Skip to content
Coronavirus

Plângerea împotriva ÎPS Teodosie, clasată de procurori. Arhiepiscopia Tomisului: ”Lingurița de împărtășire nu este penală”

www.dcnews.ro

Arhiepiscopia Tomisului a transmis, marţi, printr-un comunicat de presă, că pe data de 14 mai, Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanţa a dispus clasarea cauzei plângerii penale formulate de către ”Asociaţia pentru Libertatea de Conştiinţă”, prin reprezentant legal Emil Moise, care îi acuza pe ÎPS Teodosie şi pe alţi doi preoţi de infracţiunea de zădărnicirea combaterii bolilor. „Lingurița de împărtășire nu este penală”, a comentat Arhiepiscopia pe Facebook.

“În urma cercetărilor, Parchetul a constatat că în evidenţa DSP Constanţa nu au fost identificate cazuri de infectare cu noul coronavirus care «să fi fost legate de oficierea slujbelor religioase» şi nici nu au existat suspiciuni de infectare în rândul preoţilor din cadrul Arhiepiscopiei Tomisului. Totodată, Parchetul a mai constatat că infracţiunea prevăzută de Codul Penal nu a fost săvârşită de către reprezentanţii Bisericii, întrucât aceştia nu au încălcat măsuri stabilite expres prin lege. În astfel de situaţii, analiza juridică prevede necesitatea existenţei unor măsuri de prevenire sau combatere a bolii cu caracter imperativ şi nu caracter de recomandare. Prin urmare, recomandările diverselor instituţii nu pot constitui bază legală pentru încălcarea unui articol din Codul penal”, se arată în comunicat.

Arhiepiscopia Tomisului a mai precizat că Parchetul a constatat şi faptul că aspectele religioase şi medicale, invocate în plângerea penală, nu sunt de natură penală, iar din acest motiv clauza a fost clasată.

În luna martie, Arhiepiscopul Tomisului a împărtăşit mai multe persoane cu aceeaşi linguriţă, iar după acel episod Direcţia de Sănătate Publică Constanţa a solicitat interzicerea folosirii unei linguriţe pentru împărtăşitul mai multor persoane, iar pentru eliminarea riscului de îmbolnăvire să fie utilizate linguriţe de unică folosinţă.

Arhiepiscopia Tomisului a precizat atunci că ritualul religios se oficia în întreaga Patriarhie Română, iar o eventuală discuţie privind desfăşurarea acestui ritual trebuie purtată de autorităţi la nivelul Patriarhiei şi Sfântului Sinod.

La sfârşitul săptămânii trecute, Arhiepiscopul Tomisului a fost filmat în timp ce împărtăşea copii cu aceeaşi linguriţă.

Arhiepiscopia a transmis atunci că actul de împărtăşire nu este ilegal, pentru că IPS Teodosie nu a încălcat nicio lege sau canon bisericesc, care ar interzice actualmente împărtăşania, scrie News.ro.

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu, a transmis, un punct de vedere în legătură cu această situaţie. ”Îndrumările bisericeşti ale Patriarhiei Române pentru perioada în care ne aflăm sunt clare, amănunţite şi publice. Fireşte că nu este vorba despre vreun pericol legat de împărtăşirea în sine, dar ostentaţia cu care înţeleg ca s-a procedat, după ce s-au făcut publice aceste îndrumări, nu onorează pe nimeni”, a spus Vasile Bănescu.

Patriarhia Română a precizat că o decizie privind împărtăşania comună va fi luată după 1 iunie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *