Skip to content
Politică

Planul liberalilor de a rămâne la guvernare și după 2024, tot mai îndepărtat. Singura modalitate prin care liberalii pot câștiga viitoarele alegeri

Inquam Photos/Octav Ganea

Planul liberalilor de a rămâne la guvernare și după anul electoral 2024 devine pe zi ce trece tot mai puțin plauzibil. Erorile de parcurs și luptele fratricide au afectat grav credibilitatea partidului. În acest moment doar un lucru îi mai poate salva pe liberali.

Scurt istoric al erodării PNL

Erodarea Partidului Național Liberal începuse cu mult înainte de alegerile parlamentare din decembrie 2020. Începutul este greu de plasat cu exactitate însă undeva în intervalul ianuarie – martie 2020 a început să se observe o ușoară scădere în cota de încredere acordată de public. Sub conducerea lui Ludovic Orban PNL a reușit să se poziționeze drept principală alternativă la PSD și să se mențină acolo o perioadă bună de timp. Cu cât însă spaima de Liviu Dragnea și de cercul său de apropiați scădea, cu atât mai puțină muniție la dispoziție avea PNL. Pentru liberalii aflați la guvernare era greu să pedaleze în continuare pe un mesaj anti-PSD de vreme ce social-democrații se aflau acum în Opoziție. Apoi s-a mai întâmplat un lucru care a afectat serios imaginea liberalilor. Pandemia de coronavirus a funcționat ca un catalizator al erodării PNL. În mai 2020, sondajele arătau că PNL încă se află în fața PSD, însă ecartul de subția. Efectul nu era unul ieșit din comun. Peste tot în Europa, pe fondul pandemiei de coronavirus și a măsurilor nepopulare pe care guvernele naționale au fost nevoite să le aplice, partidele aflate la guvernare au suferit o erodare. Lovitura de grație pentru PNL avea să vină însă la alegerile din decembrie 2020, atunci când liberalii au obținut doar 25% și s-au plasat în spatele PSD. Social-democrații nu au avut însă cu cine să formeze o majoritate parlamentară, așa că PNL a rămas la guvernare, într-o formulă incomodă, alături de USR-PLUS și UDMR.

Revenind la perioada actuală, erodarea PNL a continuat. Sondajele arată acum un ecart și mai mare al PSD față de PNL. În plus, erorile de comunicare din timpul pandemiei, măsurile de relaxare li lockdown-ul explicate toate doar pe jumătate au întors mare parte din electorat împotriva PNL. Premierul Florin Cîțu pare a fi în acest moment decredibilizat după scandalul “fițuicii” în care s-a aflat că un consilier al premierului, plătit din bani publici, se ocupa de fapt de campania internă dusă de Florin Cîțu împotriva lui Ludovic Orban. Bătălia internă din PNL riscă și ea să contribuie în continuare la erodarea PNL. După episodul de la Timișoara vedem că lupta fratricidă din tabăra liberală a ajuns la un nou nivel. PNL riscă să se rupă în două dacă liderii nu vor reuși să tempereze impulsurile celor două tabere. La asta se mai adaugă și eșecul campaniei de vaccinare. La data de 1 august România a atins pragul de 5 milioane de persoane vaccinate. Florin Cîțu declara în primăvară că la 1 august vom avea dublu, adică 10 milioane de persoane vaccinate. Eșecul evident al campaniei nu este în acest moment asumat de către premier, lucru care contribuie și mai mult la degradarea imaginii sale și a PNL. În acest context, șansele ca PNL să rămână la guvernare și după alegerile din 2024 par din ce în ce mai mici.

Șansa PNL

Liberalii au o singură șansă mare. Ei trebuie să reușească să pună capăt pandemiei și să repună economia pe picioare. Asta înseamnă însă implicit o campanie de vaccinare mult mai dinamică și mult mai eficientă. Ținta ar trebui să fie undeva la 85% din totalul populației. Abia în acel moment am putea spune că România a învins pandemia, așa cum anunța mult prea devreme președintele Iohannis. Cu acest succes la brâu PNL ar putea defila triumfător în alegerile din 2024. Timpul nu este însă de partea liberalilor. Deși mai sunt 3 ani până la alegeri, PSD nu va sta degeaba. Social-democrații își vor intensifica atacurile la adresa guvernării, inclusiv moțiunile de cenzură. PNL va avea o fereastră scurtă de oportunitate pentru a încerca să facă acest lucru posibil. În acest moment, aceasta este cea mai bună strategie pentru PNL deoarece în felul acesta livrează ceva concret publicului și se ține de cuvânt. Rămâne de văzut însă dacă liberalii vor și reuși să facă posibil acest lucru.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *