Planul guvernanților pentru a stopa declinul demografic fără precedent din România

Sursă foto: X

România se confruntă cu un declin demografic fără precedent, riscând să piardă două treimi din populație, până în anul 2100, potrivit ultimelor statistici. Prin urmare, Ministerul Muncii a pus în dezbatere publică o strategie și un plan pentru creșterea natalității în următorii ani. Sprijinirea tinerelor familii prin facilitarea accesului la locuințe sociale/cu chirii subvenționate și a accesului la credite cu dobânzi mici, garantate de stat, acordarea unor tichete sociale pentru creșe și grădinițe, servicii de tip afterschool pentru elevii care provin din familii vulnerabile, reînființarea dispensarelor comunale și dezvoltarea rețelei de medici de familie din mediul rural – sunt câteva dintre măsurile prin care guvernanții vor să pună pună frână declinului demografic accentuat.

Rata fertilității este numărul mediu de copii născuți de o femeie în timpul vieții ei și, în general, o țară trebuie să aibă o rată totală a fertilității de 2,1 copii de femeie, pentru a menține pe nivelul de înlocuire al populației. Cele mai multe state din sudul, centrul și estul Europei au rata totală a fertilității (RTF) de sub 1,5 copii, cu toate că studiile arată că, de obicei, cuplurile din țările cu fertilitate foarte scăzută doresc să aibă doi copii. „Ratele naționale de fertilitate foarte scăzute semnalează astfel că există un decalaj între aspirațiile de fertilitate și dimensiunea reală a familiei. În consecință, creșterea fertilității a devenit un scop declarat al politicilor pentru familie în cele mai multe state din UE”, se arată în nota de fundamentare a proiectului.

În România, „numărul de copii a scăzut de la 6,64 milioane în 1990 la 3,65 milioane în 2021, reducerea masivă a natalității fiind principala cauză a declinului demografic”, precizează experții Ministerului Muncii.

„Lipsă de preocupare la nivel strategic cu privire la familie”

Chiar dacă, în ceea ce privește rata fertilității, țara noastră nu stă neapărat mai prost decât alte state din Sud-Estul Europei, România se confruntă și cu fenomenul emigrației, și cu lipsa de preocupare a autorităților pentru protecția familiei, ceea ce a dus la un declin accelerat al populației.

„În pofida faptului că România se confruntă cu un declin demografic fără precedent, atât din cauza unei rate a natalității mult sub rata de înlocuire, cât și a emigrației externe, se constată o lipsă de preocupare la nivel strategic cu privire la familie. Există o multitudine de strategii și planuri de acțiune la nivelul ministerelor și a celorlalte structuri centrale relevante din perspectiva domeniului familiei, însă cu foarte puține măsuri concrete care să vizeze familia”, spun experții de la Ministerul Muncii. Aceștia dau ca exemplu chiar Ministerul Familiei, care, deși a fost creat în perioada elaborării sau avizării majorității strategiilor relevante din țara noastră care includ măsuri pentru familie, MFTES „a preluat doar tangențial o parte dintre intențiile pe care le propune pentru domeniul familiei”.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: