Skip to content
Internațional

Planul de pace pentru Orientul Mijlociu: Cum complică Trump, în loc să simplifice, o situație deja foarte complicată – ANALIZĂ

Official White House photo by Shealah Craighead

Președintele american Donald Trump şi-a dezvăluit planul de pace în Orientul Mijlociu, pe care îl pregătește de aproape 3 ani de zile și care recunoaşte suveranitatea Israelului în Valea Iordanului.

Neutralitatea lui Trump era departe de a fi credibilă chiar înainte de anunțarea planului de pace, mai ales după ce în ultimii doi ani el a aprobat anexarea coloniilor israeliene și mutarea ambasadei SUA la Ierusalim.

" "
" "

Presa internațională a analizat pe larg demersul lui Trump, publicația El Pais considerând că acest plan reprezintă doar interesele Israelului, aceeași concluzie fiind titrată și de Corriere della Sera.

Din punctul lui Trump de vedere, planul de pace reprezintă o ocazie reciproc avantajoasă, atât pentru israelieni, cât și pentru palestinieni, deoarece va face posibilă o reluare a negocierilor cu palestinienii. În viziunea lui, Ierusalimul va rămâne capitala indivizibilă a Israelului, iar Ierusalimul de Est va deveni capitala statului palestinian.

Planul, care arată o poziționare pro-israeliană fără precedent în istoria Statelor Unite, a fost conturat de Jared Kushner – care este şi ginerele lui Trump, dar și de Avi Berkowitz și Jason Greenblatt, și poate fi consultat integral pe site-ul Casei Albe.

Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a fost prezent alături de Donald Trump la Casa Albă, fiind încântat de faptul că SUA urmează să recunoască coloniile din teritoriile ocupate ca făcând parte din Israel, declarând totodată că este necesar ca palestinienii să recunoască Israelul ca stat evreu.

Interesant este că planul lui Donald Trump nu face trimiteri referitoare la Rezoluția 242 din 1967 a Consiliului de Securitate al ONU, care precizează inadmisibilitatea achiziției de teritorii prin război, sau prevederi din dreptul internațional, referitoare la ocuparea de teritorii până la rezolvarea conflictelor. Documentul precizează însă că Israelul va păstra controlul asupra văii Iordanului, cea mai prosperă zonă a Cisiordaniei, și asupra celei mai mari părți a Ierusalimului.

În ciuda declarațiilor președintelui american, conform cărora palestinienii ar merita o viaţă mai bună, iar scopul planului ar fi să pună capăt dependenței palestinienilor de ajutorul străin și de organizații umanitare, planul de pace american în Orientul Mijlociu a stârnit reacții diferite, fiind considerat favorabil Israelului.

Conform documentului prezentat de Trump, Palestina ar păstra doar aproximativ 75% din Cisiordania, împărțită în trei cantoane legate între ele prin autostrăzi. Acesta este și motivul pentru care palestinienii au boicotat planul SUA, nu au luat parte la nicio discuție referitoare la planul inițiat de Donald Trump și au respins planul economic în valoare de 50 de miliarde de dolari prezentat anul trecut în sprijinul economiei palestiniene şi a statelor arabe din regiune.

Neîncrederea palestiniană

Diplomatul palestinian Saeb Erekat, care a negociat înţelegerile cu Israelul cunoscute ca acordurile de la Oslo, din 1993 şi 1995, şi care a fost negociator-şef până în 2003, a apreciat că propunerea lui Trump, considerată de israelieni „acordul secolului”, este de fapt „escrocheria şi frauda secolului”.

De altfel, preşedintele palestinian Mahmoud Abbas a reacționat rapid, respingând planul de pace al președintelui american între Israel și palestinieni, precizând că planul „nu va trece” și că Ierusalimul și drepturile palestinienilor nu sunt de vânzare. Mai mult decât atât, Hamas Ismail Haniyeh, liderul mişcării islamiste palestiniene Hamas, care se află la putere în Fâşia Gaza, a avertizat că acest plan i-ar putea îndrepta pe palestinieni către o nouă fază a luptei lor.

Și reprezentanţa diplomatică a Autorităţii Palestiniene (AP) în Marea Britanie denunță Planul de pace american în Orientul Mijlociu, precizând că autorizează în fapt Guvernul israelian să instaureze un regim de apartheid, relatează Reuters. „Aceasta este o tristă mascaradă politică”, a deplâns Husam Zomlot, care a fost anterior şeful misiunii palestiniene la Washington şi un consilier strategic al preşedintelui Mahmoud Abbas.

Iranul apreciază că planul de pace al lui Trump pentru Orientul Mijlociu reprezintă trădarea secolului şi ar fi sortit eşecului, iar președintele turc Recep Tayyip Erdogan l-a calificat drept „absolut inacceptabil”. Potrivit agenției de stat Anadolu, Erdogan a mai declarat că „Ierusalimul este sacru pentru musulmani. Planul de a da Ierusalimul Israelului este absolut inacceptabil. Acest plan urmărește legitimarea ocupației israeliene”.

Mişcarea şiită libaneză Hezbollah consideră că planul este o „tentativă de eliminare a drepturilor poporului palestinian, istorice şi legitime”, iar Iordania a apreciat că înfiinţarea unui stat palestinian independent în frontierele din 1967 rămâne „singura cale a unei păci globale şi durabile”, propunere susținută și de Arabia Saudită.

O poziție prudentă a adoptat și Egiptul, care îi îndeamnă pe israelieni şi palestinieni la o examinare atentă a planului pentru a ajunge la „o pace dreaptă şi globală” şi „la înfiinţarea unui stat palestinian independent”.

Într-o declaraţie făcută în numele celor 28 de ţări membre ale UE, șeful diplomaţiei Uniunii Europene (UE), Josep Borrell, s-a mulţumit să anunţe că UE va „studia şi evalua propunerile avansate”, reafirmându-şi angajamentul pentru o soluţie negociată şi viabilă, două state. Aceeași poziție o are și şeful diplomaţiei germane, Heiko Maas, însă cea mai pozitivă reacție față de planul președintelui american a avut-o Marea Britanie, care a catalogat planul drept o „propunere serioasă”.

Ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu, a reacţionat și el la planul de pace pentru Orientul Mijlociu, spunând că România va continua să susţină soluţia celor două state, „pentru a asigura pacea şi securitatea durabilă” şi că „va participa activ la dialogul din Uniunea Europeană şi va promova eforturile diplomatice cu toţi partenerii relevanţi”.

America – mediator sau partizan?

Un reper esențial al planului președintelui american este cel referitor la alipirea coloniilor evreiești din Cisiordania la Israel, multe din aceste colonii aflându-se pe teritoriul palestinian, fiind considerate ilegale de comunitatea internațională. În schimbul acestor teritorii, palestinienii vor primi două enclave în deșertul Negev, unite printr-un coridor cu Gaza.

Ambasadorul Statelor Unite la Ierusalim, David Friedman, susţine că Israelul ar putea efectua această anexare fără să aştepte să treacă cei patru ani de negocieri prevăzuţi în planul prezentat de Trump, în vederea găsirii unei soluţii cu două state.

O hartă a statelor israelian şi palestinian a planului de pace al lui Donald Trump – dezvăluită de Casa Albă – înscrie negru pe alb principiul suveranităţii Israelului în Valea Iordanului.

Astfel, palestinienii ar avea dreptul la un stat, însă în condiţii precise. Dacă acceptă să negocieze, viitoarea Palestină va fi total demilitarizată, iar Israelul ar rămâne însărcinat cu securitatea şi controlul spaţiului aerian la vest de valea Iordanului, în timp ce Hamasul, aflat la putere în Fâşia Gaza, ar fi dezarmat.

Interesele geopolitice par a reconfigura parteneriatele din zonă, monarhiile care au ca adversar comun Iranul apropiindu-se deja de Israel.

O primă consecință a acestui plan de pace, poate chiar cea mai importantă, e legată de o posibilă creștere a extremismului musulman, mai ales că este știut faptul că vreme îndelungată Israelul a fost ținta acestui curent.

De altfel, conform „The Jerusalem Post”, cu o zi înainte ca Trump să își prezinte planul de pace, noul lider al Statului Islamic a declarat război Israelului.

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *