușor Dan.

„Eu am sesizat DIICOT pentru constituirea unui grup infracțional organizat pentru că ne amintim cu toții de suspendarea PUZ-urilor de sector făcută de asociația Ecopolis. În urma unor analize pe care le-am făcut și fiind și implicat în aceste dosare, am constatat următoarele lucruri: Domnul Nicușor, cu 4 zile înainte ca această asociație să introducă acțiunea în instanță, a primit finanțare nerambursabilă de la municipiul de la București de 96.000 de lei.

După care acțiunea a fost introdusă, domnul director juridic Iordache din cadrul Primăriei Generale nu a înterprins procedurile de elaborare a actelor specifice întâmpinării, apărării și așa mai departe. Nu a transmis Consiliului General, care era de asemenea pârât, acțiunea ca să se poată apăra și, în schimb, la primul termen când s-a și judecat și s-au suspendat actele, primarul general a fost de acord cu pretențiile reclamantei, adică Ecopolis. Motiv pentru care instanța nu a avut ce să dezbată, nu a existat o apărare, a admis cererea, s-au suspendat PUZ-urile.

În acest grup mai intră două persoane, una dintre ele face parte din Comisia Tehnică de Urbanism a Capitalei, numită tot de domnul Nicușor Dan, care a făcut o așa-zisă expertiză juridică. Cele două persoane fiind de fapt arhitecți, motiv pentru care, conform Codului penal, există o infracțiune, se numește ”exercitarea unei profesii fără drept” și toate aceste lucruri însumează o serie de infracțiuni, uzurpare de calități, abuz în serviciu, deturnare de fonduri publice pentru că a luat bani în acest scop și mai este și abuzul în funcție a domnului director care a avut grijă să îl ajute pe domul Nicușor să facă aceste apărări”, a declarat Alexandru Pânișoară.

Întrebat dacă are dovezi pentru acuzațiile formulate, președintele Asociației pentru Dreptul Urbanismului a spus că „avem toate dovezile, care sunt demonstrate și transmise procurorilor”.

„Mai mult decât atât, ne amintim conferința de presă a domnului Nicușor Dan de acum o săptămână în weekend, vorbind pe problema PUZ-urilor din zona protejată, în care un jurnalist a întrebat de relația cu Ecopolis, iar dumnealui a spus că nu are nicio astfel de relație. Vă menționez faptul că în plângere am vrut să introduc că pe site-ul Ecopolis apărea la pagina parteneri ”Asociația Salvați Bucureștiul”, acea pagină cu parteneri a fost eliminată de pe site-ul Ecopolis, ea nu mai există, dar am găsit în arhivele media, prin căutări pe Google, o sumedenie de acțiuni făcute împreună, Asociația Salvați Bucureștiul și Ecopolis, deci ei au un istoric, ei se cunosc foarte bine și evident că totul a fost instrumentat cu scopul de a suspenda aceste PUZ-uri, pentru că Nicușor nu și le dorea și voia să scape de ele.

Știm foarte bine, le-a suspendat și în Consiliul General, a încercat toate modalitățile. Dar de această dată, considerăm că resursele municipiului, atât umane din cadrul primăriei, cât și banii au fost îndreptați pentru a satisface această obsesie a domnului Nicușor Dan în detrimentul cetățenilor și a banilor publici”, a precizat Pânișoară.

În febrarie 2022, într-un proces inițiat de Asociația Ecopolis, Tribunalul București a decis să suspende PUZ-urile sectoarelor 2,4 și 5.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *